insightsoftware https://insightsoftware.com/fi/ Thu, 01 Feb 2024 18:07:01 +0000 fi hourly 1 https://insightsoftware.com/wp-content/uploads/2022/02/cropped-isw-favicon-32x32.png insightsoftware https://insightsoftware.com/fi/ 32 32 Vaatimustenmukaisuuden hallinta: Parhaat käytännöt kivuttoman vuosi-ilmoituksen tekemiseen https://insightsoftware.com/fi/blog/mastering-compliance-best-practices-for-a-pain-free-annual-filing/ Wed, 24 Jan 2024 21:38:07 +0000 https://insightsoftware.com/blog/mastering-compliance-best-practices-for-a-pain-free-annual-filing/ Kuten jokaisen yrityksen talousjohtaja tietää, vuosi-ilmoitukset ovat ratkaisevan tärkeitä, jotta yrityksesi toiminta pysyy vaatimusten mukaisena ja moitteettomana valtion viranomaisten suhteen. Määräaikojen laiminlyönti, vanhentuneet tiedot ja virheellinen raportointi voivat johtaa kalliisiin seuraamuksiin ja vahingoittaa mainettasi vaarantaen mahdollisuutesi saada lainaa, tehdä sopimuksia tai laajentaa yritystoimintaasi. Vuosi-ilmoitusten tekeminen on yhteistyöhön perustuva prosessi, joka vaatii paljon aikaa ja huolellista […]

The post Vaatimustenmukaisuuden hallinta: Parhaat käytännöt kivuttoman vuosi-ilmoituksen tekemiseen appeared first on insightsoftware.

]]>
Kuten jokaisen yrityksen talousjohtaja tietää, vuosi-ilmoitukset ovat ratkaisevan tärkeitä, jotta yrityksesi toiminta pysyy vaatimusten mukaisena ja moitteettomana valtion viranomaisten suhteen. Määräaikojen laiminlyönti, vanhentuneet tiedot ja virheellinen raportointi voivat johtaa kalliisiin seuraamuksiin ja vahingoittaa mainettasi vaarantaen mahdollisuutesi saada lainaa, tehdä sopimuksia tai laajentaa yritystoimintaasi.

Vuosi-ilmoitusten tekeminen on yhteistyöhön perustuva prosessi, joka vaatii paljon aikaa ja huolellista paneutumista yksityiskohtiin tietojen validoinnissa ja tunnisteiden hallinnassa. Kun vuosikertomuksen parissa työskentelee useita tekijöitä, voi olla haastavaa seurata tehokkaasti työnkulkuja ja ylläpitää versionhallintaa. Lisäksi se on aikaa vievä, manuaalinen prosessi, jota voi olla vaikea hallita – useista lähteistä peräisin olevien tietojen integrointi ja validointi voi viedä paljon resursseja.

5 Parhainta käytäntöä onnistuneen vuosi-ilmoituksen tekemiseen

  1. Aloita ilmoituksen laatiminen hyvissä ajoin – älä jätä vuosikertomuksen laatimista ja toimittamista viime hetkeen asti. Luo helposti seurattava aikataulu vuosi-ilmoitusprosessia varten. Ehkäise seuraamukset seuraamalla kaikkia ilmoituspäivämääriä ja asettamalla kalenterimuistutuksia varmistaaksesi, ettei määräaikoja ylitetä. Määritä tehtävien, viestintäkanavien ja asiakirjamallien omistajuus.
  2. Edistä vahvoja yhteistyökäytäntöjä – Luo avoimia viestintäyhteyksiä, joiden avulla voit helposti jakaa päivityksiä ja seurata edistymistä sekä käsitellä haasteita nopeasti. Anna tiimisi jäsenille mahdollisuus käyttää tiedonhallintatyökaluja, joiden avulla he voivat ottaa vastuun omasta panoksestaan ja tarkastella kirjausketjuja nähdäkseen kuka teki mitä ja milloin. Käytä vahvaa käyttöoikeuksien valvontaa ja kertakirjautumista varmistaaksesi, että vain valtuutetut käyttäjät voivat muuttaa ja hyväksyä kerrontaa.
  3. Priorisoi laadunvalvonta ja sisäinen arviointi – Toteuta vankka sisäinen tarkistusprosessi ennen lopullisen ilmoituksen toimittamista. Käytä keskitettyä tietovarastoa tietojen keräämistä ja raportointia varten, jotta vältät versionhallintaan liittyvät ongelmat ja voit käyttää työnkulun valvontaa virtaviivaiisemman ja nopeamman tuotantosyklin luomiseksi. Tarkista XBRL-tunnisteet toistamiseen tarkan merkinnän varmistamiseksi. Suorita vertaisarviointeja, ota ylempi johto mukaan ja hyödynnä teknologiaa tietojen validoinnissa. Virheiden varhainen tunnistaminen ja korjaaminen säästää aikaa ja ehkäisee viime hetken pähkäilyt.
  4. Arvioi ja kehitä prosessia jatkuvasti – Opi jokaisesta ilmoitusjaksosta. Suorita ilmoitusten jättämisen jälkeiset arvioinnit, tunnista parannusta vaativat alueet ja mukauta menettelyjäsi ensi vuotta varten. Siirry eteenpäin -ominaisuuksien avulla voit automatisoida eteenpäin suuntautuvan prosessin kaudesta toiseen, säästäen aikaa ja vaivaa ja poistaen manuaaliset prosessit ja virheet. Jatkuva parantaminen varmistaa tehokkuuden ja minimoi stressitekijät tulevissa ilmoituksissa.
  5. Hyödynnä teknologiaa nopeuden ja tarkkuuden lisäämiseksi – Ota käyttöön alan johtavia ohjelmistoja, kuten Certent Disclosure Management, automatisoidaksesi manuaaliset prosessit ja vähentääksesi tiedonsiirtoprosessin riskejä. Julkistamisen hallintaohjelmiston avulla voit muodostaa suoran yhteyden useista eri lähteistä peräisin oleviin tietoihin, jolloin saat yhden ainoan totuuslähteen johdonmukaista raportointia varten. XBRL-asiakirjojen reaaliaikaisen validoinnin avulla voit merkitä virheet välittömästi ja parantaa ilmoitusten laatua. Käytä tuttua Microsoft Office -integrointia, kun haluat käsitellä tuotteita, joita osaat jo käyttää, kuten Wordia, Exceliä ja PowerPointia.

Best Practices for Annual ESMA Filings with CDM

Lataa nyt

Yksinkertaista ja vähennä vuosi-ilmoitusten riskejä

Käyttämällä tiedonhallintaohjelmistoa, kuten Certent Disclosure Management, vuosikertomuksesi laatimiseen, voit nopeuttaa, tarkentaa ja yhdenmukaistaa työlästä, virhealtista ja vaikeasti valvottavaa prosessia. Certent Disclosure Management on ainoa Microsoft-pohjainen tietojenhallintaratkaisu, joka virtaviivaistaa ja vähentää vuosi-ilmoitusten riskejä ainutlaatuisella tavalla.

  • Automaattinen tietojen kerääminen: Tehosta prosesseja automatisoidulla tiedonkeruulla ja yhdistämisellä ja vähennä manuaaliseen tietojen syöttöön liittyvien virheiden todennäköisyyttä.
  • Määräaikojen seuranta ja hälytykset: Pysy ajan tasalla tärkeimmistä arkistointimääräajoista, vältä myöhästyneet lähetykset ja niihin liittyvät seuraamukset automaattisilla hälytyksillä ja muistutuksilla.
  • Säädösten noudattaminen: Varmista, että vuosiraporttisi ovat viimeisimpien lakisääteisten vaatimusten mukaisia, ja vähennä vaatimusten noudattamatta jättämisen ja siihen liittyvien seuraamusten riskiä.
  • Tietojen tarkkuus ja kirjausketju: Jäljitä muutokset ja tallenna tietojen muutokset käyttämällä jäljitysketjun ominaisuuksia.
  • Tehokas yhteistyö: Tee yhteistyötä Microsoft Officen standardikommenttien avulla, mikä parantaa viestintää ja koordinointia eri tiimien ja osastojen välillä.
  • Sähköiset ilmoitukset: Toimita vuosikertomuksesi sähköisesti asianomaisille sääntelyelimille; tämä nopeuttaa arkistointiprosessia ja auttaa myös säilyttämään digitaalisen tallenteen.

Certent Disclosure Managementin kaltaiset automatisoidut ohjelmistot virtaviivaistavat vuosikertomusten jättämisprosessia, vähentävät virheriskiä, parantavat säännösten noudattamista ja tehostavat osaltaan raportointivelvoitteiden hallintaa. Investoimalla Certent Disclosure Managementin kaltaiseen ratkaisuun organisaatiosi voi tehdä vuosikertomuksen jättämisestä helppoa ja vaivatonta. Tässä artikkelissa on vinkkejä siitä, miten voit valita organisaatiosi tarpeisiin sopivan ratkaisun.

09 2021 Imagesource Choosingadisclosuremgmtsolutionwp

Choosing a Disclosure Management Solution

Download Now:

The post Vaatimustenmukaisuuden hallinta: Parhaat käytännöt kivuttoman vuosi-ilmoituksen tekemiseen appeared first on insightsoftware.

]]>
Pakolliset ja vapaaehtoiset oikaisut suomalaisten kirjanpitosäännösten mukaisesti https://insightsoftware.com/fi/blog/pakolliset-ja-vapaaehtoiset-oikaisut-suomalaisten-kirjanpitosaannosten-mukaisesti/ Wed, 24 Jan 2024 19:31:50 +0000 https://insightsoftware.com/?p=363202 Rahoituskonsolidoinnin oikaisut tehdään emoyhtiön alaisuuteen konsolidoidun konsernin tilinpäätökseen. Oikaisut ovat tarpeen konsernin sisäisten liiketoimien poistamiseksi, tilinpäätöksen laatimisperiaatteiden yhdenmukaistamiseksi ja konsernin esittämiseksi yhtenä taloudellisena yksikkönä. Jos esimerkiksi emoyhtiö myy tavaroita tytäryhtiölle, myyntituotot ja -kulut on poistettava konsernitilinpäätöksestä kaksinkertaisen laskennan välttämiseksi. Oikaisun tyyppi Konsolidoinnissa on kahdenlaisia oikaisuja suomalaisten kirjanpitosäännösten (FAS) mukaan: pakollisia ja vapaaehtoisia oikaisuja. Pakolliset oikaisut […]

The post Pakolliset ja vapaaehtoiset oikaisut suomalaisten kirjanpitosäännösten mukaisesti appeared first on insightsoftware.

]]>
Rahoituskonsolidoinnin oikaisut tehdään emoyhtiön alaisuuteen konsolidoidun konsernin tilinpäätökseen. Oikaisut ovat tarpeen konsernin sisäisten liiketoimien poistamiseksi, tilinpäätöksen laatimisperiaatteiden yhdenmukaistamiseksi ja konsernin esittämiseksi yhtenä taloudellisena yksikkönä. Jos esimerkiksi emoyhtiö myy tavaroita tytäryhtiölle, myyntituotot ja -kulut on poistettava konsernitilinpäätöksestä kaksinkertaisen laskennan välttämiseksi.

Oikaisun tyyppi

Konsolidoinnissa on kahdenlaisia oikaisuja suomalaisten kirjanpitosäännösten (FAS) mukaan: pakollisia ja vapaaehtoisia oikaisuja.

Pakolliset oikaisut

FAS edellyttää pakollisia oikaisuja, ja kaikkien konsernien on sovellettava sitä johdonmukaisesti. Esimerkkejä pakollisista oikaisuista:

  • Konsernin sisäisten voittojen ja tappioiden eliminointi
  • Konsernin sisäisten saamisten ja velkojen eliminointi
  • Konsernin sisäisten osinkojen poistaminen
  • Realisoitumattomien valuuttakurssivoittojen ja -tappioiden eliminointi
  • Liikearvon ja negatiivisen liikearvon kohdistaminen
  • Liikearvon ja muiden aineettomien hyödykkeiden arvonalentumistestaus

Vapaaehtoiset oikaisut

FAS sallii vapaaehtoiset oikaisut, mutta niitä ei vaadita. Jotkin konsernit voivat soveltaa vapaaehtoisia oikaisuja riippuen yhtiöiden arvostelukyvystä ja mieltymyksistä. Esimerkkejä vapaaehtoisista oikaisuista:

  • Aineellisen käyttöomaisuuden uudelleenarvostus
  • Kehittämiskustannusten pääomittaminen
  • Laskennallisten verojen kirjaaminen
  • Eläkkeitä ja muita työsuhteen päättymisen jälkeen maksettavia etuuksia koskevien säännösten kirjaaminen
  • Ehdollisten velkojen kirjaaminen

Oikaisujen soveltaminen

Oikaisuja voidaan käyttää konsolidoinnin aikana seuraavasti:

  1. Määritetään emoyhtiö ja konsernin muodostavat tytäryhtiöt.
  2. Määritetään kunkin tytäryhtiön konsolidointimenetelmä (täysi konsolidointi, suhteellinen konsolidointi tai pääomaosuusmenetelmä).
  3. Määritetään konsolidointipäivä ja raportointivaluutta.
  4. Laaditaan konsernin kunkin yksikön erillinen tilinpäätös.
  5. Käännetään ulkomaisten tytäryhtiöiden tilinpäätökset raportointivaluuttaan käyttäen asianmukaisia vaihtokursseja.
  6. Oikaistaan kunkin yksikön tilinpäätös mahdollisten tilinpäätöksen laatimisperiaatteiden erojen mukaisesti.
  7. Poistetaan konsernin sisäiset tapahtumat ja saldot tekemällä pakolliset oikaisut.
  8. Tehdään valinnaiset oikaisut, jos konserni niin haluaa.
  9. Yhdistetään kunkin yksikön oikaistu tilinpäätös konsolidointimenetelmän avulla.
  10. Laaditaan konsernitilinpäätös ja liitetiedot.

Erot FAS:n ja IFRS:n välillä

FAS:n ja IFRS:n välillä on joitakin merkittäviä eroja konsernitilinpäätöksessä esitettävien tietojen osalta:

  • FAS mahdollistaa IFRS-standardeja enemmän vapaaehtoisia oikaisuja, kuten aineellisen käyttöomaisuuden uudelleenarvostuksen, kehittämiskustannusten pääomittamisen ja laskennallisten verojen kirjaamisen.
  • FAS ei edellytä vähemmistöosuuden esittämistä erikseen konsolidoidussa taseessa, kun taas IFRS edellyttää sitä.
  • FAS ei edellytä segmenttiraportointia, kun taas IFRS edellyttää sitä.

Tehosta pakollisia ja vapaaehtoisia oikaisuja Clausion avulla

Oikaisujen käyttäminen konsolidoinnin aikana voi olla monimutkaista ja aikaa vievää, erityisesti jos on useita tytäryhtiöitä, joilla on erilaiset kirjanpitoperiaatteet ja valuutat. Siksi konsolidointiohjelmiston, kuten insightsoftwaren tarjoama Clausion, käyttäminen voi helpottaa elämääsi. Clausion on pilvipohjainen ratkaisu, joka automatisoi ja yksinkertaistaa konsolidointiprosesseja, tehostaen sekä pakollisia että vapaaehtoisia suomalaisten kirjanpitosäännösten (FAS) mukaisia oikaisuja useilla toiminnoilla:

  • Automaattisen oikaisun säännöt: Clausion voidaan määrittää käyttämään ennalta määritettyjä oikaisusääntöjä automaattisesti. Pakollisten oikaisujen, kuten konsernin sisäisten eliminointien tai liikearvon kohdistusten, kohdalla ohjelmisto voi johdonmukaisesti suorittaa näitä sääntöjä tytäryhtiöissä.
  • Joustava mukauttaminen: Ohjelmiston avulla voit mukauttaa vapaaehtoisia oikaisuja yrityksesi valintojen ja arvioinnin perusteella. Käyttäjät voivat tarvittaessa määrittää ja ottaa käyttöön vapaaehtoisia muutoksia varmistaen samalla FAS-ohjeiden noudattamisen.
  • Konsolidointimenetelmien tuki: Clausion helpottaa erilaisten konsolidointimenetelmien (täysi konsolidointi, suhteellinen konsolidointi tai pääomaosuusmenetelmä) soveltamista kunkin tytäryhtiön erityispiirteiden perusteella tehostaen konsolidointiprosessia.
  • Usean valuutan käsittely: Ulkomaisten tytäryhtiöiden rahoituksen muuntaminen raportointivaluutaksi on monimutkaista, mutta Clausion voi käsitellä usean valuutan transaktioita ja soveltaa asianmukaisia valuuttakursseja täsmälliseen konsolidointiin.
  • Käytäntöjen johdonmukaisuus ja vaatimustenmukaisuus: Käyttämällä valmiiksi määriteltyjä pohjia ja sääntöjä Clausionissa, taloustiimisi voi varmistaa FAS-ohjeiden yhtenäisen soveltamisen minimoimalla virheet ja varmistamalla säännösten noudattamisen.
  • Dokumentointi- ja raportointiominaisuudet: Clausion avulla voidaan dokumentoida yksityiskohtaisesti oikaisuprosessi, helpottaa kirjausketjuja ja tuottaa kattavia raportteja, joissa esitetään sekä pakolliset että vapaaehtoiset konsolidoinnin aikana tehdyt muutokset.
  • Integraatio ja tiedonhallinta: Ohjelmisto integroituu olemassa oleviin rahoitusjärjestelmiin ja tietokantoihin, helpottaa saumatonta tiedonsiirtoa ja varmistaa, että kaikki tarvittavat taloudelliset tiedot sisällytetään täsmällisesti konsolidointiprosessiin.
  • Päivitykset ja vaatimustenmukaisuuden seuranta: Clausion-ohjelmisto pysyy ajan tasalla FAS-ohjeiden päivittyessä, auttaen tiimiäsi noudattamaan kaikkia kirjanpitosäännösten muutoksia ja varmistamaan, että oikaisut ovat yhdenmukaisia uusimpien säännösten kanssa.
  • Auditoinnin tuki ja avoimuus: Ohjelmisto lisää oikaisumenettelyn avoimuutta, minkä ansiosta tilintarkastajien on helpompi tarkastaa ja vahvistaa konsolidoitu tilinpäätös.
  • Tehokkuus ja ajansäästö: Automatisoimalla toistuvat tehtävät ja tarjoamalla keskitetyn alustan konsolidointiin, Clausion säästää aikaa ja parantaa taloustiimin ponnistelujen tehokkuutta.

Oikaisut ovat tärkeä osa konsolidointiprosessia, jonka tarkoituksena on antaa oikea ja riittävä kuva konsernin taloudellisesta asemasta ja tuloksesta. FAS-järjestelmässä oikaisut voivat olla monimutkaisia ja aikaa vieviä, mutta niitä voidaan yksinkertaistaa ja tehostaa käyttämällä konsolidointiohjelmistoja, kuten insightsoftwaren Clausion. Pyydä Clausionin esittelyversio nähdäksesi, miten Clausion voi auttaa oikaisujen kanssa.

The post Pakolliset ja vapaaehtoiset oikaisut suomalaisten kirjanpitosäännösten mukaisesti appeared first on insightsoftware.

]]>
Määräysvallan prosenttiosuuden ja korkoprosentin ero suomalaisessa kirjanpitokäytännössä (FAS) https://insightsoftware.com/fi/blog/maaraysvallan-prosenttiosuuden-ja-korkoprosentin-ero-suomalaisessa-kirjanpitokaytannossa-fas/ Wed, 24 Jan 2024 19:16:16 +0000 https://insightsoftware.com/?p=363159 Mikä on määräysvallan prosenttiosuus? Määräysvallan prosenttiosuus on prosenttiosuus äänioikeuksista, jotka yksiköllä on toiseen yksikköön nähden. Se määrittää, pitääkö yksikön konsolidoida toisen yksikön tilinpäätös FAS-järjestelmässä. FAS:n mukaan yksikön pitää konsolidoitua toisen yksikön kanssa, jos sillä on yli 50 prosenttia äänioikeuksista tai jos se pystyy käyttämään määräysvaltaa toisessa yksikössä. Miten määräysvallan prosenttiosuus lasketaan? Määräysvallan prosenttiosuuden laskemiseksi yksikön […]

The post Määräysvallan prosenttiosuuden ja korkoprosentin ero suomalaisessa kirjanpitokäytännössä (FAS) appeared first on insightsoftware.

]]>
Mikä on määräysvallan prosenttiosuus?

Määräysvallan prosenttiosuus on prosenttiosuus äänioikeuksista, jotka yksiköllä on toiseen yksikköön nähden. Se määrittää, pitääkö yksikön konsolidoida toisen yksikön tilinpäätös FAS-järjestelmässä. FAS:n mukaan yksikön pitää konsolidoitua toisen yksikön kanssa, jos sillä on yli 50 prosenttia äänioikeuksista tai jos se pystyy käyttämään määräysvaltaa toisessa yksikössä.

Miten määräysvallan prosenttiosuus lasketaan?

Määräysvallan prosenttiosuuden laskemiseksi yksikön on laskettava yhteen äänioikeudet, jotka se omistaa suoraan toisessa yksikössä, ja äänioikeudet, jotka se omistaa välillisesti tytäryhtiöidensä tai osakkuusyritystensä kautta.

Jos yksikkö A esimerkiksi omistaa 40 prosenttia yksiköstä B ja yksikkö B 30 prosenttia yksiköstä C, yksikön A määräysvallan prosenttiosuus yksikössä C on 40 % + (40 % x 30 %) = 52 prosenttia.

Mikä on korkoprosentti?

Korkoprosentti on niiden taloudellisten hyötyjen prosenttiosuus, jotka yksikkö saa toiselta yksiköltä. Se määrittää, kuinka suuri osa toisen yksikön varoista, veloista, tuotoista ja kuluista sisällytetään konsernin tilinpäätökseen FAS-järjestelmässä. Korkoprosentti on yleensä yhtä suuri kuin omistusprosentti, joka on yksikön toisessa yksikössä omistamien osakkeiden tai pääoman prosenttiosuus. Joissakin tapauksissa korkoprosentti voi kuitenkin poiketa omistusosuudesta esimerkiksi äänioikeuksien, määräysvallattomien omistajien osuuden tai sopimusjärjestelyjen vuoksi.

Miten korkoprosentti lasketaan?

Korkoprosentin laskemiseksi yksikön on kerrottava omistusosuus, jonka se suoraan tai välillisesti omistaa toisessa yksikössä, kyseisen yksikön nettovarallisuuden suhteellisella osuudella.

Jos yksikkö A esimerkiksi omistaa 60 prosenttia yksiköstä B ja yksiköllä B on nettovarallisuutta 100 miljoonaa euroa, yksiköllä A on 60 % x (100/100) = 60 prosentin korko yksikössä B.

Mikä on määräysvallan prosenttiosuuden a korkoprosentin välinen ero?

Määräysvallan prosenttiosuuden ja korkoprosentin välinen ero on se, että määräysvallan prosenttiosuus määrää, onko yksikön konsolidoitava toinen yksikkö FAS-järjestelmässä, kun taas korkoprosentti määrää, kuinka suuri osa toisen yksikön taloudellisista tiedoista sisällytetään konsolidoituun tilinpäätökseen FAS-järjestelmässä. Omistusosuus ja määräysvallan prosenttiosuus eivät välttämättä täsmää kaikissa tapauksissa. Joissain tilanteissa yksiköllä on enemmän tai vähemmän määräysvaltaa kuin sen omistajuus antaa ymmärtää tai se saa enemmän tai vähemmän taloudellista hyötyä kuin mitä sen omistaminen antaa ymmärtää.

Oletetaan esimerkiksi, että yksikkö A omistaa 40 prosenttia yksiköstä B ja että A:lla on osto-optio, jolla se voi ostaa 20 prosenttia yksiköstä B milloin tahansa. Yksiköllä A on myös yksikön B kanssa tehty sopimus, joka antaa A:lle merkittävän vaikutusvallan B:n toiminta- ja rahoituspolitiikkaan. Yksiköllä B on nettovarallisuutta 200 miljoonaa euroa.

Tässä tapauksessa yksiköllä A on määräysvaltaosuus 40 % + 20 % = 60 % yksikössä B, koska A:lla on potentiaalisia äänioikeuksia, jotka antavat sille yli 50 prosenttia äänimäärästä, ja sillä on myös määräävä vaikutusvalta yksikössä B. Näin ollen yksikön A on konsolidoitava yksikkö B FAS-järjestelmään.

Yksiköllä A on kuitenkin vain 40% x (200/200) = 40 prosentin korkoprosentti yksikössä B, koska A omistaa vain 40 prosenttia B:n osakkeista tai pääomasta. Näin ollen vain 40 prosenttia B:n varoista, veloista, tuotoista ja kuluista sisällytetään FAS-järjestelmään kuuluvaan yksikön A konsernitilinpäätökseen.

Clausion virtaviivaistaa määräysvalta- ja korkoprosenttilaskelmat

Suomalaisten kirjanpitosäännösten (Finnish Accounting Standards, FAS) mukaisen määräysvallan prosenttiosuuden ja korkoprosentin laskeminen asettaa haasteita finanssitiimeille, koska tytäryhtiöiden määräysvallan laajuutta on vaikea määrittää, erityisesti tapauksissa, joissa on kyse monimutkaisesta omistusrakenteesta tai epäsuorasta määräysvallasta. Lisäksi omistusosuuksien vaihtelut, äänioikeuksien muutokset ja erilaiset taloudelliset intressit vaikeuttavat edelleen näiden prosenttiosuuksien tarkkaa arviointia, mikä edellyttää huolellista analyysia ja FAS-ohjeiden tulkintaa, jotta varmistetaan tilinpäätösraportoinnin noudattaminen ja täsmällisyys.

Clausion, kattava talouden konsolidointi- ja raportointiohjelmisto, helpottaa rahoitustietojen konsolidoinnin monimutkaista prosessia tarjoamalla toimintoja, jotka on räätälöity vastaamaan määräysvallan prosenttiosuuksien ja korkoprosenttien määrittelyn haasteisiin FAS-järjestelmässä.

  • Tietojen yhdistäminen: Mahdollistaa tytäryhtiöiltä saatavien erilaisten taloudellisten tietojen yhdistämisen, selkeyttäen omistusrakenteiden ja omistusosuuksien tarkastelua.
  • Konsernin tapahtumien hallinta: Auttaa seuraamaan ja hallitsemaan konsernin sisäisiä tapahtumia, varmistamaan tarkat eliminointiprosessit ja estämään prosenttilaskuvirheiden syntymisen.
  • Automaattiset vaatimustenmukaisuuden tarkastukset: Tarjoaa FAS-ohjeiden mukaisia automaattisia tarkistuksia, jotka auttavat määrittämään tarkasti äänioikeuksiin, omistusosuuksiin ja taloudellisiin etuihin perustuvat määräysvallan prosenttiosuudet.
  • Reaaliaikainen raportointi: Reaaliaikainen raportointi mahdollistaa päivitetyn tiedon saannin taloustiimeille, jolloin he voivat tehdä nopeasti tietoon perustuvia päätöksiä määräysvallan prosenttiosuuksista ja korkoprosenteista.
  • Mukautettavat pohjat: FAS-vaatimusten mukaisesti räätälöidyt mukautettavat pohjat auttavat yhtenäisen ja vaatimustenmukaisen taloudellisen raportoinnin tekemisessä tytäryhtiöiden välillä.

Määräysvallan ja koron prosenttiosuuksien laskeminen on erittäin tärkeää koko rahoitusjärjestelmässä, sillä se vaikuttaa suoraan yksikköjen laatimiin konsernitilinpäätöksiin. Clausionin kattavat valmiudet keventävät tehokkaasti suomalaisten taloustiimien kohtaamia monimutkaisia haasteita. Clausionin avulla parannat tarkkuutta, vaatimustenmukaisuutta ja operatiivista tehokkuutta määrittäessäsi määräysvallan prosenttiosuutta ja korkoprosenttia FAS-määräysten mukaisesti.

The post Määräysvallan prosenttiosuuden ja korkoprosentin ero suomalaisessa kirjanpitokäytännössä (FAS) appeared first on insightsoftware.

]]>
Konsernin sisäisen kirjanpidon eliminoinnin yleiset periaatteet suomalaisten kirjanpitosäännösten (FAS) mukaisesti https://insightsoftware.com/fi/blog/konsernin-sisaisen-kirjanpidon-eliminoinnin-yleiset-periaatteet-suomalaisten-kirjanpitosaannosten-fas-mukaisesti/ Wed, 24 Jan 2024 18:48:43 +0000 https://insightsoftware.com/?p=363117 Mitä ovat konsernin sisäiset toiminnot? Konsernin sisäiset toiminnot ovat samaan yritysryhmään kuuluvien yksikköjen välisiä toimintoja. Toiminnot voivat vaikuttaa konsernin varoihin, velkoihin, tuloihin, kuluihin tai omaan pääomaan. Konsernin sisäiset toiminnot on poistettava konsolidointiprosessissa, jotta konsernin taloudellisesta asemasta ja tuloksesta voidaan antaa oikea ja riittävä kuva. Konsernin sisäisten toimintojen eri tyypit Erityyppiset konsernin sisäiset toiminnot ovat: Liiketoimet […]

The post Konsernin sisäisen kirjanpidon eliminoinnin yleiset periaatteet suomalaisten kirjanpitosäännösten (FAS) mukaisesti appeared first on insightsoftware.

]]>
Mitä ovat konsernin sisäiset toiminnot?

Konsernin sisäiset toiminnot ovat samaan yritysryhmään kuuluvien yksikköjen välisiä toimintoja. Toiminnot voivat vaikuttaa konsernin varoihin, velkoihin, tuloihin, kuluihin tai omaan pääomaan. Konsernin sisäiset toiminnot on poistettava konsolidointiprosessissa, jotta konsernin taloudellisesta asemasta ja tuloksesta voidaan antaa oikea ja riittävä kuva.

Konsernin sisäisten toimintojen eri tyypit

Erityyppiset konsernin sisäiset toiminnot ovat:

  • Liiketoimet liittyvät tavaroiden tai palvelujen vaihtoon, kuten myyntiin, ostoihin tai varaston tai käyttöomaisuuden siirtoihin, konserniyksiköiden välillä.
  • Rahoitustapahtumat käsittävät rahan tai rahoitusvälineiden, kuten lainojen, talletusten, osinkojen, korkojen tai takausten, vaihdon konserniyksiköiden välillä.
  • Sijoitustapahtumat liittyvät osakkeiden tai muiden oman pääoman ehtoisten instrumenttien, kuten sulautumisten, hankintojen tai luovutusten hankkimiseen tai luovuttamiseen konserniyksiköissä.
  • Uudelleenjärjestelytoimet liittyvät muutoksiin konserniyksikköjen oikeudellisessa rakenteessa tai omistuksessa, kuten spin off -yrityksissä, likvidaatioissa tai uudelleenjärjestelyissä.

Konsernin sisäisten toimintojen eliminointi konsolidoinnissa

Suomessa konsernin sisäisten liiketoimintojen lopettamista säätelevät seuraavat sääntelykehykset:

  • Suomen kirjanpitolaissa (1997/1336) ja kirjanpitoasetuksessa (1998/1339) esitetyt konsernitilinpäätöksen laatimista Suomessa koskevat yleiset periaatteet ja vaatimukset.
  • Suomen Kirjanpitolautakunnan antamat kirjanpitosäännökset ja ohjeet tietyistä konsolidointiin liittyvistä aiheista, kuten FAS 6 Konsernitilinpäätös ja FAS 18 Liiketoimintojen yhdistäminen.
  • Euroopan unionin (EU) hyväksymiä kansainvälisiä kirjanpitosäännöksiä (IFRS) voidaan soveltaa myös tiettyihin ryhmiin, jotka on listattu säännellyillä markkinoilla tai jotka ovat päättäneet käyttää IFRS-säännöksiä vapaaehtoisesti.

Konsernin sisäisten liiketoimien eliminointiin sovelletaan olennaisuusrajaa, mikä tarkoittaa, että ainoastaan liiketoimet, joilla on merkittävä vaikutus konsernitilinpäätökseen, on eliminoitava. Konsernin johto määrittää olennaisuusrajan muun muassa seuraavien laadullisten ja määrällisten tekijöiden perusteella: liiketoimien luonne, koko, toistuvuus ja merkityksellisyys.

Eliminointimenetelmät vaihtelevat liiketoimen tyypin ja siihen osallistuvien konserniyksikköjen omistuksen tai määräysvallan tason mukaan. Tärkeimmät menetelmät ovat:

  • Täydellinen eliminointi: Menetelmää käytetään, kun emoyhtiö omistaa 100 prosenttia tytäryhtiöstä tai kun tytäryhtiö ei ole vähemmistöosakkaana. Tällöin kaikki konsernin sisäiset saldot ja liiketoimet eliminoidaan kokonaisuudessaan.
  • Osittainen eliminointi: Tätä menetelmää käytetään, kun emoyhtiö omistaa alle 100 prosenttia tytäryhtiöstä tai kun tytäryhtiö on vähemmistöosakkaana. Tällöin poistetaan vain se osuus konsernin sisäisistä saldoista ja transaktioista, joka vastaa emoyrityksen omistusosuutta. Jäljelle jäävä osuus on vähemmistöosuus.
  • Suhteellinen eliminointi: Menetelmää käytetään, kun emoyhtiö tai toinen konserniyksikkö käyttää yhteistä määräysvaltaa kahdessa tai useammassa konserniyksikössä. Tällöin poistetaan vain se osuus konsernin sisäisistä saldoista ja transaktioista, joka vastaa kunkin yksikön omistusosuutta. Jäljelle jäävä osa kirjataan tulosvaikutteisesti osakkuus- tai yhteisyritysten tuottoina tai kuluina.

Tehosta konsernin sisäisten toimintojen eliminointi Clausionin avulla

Yrityksesi kaltaiset suomalaiset finanssitiimit, joiden tehtävänä on konsernin sisäinen eliminointi, kohtaavat haasteita monikansallisten yritysten monimutkaisten konsernien sisäisten liiketoimien hallinnoinnissa, monimutkaisten lainsäädäntö- ja verosäännösten käsittelyssä ja tilinpäätöstentarkan konsolidoinnin varmistamisessa eri liiketoimintayksiköissä.

Clausion voi olla taloustiimillesi ratkaisevassa asemassa heidän yksinkertaistaessaan konsernin sisäisten toimintojen poistamista, mikä sujuvoittaa ja tarkentaa konsolidointiprosessia.

  • Tehokkuutta automaation avulla: Clausion tekee raskaan työn puolestasi kirjaamalla tapahtumia automaattisesti konserniyritysten välillä. Tiimillesi jää enemmän aikaa keskittyä strategisiin taloudellisiin tehtäviin manuaaliseen tietojen seurantaan juuttumisen sijaan.
  • Helppoutta säädöstenmukaiseen toimintaan: Clausion ohjeistaa konsernin sisäisiä operaatioita läpi monimutkaisten sääntelykokonaisuuksien. Clausion myös varmistaa, että eliminointisi ovat Suomen kirjanpitolain, FASB:n ohjeiden ja EU:n hyväksymien IFRS-säännösten mukaisia, jolloin tiimisi pysyy alati kehittyvien säännösten tasalla.
  • Älykkään päätöksenteon tuki: Clausion tarjoaa tiimillesi kattavan kuvan tapahtumista, auttaen sinua arvioimaan niiden merkitystä. Ottamalla huomioon sekä laadulliset että määrälliset tekijät Clausion auttaa tekemään tietoon perustuvia päätöksiä siitä, mitkä liiketoimet on eliminoitava. Tiimisi voi tällöin keskittyä niihin liiketoimiin, jotka aidosti vaikuttavat konsernitilinpäätökseen.
  • Räätälöidyt ratkaisut: Erilaiset liiketoimet edellyttävät erilaisia lähestymistapoja. Clausion tarjoaa joustavia eliminointimenetelmiä, jotka sopivat erilaisiin transaktiotyyppeihin ja omistus-/hallintatasoihin. Räätälöity lähestymistapa takaa tarkkuuden ja yksinkertaistaa eliminointiprosessia tiimillesi.
  • Entistä parempi tarkkuus: Automatisoimalla eliminointiprosessin Clausion pienentää virhemarginaalia merkittävästi. Tiimisi voi luottaa siihen, että vain olennaiset konsernin sisäiset tapahtumat eliminoidaan, mikä johtaa tarkempiin ja luotettavampiin konsolidoituihin tilinpäätöksiin.

Konsernin sisäisten tilien eliminoiminen on olennainen vaihe laadittaessa konsernitilinpäätöksiä, jotka heijastavat konsernin taloudellista todellisuutta yhtenä kokonaisuutena. Eliminointiprosessi edellyttää erilaisten konsernin sisäisten toimintojen, niiden vaikutusten sekä sovellettavien kirjanpitosäännösten ja -asetusten perusteellista ymmärtämistä. Hyödyntämällä Clausionia, taloustiimisi saa tehokkuutta ja varmuutta konsolidoidun tilinpäätöksen tarkkuuteen ja vaatimustenmukaisuuteen, antaen tiimille mahdollisuuden keskittyä paremmin strategiseen taloudelliseen suunnitteluun ja analyysiin.

The post Konsernin sisäisen kirjanpidon eliminoinnin yleiset periaatteet suomalaisten kirjanpitosäännösten (FAS) mukaisesti appeared first on insightsoftware.

]]>
insightsoftware ostaa Clausionin ja laajentaa konsolidointi-, budjetointi- ja suunnittelutarjoomaansa Suomeen https://insightsoftware.com/fi/blog/2022-05-24/ Tue, 24 May 2022 04:45:42 +0000 https://insightsoftware.com/blog/2022-05-24/ Yrityskauppa nopeuttaa molempien organisaatioiden kasvumahdollisuuksia ja laajentaa globaalia jalanjälkeä RALEIGH, N.C. – 24. toukokuuta 2022– insightsoftware, globaali raportoinnin, analytiikan ja suorituskyvyn johtamisen ratkaisutoimittaja, on ilmoittanut tänään ostaneensa talousohjauspalveluja- ja ratkaisuja toimittavan Clausionin. Yrityskaupan myötä insightsoftware laajentaa konsolidointi-, budjetointi- ja suunnittelutarjoomaansa Suomessa. Kauppa osoittaa myös insightsoftwaren sitoutumisen skaalautua maailmanlaajuisesti ja laajentaa jalanjälkeään kaikkialla Euroopassa. Budjetointi ja […]

The post insightsoftware ostaa Clausionin ja laajentaa konsolidointi-, budjetointi- ja suunnittelutarjoomaansa Suomeen appeared first on insightsoftware.

]]>
Yrityskauppa nopeuttaa molempien organisaatioiden kasvumahdollisuuksia ja laajentaa globaalia jalanjälkeä

RALEIGH, N.C. – 24. toukokuuta 2022– insightsoftware, globaali raportoinnin, analytiikan ja suorituskyvyn johtamisen ratkaisutoimittaja, on ilmoittanut tänään ostaneensa talousohjauspalveluja- ja ratkaisuja toimittavan Clausionin. Yrityskaupan myötä insightsoftware laajentaa konsolidointi-, budjetointi- ja suunnittelutarjoomaansa Suomessa. Kauppa osoittaa myös insightsoftwaren sitoutumisen skaalautua maailmanlaajuisesti ja laajentaa jalanjälkeään kaikkialla Euroopassa.

Budjetointi ja suunnittelu nykypäivän liiketoimintaympäristössä muuttuvat jatkuvasti, minkä vuoksi on tärkeää, että organisaatiolla on käytössään joustavat ja luotettavat työkalut. Samanaikaisesti tarve läpinäkyvyydelle lakisääteisessä raportoinnissa kasvaa. Clausionin liiketoiminnan suunnittelun ja konsernitilinpäätöksen ratkaisu on suunniteltu toimimaan kaiken taloustiedon keskuksena. Pilvipohjaisena ratkaisuna se tarjoaa reaaliaikaisen pääsyn organisaation operatiiviseen sekä taloudelliseen dataan ja muuntaa datan yhtenäiseen muotoon. Käyttäjät voivat keskittyä datan analysointiin sen keräämisen sijaan, mikä säästää lopulta aikaa ja rahaa sekä pienentää kokonaisriskejä. Clausion integroituu insightsoftwaren markkinoiden johtavaan talousraportointitoimintoon antaakseen suurille ja keskisuurille yrityksille sekä julkisen sektorin asiakkaille mahdollisuuden raportoida jokaisesta liiketoiminta-alueesta.

”Jokaisessa organisaatiossa, isossa tai pienessä ja toimialasta riippumatta, budjetointi ja suunnittelu on kriittinen liiketoiminnan osatekijä. Tämä on merkittävä kasvualue insightsoftwarelle, ja myös keskeinen lisäys talousraportointiimme, joka taas on meidän liiketoimintamme ydin”, sanoo Jim Triandiflou, insightsoftwaren toimitusjohtaja. ”Clausionin liiketoiminnan suunnittelun ja konsernitilinpäätöksen ratkaisu täydentää tuotevalikoimaamme, kun jatkamme laajentumista uusille markkinoille auttaaksemme entistä useampia yrityksiä hyödyntämään liiketoimintadataansa. Odotamme innolla, jotta pääsemme toivottamaan Clausionin sitoutuneet työntekijät, asiakkaat ja kumppanit tervetulleiksi insightsoftware-perheeseen.”

”Olemme iloisia insightsoftwareen liittymisestä. Me jaamme yhteisen vision kasvusta sekä sitoutumisesta työntekijöihin, asiakkaisiin ja kumppaneihin”, sanoo Tomi Lod, Clausionin toimitusjohtaja. ”Yrityskaupan ansiosta voimme skaalautua nopeammin ja tarjota asiakkaillemme tuotteita ja palveluita laajemmin – tämä on globaalin organisaation vahvuus. Insightsoftwareen liittyminen on seuraava askel Clausionin tarinassa. Olen äärettömän ylpeä siitä, mitä tiimimme on saanut yhdessä aikaan.”

Iikka Moilanen, Verdanen sijoitusammattilainen (Clausion on Verdane-portfolioyhtiö): ”On ollut hienoa olla osa Clausionin matkaa viime vuosien aikana ja nähdä yrityksen siirtyvän nyt kasvunsa seuraavaan vaiheeseen. Clausion-tiimi on viimeisten neljän vuoden aikana lanseerannut menestyksekkäästi nykyisen pilvipohjaisen tuotteensa ja ottanut ensimmäiset askeleet kohti yrityksen kansainvälistymistä – tärkeimpänä yhdistyminen Tabellan kanssa laajentamalla tarjoomaa pk-yrityksiin. Verdanen puolesta haluan käyttää tilaisuutta hyväkseni ja kiittää ja onnitella Tomia sekä molempia tiimejä niin Clausionilla kuin insightsoftwaressa. Uskomme, että Clausionin ratkaisut tulevat olemaan loistava lisä insightsoftwaren portfolioon, mikä auttaa parantamaan asiakkaiden taloudellisen raportoinnin laatua uusilla markkinoilla maailmanlaajuisesti.”

Clausionin osto jatkaa insightsoftwaren investointeja, joita se on tehnyt laajentaakseen budjetoinnin ja suunnittelun, operatiivisen raportoinnin sekä tilinpäätöksen pilvipalveluiden tarjoomaa. Muita viimeaikaisia investointeja ovat mm. CALUMOn, Magnitude Softwaren ja Legerityn hankinnat.

Access Partners toimi Verdanen ja muiden Clausionin osakkeenomistajien taloudellisena neuvonantajana.

insightsoftware lyhyesti
insightsoftware on johtava raportoinnin, analytiikan ja suorituskyvyn johtamisen ratkaisutoimittaja. Yli 30 000 organisaatiota ympäri maailmaa luottaa insightsoftwareen tukemaan liiketoiminnan tarpeita kirjanpidon, rahoituksen, operaatioiden, toimitusketjun hallinnan, verotuksen, budjetoinnin, suunnittelun, HR-suunnittelun ja tietojen julkistamisen hallinnan saralla. insightsoftwaren ratkaisuiden avulla yrityksen talousosasto saa kokonaiskuvan kaikesta talousdatasta reaaliajassa, jotta yrityksen johto voi tehdä parempia päätöksiä liiketoiminnassaan. Markkinoiden johtavat ratkaisut takaavat insightsoftwaren asiakkaille paremman tuottavuuden, näkyvyyden, tarkkuuden ja luotettavuuden. Lisätietoja osoitteesta insightsoftware.com.

Clausion lyhyesti
Clausion on itsenäinen ja kokenut kasvuyritys, joka tarjoaa pilvipohjaisia talousohjausratkaisuja ja -palveluja, jotka mahdollistavat asiakkaiden menestymisen jokapäiväisessä elämässään. Clausionin toimialasta riippumattomat ratkaisut yhdistävät liiketoiminnan suunnittelun ja konsernitilinpäätöksen ratkaisut mukaan lukien IFRS-, mikä tahansa GAAP ja julkisen sektorin pakettiratkaisut. Lisätietoja osoitteesta clausion.com.

Median yhteystiedot

CCgroup insightsoftware
insightsoftware@ccgrouppr.com

Ashley Yakopec
Public Relations and Communications Manager
ashley.yakopec@insightsoftware.com

The post insightsoftware ostaa Clausionin ja laajentaa konsolidointi-, budjetointi- ja suunnittelutarjoomaansa Suomeen appeared first on insightsoftware.

]]>