insightsoftware Netherlands https://insightsoftware.com/nl/ Fri, 08 Sep 2023 20:40:35 +0000 nl-NL hourly 1 https://insightsoftware.com/wp-content/uploads/2022/02/cropped-isw-favicon-32x32.png insightsoftware Netherlands https://insightsoftware.com/nl/ 32 32 Financiële rapportages stroomlijnen met Jet https://insightsoftware.com/nl/blog/streamline-your-financial-reporting-with-jet/ Thu, 13 Jul 2023 07:46:48 +0000 https://insightsoftware.com/blog/streamline-your-financial-reporting-with-jet/ In de huidige onvoorspelbare economie is het geen verrassing dat bedrijven moeten kunnen schakelen. Financiële teams hebben de laatste jaren te maken met onzekere markten en dat heeft er toe geleid dat ze meer met minder moeten doen. Het begon met covid – de pandemie en de gevolgen ervan betekenden dat de financiële afdeling moest […]

The post Financiële rapportages stroomlijnen met Jet appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
In de huidige onvoorspelbare economie is het geen verrassing dat bedrijven moeten kunnen schakelen. Financiële teams hebben de laatste jaren te maken met onzekere markten en dat heeft er toe geleid dat ze meer met minder moeten doen. Het begon met covid – de pandemie en de gevolgen ervan betekenden dat de financiële afdeling moest omschakelen. Zij moesten sneller en nauwkeuriger prognoses en rapporten aanleveren zodat er snel geschakeld kon worden.

Ondanks de aanhoudende economische tegenwind in 2022 pasten de financiële teams zich aan – ze werkten nog efficiënter en nauwkeuriger, waren optimistisch over de toekomst en bereidden zich voor op groei. Maar nu in 2023 bereiden CFO’s zich voor op een recessie en trekken ze de broekriem aan. De financiële teams moeten het doen met de mensen en middelen die ze hebben.

Wendbaarheid bevordert veerkracht

In deze onzekere markt is het belangrijker dan ooit dat u een veerkrachtig team heeft dat snel kan schakelen bij veranderingen in de markt. Wendbaarheid wil zeggen snel knopen doorhakken en vervolgens doortastend handelen.

Financiële rapporten bieden (in het ideale geval) een venster op de bedrijfsprestaties in al zijn aspecten, zowel op financieel als op andere gebieden. Besluitvormers krijgen inzichten van onschatbare waarde in de sterke en zwakke punten van het bedrijf en in de kansen en obstakels die aan de horizon gloren. Goede rapporten maken duidelijk wat de volgende stap is, terwijl minder goede rapporten juist het tegenovergestelde bewerkstelligen.

En op dat punt komen Jet oplossingen van insightsoftware van pas. Met Jet Reports en Jet Analytics kunnen uw FP&A teams financiële rapportages stroomlijnen en uw bedrijf op een doelgerichte en proactieve manier wendbaar en veerkrachtig maken.

Snelle, flexibele rapportages en analyses voor elke Microsoft Dynamics databron

Jet Analytics en Jet Reports integreren naadloos met alle ERP’s van Microsoft Dynamics, ze vereenvoudigen processen en versnellen financiële en operationele rapportages. Onze software voor financiële en operationele rapportages, die speciaal is ontwikkeld voor zakelijke gebruikers, biedt u inzicht in uw bedrijf op een manier die zelfs werkt voor de meest atechnische gebruiker.

  • Snel en eenvoudig actuele en nauwkeurige financiële rapporten genereren met Jet Reports.
  • Verzamel met Jet Analytics een reeks nauwkeurige en gerichte data om financiële rapporten te genereren in Power BI – hosting op locatie of in de cloud.
  • Aan de hand van selfservice rapportages en analyses rapporten beheren en genereren zodat er beter onderbouwd besluiten worden genomen.

Met Jet oplossingen kan uw team het evenwicht bewaren, processen ondersteunen en de verwachte recessie het hoofd bieden door wendbaar en dus veerkrachtig te zijn.

Maandelijkse rapportages stroomlijnen

Handmatige gegevensverwerking is funest voor de wendbaarheid van een organisatie. Uw financiële team heeft veel minder tijd om zakelijke inzichten te genereren waarmee u de concurrentie een stap voor kunt blijven.

Met Jet Reports bent u in staat om maandelijkse operationele rapporten te genereren in de gewenste indeling en met Jet formules kunt u uw data direct ophalen uit het ERP. Jet Reports biedt de mogelijkheid om rapporten elk moment te actualiseren en u kunt eenvoudig inzoomen op afzonderlijke transacties indien meer informatie nodig is.

Eén versie van de waarheid

Wanneer u gegevens uit meerdere bronnen moet verzamelen en formatteren, kost u dat tijd en geld, die u beter kunt besteden aan activiteiten met toegevoegde waarde.

Met Jet Analytics – op een lokale server of in de cloud – kunt u gegevens ophalen uit verschillende systemen, deze waar nodig omzetten en een datawarehouse en kubussen of datamodellen bouwen. Zakelijke gebruikers hebben, ondersteund door geautomatiseerde dataprocessen, toegang tot de benodigde informatie zonder dat zij de onderliggende databasestructuur in al zijn complexiteit hoeven te begrijpen.

Bedrijven kunnen de processen voor het transformeren en combineren van oude gegevens met actuele gegevens uit meerdere bronnen automatiseren op één geconsolideerd platform voor rapportages en analyses. Dankzij de point-and-click automatisering van het datawarehouse is aanpassing voor BI mogelijk – dat is vijfmaal sneller dan handmatig coderen.

Financiële rapportages stroomlijnen met Jet

Download Now

Verbeterde nauwkeurigheid

Wanneer gegevens niet handmatig hoeven worden opgehaald uit diverse bronnen en vervolgens in een spreadsheet moeten worden geplakt, is de kans op onnauwkeurige data aanzienlijk kleiner.

Jet Data Manager, een onderdeel van Jet Analytics, kan data uit verschillende systemen ophalen en omzetten naar een bruikbare rapportindeling. Wanneer u bijvoorbeeld rapportages over meerdere bedrijven verzorgt, kan Jet Data Manager alle transacties tot in detail converteren naar één enkele valuta voor rapportagedoeleinden.

Minder afhankelijk van IT

Ruim 65% van de financiële teams vindt dat ze voor het genereren van rapporten te afhankelijk zijn van de IT-afdeling. Het gevolg van deze grote mate van afhankelijkheid is dat uw financiële teams meer tijd kwijt zijn aan het genereren van rapporten en uw IT-team er veel werk aan heeft.

Met Jet Reports, dat gebruikmaakt van een dataset op basis van een voorafbepaalde reeks zakelijke rollen, kunt u uw eigen rapporten schrijven met behulp van intuïtieve drag-and-drop tools. U kunt deze rapporten altijd actualiseren zonder tussenkomst van IT, zelfs als uw rapport meerdere bedrijven betreft.

Meer gedaan krijgen in traject voor digitale transformatie van de financiële afdeling

Jet Reports staat op het cloudplatform van insightsoftware. Op één plaats kunt u de talrijke toepassingen van insightsoftware combineren en meer gedaan krijgen. Voorzie sneller en met minder risico in uw zakelijke behoefte en kies de functies die u nodig heeft voor rapporteren, budgetteren en plannen en voor toezicht.

Bent u er klaar voor om met Jet oplossingen uw financiële rapportages te stroomlijnen? Vraag vandaag nog een persoonlijke demo aan.

Demo aanvragen

Live demo voor uw bedrijf - vrijblijvend!

The post Financiële rapportages stroomlijnen met Jet appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
Financiële teams wereldwijd raken achterop op het gebied van digitale transformatie, blijkt uit rapport van insightsoftware en Hanover Research https://insightsoftware.com/nl/blog/global-finance-teams-falling-behind-in-digital-transformation-according-to-report-from-insightsoftware-and-hanover-research/ Thu, 21 Jul 2022 07:00:05 +0000 https://insightsoftware.com/blog/global-finance-teams-falling-behind-in-digital-transformation-according-to-report-from-insightsoftware-and-hanover-research/ Data tonen dat de digitale efficiëntie op de meeste financiële afdelingen is toegenomen, maar meer verantwoordelijkheden en minder mensen brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee RALEIGH, N.C., 21 juli 2022 – insightsoftware, een wereldwijde aanbieder van oplossingen voor rapportage, analyse en prestatiemanagement, presenteerde vandaag zijn jaarlijkse Finance Team Trends Report. Het rapport laat zien […]

The post Financiële teams wereldwijd raken achterop op het gebied van digitale transformatie, blijkt uit rapport van insightsoftware en Hanover Research appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
Data tonen dat de digitale efficiëntie op de meeste financiële afdelingen is toegenomen, maar meer verantwoordelijkheden en minder mensen brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee

RALEIGH, N.C., 21 juli 2022insightsoftware, een wereldwijde aanbieder van oplossingen voor rapportage, analyse en prestatiemanagement, presenteerde vandaag zijn jaarlijkse Finance Team Trends Report. Het rapport laat zien dat twee derde van de financiële teams vergevorderd is met de digitale transformatie, die werd versneld door de pandemie. Maar het laatste deel van het traject is moeilijker dan verwacht vanwege uitbreiding van verantwoordelijkheden.

Het onafhankelijke onderzoek, dat werd uitgevoerd in samenwerking met Hanover Research, geeft een waardevol inzicht in de mate waarin financiële teams zich transformeren en klaarmaken voor de toekomst, en belicht de grootste uitdagingen die financiële teams op hun pad vinden. De data werden verzameld onder bijna 500 respondenten in Noord-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Zo’n 63% van de financiële teams meldt dat zij in hoge mate gedigitaliseerd zijn en aanzienlijk efficiënter kunnen werken. Maar ondanks de vooruitgang blijven de verbeteringen op drie cruciale terreinen achter: snelle ondersteuning voor strategische besluitvorming, schaalbaarheid van processen en self-service voor data.

Strategische besluitvorming
De top drie van verantwoordelijkheden van financiële teams is onveranderd ten opzichte van 2021 – financiële planning en analyse werd door de respondenten op één gezet (64%), gevolgd door financiële modellering (57%) en budgetteren en forecasting (47%). Maar daar komen nu diverse andere taken werkzaamheden bij, waardoor de prioriteiten geleidelijk verschuiven. De meest prominente verantwoordelijkheden die in opkomst zijn, zijn strategische besluitvorming met 41% (ten opzichte van 29% in 2021) en interne risicobeheersing met 37% (tegenover 30% in 2021).

Schaalbaarheid van processen
Ondanks de tegenwind in de mondiale markt verwacht driekwart van de besluitvormers (72%) dat hun teams uitgebreid zullen worden. Leidinggevenden geven hun teams steeds meer verantwoordelijkheden en er is nog altijd ruimte voor groei als het gaat om digitalisering an automatisering. Volgens het rapport worden financiële teams geremd door handmatige processen en ontoereikende tools (50%), een tekort aan mensen (50%) of het onvermogen om snel toegang te krijgen tot de benodigde data (33%).

“De recente mondiale crises en verstoringen hebben blootgelegd hoe kwetsbaar de huidige markt is, en hebben de financiële taken zoals we die kennen, voorgoed veranderd. Tegelijk met de digitalisering zien we ook een verschuiving in de financiële rollen omdat organisaties zich willen voorbereiden op de volgende grote gebeurtenis,” vertelt Lee An Schommer, Chief Product Officer bij insightsoftware. “Het Finance Team Trends Report laat zien dat hoewel er vooruitgang is geboekt, financiële teams nog steeds achterlopen op belangrijke aspecten van digitalisering. Wij begrijpen dat het laatste deel van het digitaliseringstraject vaak het moeilijkst is, maar het is ook het meest essentiële deel. Om het traject af te ronden moet er meer grip op data komen, moeten processen worden gestroomlijnd en moet de kloof worden overbrugd met intuïtieve systemen.”

Selfservice-data
CFO’s zien de voordelen van automatisering en digitalisering en hebben nieuwe tools geïntroduceerd in dagelijkse processen – van budgettering en planning tot financiële rapportage. De samenwerking tussen IT en de financiële afdeling is belangrijk, nu steeds meer nieuwe tools hun intrede doen en driekwart van de financiële afdelingen (77%) vaak IT inschakelt voor financiële rapportages. Maar hoewel zij zeer tevreden (88%) zijn over de samenwerking met IT, vindt 80 procent van de financiële teams dat ze te afhankelijk zijn van IT. Het resultaat is dat ze vastlopen met hun rapportages en niet in staat zijn real time inzichten en analyses te produceren.

“We zien nog steeds dat de verantwoordelijkheden van het financiële team meer verschuiven naar strategische besluitvorming. De verantwoordelijkheden blijven zich uitbreiden terwijl er steeds meer van het team wordt verwacht – veel organisaties zijn namelijk voor belangrijke financiële taken nog steeds afhankelijk van tijdrovende handmatige processen. Het tij moet keren en er moet dringend aandacht komen voor hoe deze steeds belangrijkere afdeling kan worden ondersteund en de juiste mensen en tools kan krijgen,” aldus Schommer.

insightsoftware helpt organisaties wereldwijd door grote obstakels weg te nemen met tools voor financiële en operationele rapportages, waarmee besluitvormers bedrijfsgegevens en inzichten in handen krijgen. Voor meer informatie over de uitdagingen die financiële teams op hun pad vinden, kunt u het volledige rapport downloaden: Finance Teams Trends Report.

Onderzoeksmethode
Het Finance Teams Trends Report 2022 van insightsofware werd ontwikkeld samen met Hanover Research. De potentiële respondenten werden gerekruteerd via een panel en de enquête vond in het voorjaar van 2022 online plaats. Na het opschonen van gegevens en kwaliteitscontrole omvatte de uiteindelijke analyse in totaal 497 respondenten, waarvan 50% in Noord-Amerika en 50% in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

Over insightsoftware
insightsoftware is een toonaangevende aanbieder van oplossingen voor rapportage, analyse en prestatiemanagement. Ruim 32.000 organisaties in de hele wereld vertrouwen op ons voor zakelijke ondersteuning op het gebied van accounting, finance, operations, supply chain, belastingen, budgettering, planning, HR en disclosure management. Wij maken het voor de CFO en zijn team mogelijk om data in real time op te halen en te interpreteren zodat zij financiële intelligentie in hun organisatie proactief kunnen inzetten. Onze eersteklas oplossingen voorzien klanten van meer productiviteit, betere zichtbaarheid, grotere nauwkeurigheid en betere naleving. Meer informatie op insightsoftware.com.

Contactpersoon voor de media
CCgroup for insightsoftware
insightsoftware@ccgrouppr.com

Ashley Yakopec
Public Relations and Communications Manager
ashley.yakopec@insightsoftware.com

The post Financiële teams wereldwijd raken achterop op het gebied van digitale transformatie, blijkt uit rapport van insightsoftware en Hanover Research appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
De beste 18 KPI’s en maatstaven voor de flexibele CEO https://insightsoftware.com/nl/blog/18-best-kpis-and-metrics-for-the-agile-ceo/ Wed, 30 Jun 2021 18:18:36 +0000 https://insightsoftware.com/blog/18-best-kpis-and-metrics-for-the-agile-ceo/ Wat is een CEO-KPI? Een belangrijke prestatie-indicator (Key Performance Indicator (KPI)) of -maatstaf voor een algemeen directeur (CEO) is een relatieve prestatiemaatstaf die een CEO kan gebruiken om weloverwogen beslissingen te nemen. Afhankelijk van de omvang van het bedrijf kan de functie van CEO sterk variëren. Er is echter één ding dat ze allemaal gemeen […]

The post De beste 18 KPI’s en maatstaven voor de flexibele CEO appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
Wat is een CEO-KPI?

Een belangrijke prestatie-indicator (Key Performance Indicator (KPI)) of -maatstaf voor een algemeen directeur (CEO) is een relatieve prestatiemaatstaf die een CEO kan gebruiken om weloverwogen beslissingen te nemen. Afhankelijk van de omvang van het bedrijf kan de functie van CEO sterk variëren. Er is echter één ding dat ze allemaal gemeen hebben. Hij of zij is de hoogste functionaris binnen de onderneming en neemt strategische beslissingen op hoog niveau, waarmee de koers van het bedrijf wordt uitgezet. Door de financiële, operationele en personeelsmaatstaven te monitoren, kan een CEO de sterke en zwakke punten van een bedrijf identificeren en deze in zijn of haar voordeel gebruiken.

Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste financiële, operationele en personeelsgerelateerde prestatie-indicatoren die een CEO in 2021 zou moeten volgen. In dit artikel wordt ook gewezen op de voordelen van het bijhouden van deze indicatoren met behulp van een dashboard om het rapportageproces te stroomlijnen.

Financiële KPI’s voor het dashboard van de CEO

Een CEO mag geen grote beslissingen nemen die de toekomst van het bedrijf zullen beïnvloeden zonder rekening te houden met de financiën. Van de dagelijkse operationele financiën tot de begroting van grote kapitaaluitgaven (Capital Expenditure (CAPEX)) zijn dit de financiële KPI’s die de CEO in de gaten zou moeten houden:

  1. Quick Ratio (zuurgraadtest): CEO’s worden vaak in een positie gebracht waarin zij snel de financiële gezondheid van de onderneming moeten controleren. Meestal gebruikt een CEO hiervoor de quick ratio. Aan de hand van deze CEO-maatstaf kan worden nagegaan of een bedrijf aan de kortlopende verplichtingen kan voldoen met de vlottende activa. Dit wordt wel beschouwd als de meest conservatieve methode om de financiële gezondheid van een onderneming te controleren. Een iets flexibelere CEO-maatstaf is de Current Ratio. Je kunt hier meer lezen over financiële KPI’s.

    Quick Ratio = (Contanten + Verhandelbare Effecten + Debiteuren) / Vlottende Passiva

  2. Operationele Kasstroom (Operating Cash Flow (OCF)): Als CEO van een onderneming moet je goed op de hoogte zijn van de OCF van de onderneming. Deze CEO-maatstaf wordt gebruikt om te meten hoeveel geld een onderneming genereert uit haar lopende activiteiten. Veel CEO’s gebruiken deze prestatiemaatstaf om de prestaties van de kernactiviteiten van de onderneming te evalueren. Een groeiende OCF duidt op zakelijk succes, maar maakt ook verdere uitbreiding mogelijk. Anderzijds kan een dalende OCF erop wijzen dat een onderneming haar kernbedrijfsstrategie moet veranderen.

    OCF = EBIT + Afschrijvingen – Belastingen – Verandering in Werkkapitaal

  3. Verhouding totale Schuld/Eigen vermogen: Met deze belangrijke financiële maatstaf worden de schulden van een onderneming afgezet tegen het eigen vermogen. Deze financiële maatstaf fungeert als een controle om te zien hoeveel schuld wordt gebruikt om groei te stimuleren. Een ratio groter dan één geeft aan dat de onderneming meer schulden heeft dan het eigen vermogen kan dekken in geval van een neergang. Als zodanig kan worden geconcludeerd dat hoe hoger de verhouding, hoe hoger het risico voor de aandeelhouders.

    Totale Schuld/Eigen Vermogen = (Kortlopende Schuld + Langlopende Schuld) / Eigen Vermogen

  4. Werkkapitaal: Heeft jouw onderneming geld in de kas om groei te financieren? Je kunt dit controleren aan de hand van de CEO-maatstaf Werkkapitaal. Werkkapitaal is het verschil tussen de vlottende activa en de vlottende passiva van een onderneming. Deze maatstaf kan ook worden gebruikt om de liquiditeit, de operationele efficiëntie en de financiële gezondheid op korte termijn van een onderneming te meten. Een positief werkkapitaal betekent dat een onderneming een goede financiële positie en groeipotentieel heeft, terwijl een negatieve waarde kan wijzen op financiële moeilijkheden die kunnen leiden tot betalingsachterstanden of, in ernstige gevallen, faillissement.

    Werkkapitaal = Vlottende activa – Vlottende passiva

  5. Rendement op eigen vermogen (Return on Equity, ROE): Als CEO van een bedrijf is het één van je belangrijkste taken om ervoor te zorgen dat je aandeelhouders tevreden zijn. Vaak is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. De CEO-KPI ROE kan helpen deze prestatie te volgen. Hiermee wordt de winstgevendheid van een onderneming gemeten in verhouding tot het eigen vermogen. Een vuistregel is dat investeerders een getal lager dan 10 procent moeten beschouwen als een lage opbrengstvoet. Ter vergelijking: het gemiddelde langetermijnrendement is 14 procent en geeft waarschijnlijk minder risico.

    Rendement op eigen vermogen = Netto-inkomsten / Gemiddeld eigen vermogen

  6. Omzetgroei: Als CEO rapporteer je aan de directie, waarmee je dus uiteindelijk aan de aandeelhouders van het bedrijf rapporteert. Wat zien zij graag? Groei. Omzetgroei is een van de fundamentele KPI’s die een CEO moet bijhouden. Deze KPI moet op maand-, kwartaal- en jaarbasis worden bijgehouden.
    Omzetgroei = ((Omzet Huidige Periode – Omzet Voorgaande Periode) / Omzet Voorgaande Periode) * 100%
  7. Brutowinstmarge: Deze financiële maatstaf is perfect voor een CEO-KPI-dashboard. Aan de hand hiervan kan worden berekend hoe winstgevend de producten van een onderneming zijn. Hoe dit wordt berekend, zie je in de onderstaande formule. Het is belangrijk om te onthouden dat een in de producten ingebouwde gezonde winstmarge nodig is om nettowinst te genereren.

    Brutowinstmarge = (Totale Inkomsten – Kosten van Verkochte Goederen) / Totale Inkomsten

  8. Nettowinstmarge: Het doel van elke onderneming is winst maken (tenzij je een non-profit bent, natuurlijk). De prestatiemaatstaf nettowinstmarge voor CEO’s wordt gebruikt om de winstgevendheid van een onderneming te meten in verhouding tot de inkomsten. Dit is misschien wel de belangrijkste financiële maatstaf op het KPI-dashboard van de CEO. Deze prestatiemaatstaf moet samen met de brutomarge en de bedrijfskosten worden gevolgd, om ervoor te zorgen dat er genoeg geldmiddelen worden gegenereerd uit de verkoop en dat de bedrijfskosten niet te veel aan de winstgevendheid knagen.

    Netto Winstmarge = (Totale inkomsten – Kosten van verkochte goederen – Bedrijfskosten – Overige kosten – Rente – Belastingen) / Totale inkomsten

Financiële KPI-software biedt ondernemingen vooraf gebouwde KPI-sjablonen voor CEO’s die ‘out-of-the-box’ klaar zijn voor gebruik. Maar elke onderneming werkt weer net een beetje anders en het gaat zeker gebeuren dat je CEO aangepaste KPI’s wil toepassen. Het opzetten van zinvolle KPI’s voor CEO’s kan lastig en tijdrovend zijn. Bij insightsoftware hebben we een lijst opgesteld van zaken waar je bij het opzetten van KPI’s rekening mee moet houden, om het proces gemakkelijker te maken.

Hoe ontwikkel je een KPI voor een KPI-dashboard voor CEO’s?

Zoals we eerder al aangaven, gebruiken CEO’s in elke branche weer andere specifieke KPI’s om regelmatig te kunnen volgen. In dit gedeelte leiden we je door het denkproces dat nodig is om een KPI aan jouw behoeften aan te passen.

  • Zorg voor een doel. Dit is het meest fundamentele aspect bij het opzetten van KPI’s. Wat wil je bereiken? Hoe kun je dat meten? Houd in gedachten dat dit doel niet subjectief mag zijn. Het moet cijfermatig te beoordelen zijn.
  • Zorg voor een totaalaanpak. Welke invloed zal deze nieuwe KPI hebben op het bedrijf? Gaat het bijhouden van deze gegevens zorgen voor synergie tussen afdelingen? Of gaat het alleen maar leiden tot meer onderlinge concurrentie? Idealiter helpt een sterke KPI de hele onderneming bij het bereiken van haar doelen.
  • Stem KPI’s af op bedrijfsprocessen. Je kunt nog zoveel KPI’s opzetten als je wilt, maar als ze niet zijn afgestemd op de bedrijfsprocessen, wordt het verzamelen van gegevens lastig. Het is het best om de prestatiemaatstaven in het bestaande bedrijfskader te integreren. Daarmee verlaag je de marginale kosten van gegevensverzameling en bekort je de implementatietijd exponentieel.
  • Creëer een bedrijfscultuur. De doelen die je stelt, hebben invloed op de cultuur binnen een onderneming. Het verzamelen van gegevens en het vaststellen van doelstellingen benadrukt deze cultuur verder. Het is daarom belangrijk om een KPI op te zetten die een positieve invloed heeft op de dynamiek van de werkplek en waarmee mensen worden aangemoedigd om dingen te doen waarmee het bedrijf vooruit wordt geholpen.
  • Het verzamelen van de gegevens en het rapporteren ervan. Dit is verreweg het meest essentiële aspect van het opzetten van KPI’s. Als je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd, is er veel tijd en moeite gestoken in het opzetten van deze nieuwe KPI voor CEO’s. Deze prestatiemaatstaf is echter alleen nuttig als je de gegevens op een zinvolle manier kunt verzamelen en interpreteren. Dit is waar een KPI-dashboard kan worden geïmplementeerd om de gegevensverzameling en -verwerking te stroomlijnen en te automatiseren.
  • Gefundeerde beslissingen nemen. Dit is het echte doel van je KPI. Kun je op basis van de prestatiemaatstaf die je hebt opgezet betere beslissingen nemen? Kun je deze koppelen aan andere maatstaven om een beter beeld te krijgen van wat er binnen de onderneming gebeurt?

Dit zou je een solide basis moeten geven voor het opzetten van je eigen op maat gemaakte KPI’s en je een idee moeten geven van hoeveel tijd en moeite het kost om een zinvolle prestatiemeting te ontwikkelen. Zoals je kunt zien, is het veel gemakkelijker om vast te houden aan beproefde en waarheidsgetrouwe prestatiemaatstaven, tenzij je er helemaal niet onderuit komt om een nieuwe maatstaf op te zetten.

5 Things Not to do When Choosing a Financial Reporting Tool

Learn More

De belangrijkste operationele KPI’s voor de CEO

Een CEO houdt zich doorgaans niet bezig met de dagelijkse activiteiten van een onderneming. Dit wordt overgelaten aan de operationele afdeling en de chief operating officer. Dit betekent echter niet dat de CEO zich niet bezig hoeft te houden met hoe goed de onderneming functioneert. Je vindt hier voorbeelden van KPI’s voor CEO’s die je in 2021 op je dashboard zou moeten volgen:

  1. Doorstroom: Wanneer je grootschalige activiteiten met veel verschillende componenten uitvoert, wordt optimalisatie een stuk moeilijker. Alle productiebedrijven willen weten wat de totale output is die zij kunnen bereiken, ook wel doorstroom of throughput genoemd. Aan de hand van deze CEO-maatstaf is de directie beter in staat om bij de bemiddeling in nieuwe contracten te beoordelen of er voldoende capaciteit is en kunnen operationeel managers beter knelpunten in het productieproces opsporen. De doorstroom kan worden verhoogd door stilstandtijd van apparatuur te verkleinen, onderhoudsstrategieën te verbeteren, het aantal productiestappen te verminderen enz.

    Doorstroom = Geproduceerde units / Tijd

  2. Gebruikspercentage activa: Deze CEO-KPI kan worden toegepast op alle bedrijfsactiva, of het nu een machine, een productielijn of een voertuig is. Deze kernprestatiemaatstaf geeft het percentage van de tijd aan dat een bedrijfsactivum daadwerkelijk wordt gebruikt. Dit is vanuit CAPEX-overwegingen erg belangrijk. Heeft het zin om een nieuwe productielijn te openen als de bestaande lijnen maar 50 procent van de tijd worden gebruikt? Moet je je wagenpark uitbreiden? Of kan de planning ervan geoptimaliseerd worden?

    Gebruikspercentage activa = Gebruikte tijd / Totale tijd

  3. Percentage ruimtegebruik: Onroerend goed en ruimte maken een belangrijk deel uit van de bedrijfskosten van een onderneming. Een hoog percentage ruimtegebruik leidt tot evenredig lagere exploitatiekosten, en op zijn beurt tot een betere nettowinstmarge. Hoewel deze maatstaf niet bovenaan het KPI-dashboard van een CEO hoeft te staan, moet hij wel gemakkelijk toegankelijk zijn voor periodieke controles. Net als het gebruikspercentage activa, moet naar de KPI voor het percentage ruimtegebruik worden gekeken voor het maken van een grote CAPEX.

    Percentage ruimtegebruik = Bezette oppervlakte / Totale oppervlakte

  4. Rendement op reclame-uitgaven (Return on Advertising Spend, ROAS): De meeste bedrijven geven veel geld uit aan reclame. Als je in je reclamebudget investeert, wil je er toch op zijn minst voor zorgen dat die investering kosteneffectief is? Met deze CEO-KPI kun je de inkomsten ten opzichte van de reclame-uitgaven volgen, zodat je beter kunt meten hoe goed je campagnes presteren. Deze prestatiemaatstaf kan het best worden toegepast in combinatie met andere maatstaven zoals kosten per klik, conversieratio en verkeersratio.

    ROAS = Inkomsten / Reclamekosten

  5. Kosten per acquisitie: Als onderneming heb je klanten. Ben je je ervan bewust hoeveel het per klant kost om ze te werven? De CEO-maatstaf kosten per acquisitie meet de gemiddelde kosten om een klant te werven, maar geeft ook inzicht in andere aspecten van hoe goed de onderneming functioneert. Deze maatstaf kan worden ingezet om specifieke marketingcampagnes, de prestaties van verkoopvertegenwoordigers en organische groei te beoordelen.

    Kosten per acquisitie = Totaal uitgegeven bedrag / Conversies

Op dit punt zou je globaal inzicht moeten hebben in financiële CEO-KPI’s, operationele CEO-maatstaven, en hoe je KPI’s zou moeten ontwikkelen om ze aan je behoeften aan te passen. Dat gezegd hebbende, betekent dat niet dat je opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. We gaan in op de voordelen van het gebruik van rapportagesoftware en vooraf gebouwde sjablonen voor CEO-KPI’s.

Stroomlijn je rapportage met rapportagesoftware voor CEO’s

KPI’s bijhouden en beheren kan een zeer arbeidsintensieve taak zijn die het budget behoorlijk kan verslinden en de bedrijfskosten kan opvoeren. Dat wil niet zeggen dat je moet stoppen met het bijhouden van KPI’s, maar misschien moet je het wel efficiënter doen. Bij insightsoftware hebben we een passie voor efficiëntie. Daarom hebben wij gespecialiseerde rapportagesoftware gemaakt, die ontworpen is voor het beheren, volgen en rapporteren van KPI’s op een geconsolideerd dashboard. We noemen hier een aantal manieren waarop onze software je rapportageproces kan stroomlijnen:

  • Interface met andere diensten. Elke onderneming is huiverig voor de invoering van nieuwe systemen, omdat dat leidt tot stilstand en overheadkosten. Met insightsoftware hoef je je daarover geen zorgen te maken. In de interface van onze softwareoplossing kan je bestaande ERP worden opgenomen en worden automatisch relevante data verzameld.
  • Consolidatie van gegevens. insightsoftware’s KPI-dashboard verzamelt al je gegevens op één centrale locatie en maakt ze toegankelijk via een gebruikersvriendelijke interface.
  • Voorgebouwde KPI-sjablonen. Zoals we al eerder hebben aangegeven, kost het ontwikkelen van KPI’s en het opzetten van een dashboard veel tijd en moeite. Onze rapportageoplossingen zijn kant-en-klaar met vooraf gebouwde sjablonen voor CEO-KPI’s.
  • Direct rapporten genereren. Wij vinden het belachelijk dat elk kwartaal een leger accountants overuren moet maken om de cijfers rond te krijgen. Waarom automatiseren we dat proces niet? Als al je gegevens op één plek worden geconsolideerd en continu worden bijgewerkt, kun je ook actuele rapporten op elk willekeurig moment genereren.

Het moge duidelijk zijn dat het gebruik van een rapportagesoftwareoplossing de druk op je administratie aanzienlijk kan verlichten en ervoor kan zorgen dat de CEO over de meest actuele informatie beschikt om op gegevens gebaseerde beslissingen te nemen. Als je geïnteresseerd bent in een gratis demonstratie van de manier waarop wij je kunnen helpen je rapportageproces te stroomlijnen, kun je hier contact met ons opnemen.

Top 5 Excel Tips & Tricks Every Finance Manager Should Know

Download Now

Personeels-KPI’s voor de moderne CEO

Het vinden van de juiste persoon op de juiste plek kan nogal lastig zijn. Het is vaak nog moeilijker om goede medewerkers te behouden. Laten we ook het beheren van werkdruk en roosters niet vergeten. Personeel vinden is moeilijk in goede tijden, maar wij zijn er om te helpen. Je vindt hier voorbeelden van personeels-KPI’s voor CEO’s die je KPI-dashboard zou moeten volgen:

  1. Personeelsbezettingsgraad: Werken je medewerkers hard? Of zijn ze niet vooruit te branden? Deze prestatiemaatstaf voor de CEO wordt over het algemeen gebruikt door professionele dienstverleners en consultancybedrijven om na te gaan hoe factureerbaar de werkzaamheden van medewerkers zijn. Het is onvermijdelijk dat niet alle uren van medewerkers gefactureerd kunnen worden, maar idealiter zou dit percentage zo dicht mogelijk bij de 100 procent moeten liggen.

    Personeelsbezettingsgraad = Aantal factureerbare uren / Totaal aantal geregistreerde uren

  2. Verloop van goed presterende medewerkers: Het aannemen van mensen valt niet onder de verantwoordelijkheid van de CEO. Dat gezegd hebbende, we weten allemaal hoe moeilijk het is om de juiste mensen aan te nemen. En wanneer je die “perfecte kandidaat” uiteindelijk hebt aangenomen, wil je natuurlijk dat hij of zij zo lang mogelijk blijft. Deze CEO-maatstaf wordt gebruikt om te meten hoe goed jouw onderneming haar toptalent kan behouden. Deze maatstaf kan ook worden gebruikt om de prestaties van nieuw geïmplementeerde programma’s voor medewerkersbehoud, zoals aandelenopties, rechtstreeks te evalueren.

    Verloop van goed presterende medewerkers = Goed presterende medewerkers die weggegaan zijn bij het bedrijf / Gemiddeld aantal goed presterende medewerkers

  3. Verhouding vrouw/man: Milieu, maatschappij en corporate governance (Environmental, Social, and corporate Governance, ESG) zouden op de radar van elke CEO moeten staan, aangezien dit de laatste paar jaar enorm in het middelpunt van de belangstelling is komen te staan. Eén van de eenvoudigste manieren om de ESG van een onderneming te bekijken, is door naar het personeelsbestand te kijken. Is er een evenwichtige verhouding tussen vrouwelijke en mannelijke medewerkers? Is deze verhouding in de loop der jaren veranderd? Idealiter zou de verhouding vrouw/man zo dicht mogelijk bij 1:1 moeten liggen.

    Verhouding vrouw/man = Aantal vrouwelijke medewerkers: Aantal mannelijke medewerkers

  4. Verhouding etnische diversiteit: Zoals de naam al aangeeft, wordt deze CEO-maatstaf gebruikt om de etnische diversiteit op een werkplek te meten. Zoals de meeste CEO’s al weten, ontstaat innovatie vanuit mensen met verschillende invalshoeken die samenwerken. Eén van de beste manieren om deze innovatie te bevorderen is door etnische diversiteit op de werkplek.

    Verhouding etnische diversiteit = Aantal medewerkers met een etnische minderheid / Totaal aantal medewerkers

  5. Percentage feedback van klanten: Klantrelaties zijn van het grootste belang in de zakenwereld. Je moet proberen om na elke afgeronde transactie feedback over de klantentevredenheid te krijgen. Deze informatie is om verschillende redenen belangrijk: Tevreden klanten verwijzen anderen door en keren mogelijk terug. Bovendien kan klantentevredenheid worden gekoppeld aan personeelstevredenheid. Om de waarde van een goede klantenservice het best te kunnen zien, kan deze CEO-prestatiemaatstaf het best worden gebruikt in combinatie met andere prestatiemaatstaven die bijhouden hoe vaak mensen worden doorverwezen en hoeveel klanten een tweede keer terugkomen.

Veel c-level-executives hebben de neiging te vergeten dat mensen hun grootste troef zijn en hoewel het belangrijk is om te proberen deze personeels-KPI’s te optimaliseren, moeten leidinggevenden voorzichtig zijn om deze KPI’s niet te veel alleen als afvinkvakjes te zien. Personeels-KPI’s moeten je helpen om doelen te stellen en die na te streven, maar moeten niet bepalen wie je aanneemt.

CEO zijn van een bedrijf is geen gemakkelijke taak. Jouw beslissingen hebben uiteindelijk invloed op de richting die een onderneming inslaat, zowel in positieve als in negatieve zin. Uiteindelijk zijn we allemaal maar mens; beter dan je best kun je niet doen. Met KPI’s en een dashboard kun je in ieder geval weloverwogen, op feiten gebaseerde beslissingen nemen.

We hopen dat je met plezier kennis hebt genomen van de beste CEO-KPI’s voor 2021 zijn, en hebt geleerd hoe je je eigen KPI’s kunt maken en hoe je je rapportageproces kunt stroomlijnen met een rapportagesoftwareoplossing. Als je vragen hebt of wilt spreken met een rapportage- en KPI-expert, neem dan contact met ons op.

Resource How To Build Useful Kip Dashboards

How to Build Useful KPI Dashboards

Download Now:

The post De beste 18 KPI’s en maatstaven voor de flexibele CEO appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
De 15 beste operationele KPI’s en maatstaven voor de moderne COO https://insightsoftware.com/nl/blog/best-15-operational-kpis-and-metrics-for-the-modern-coo/ Wed, 16 Jun 2021 15:48:26 +0000 https://insightsoftware.com/blog/best-15-operational-kpis-and-metrics-for-the-modern-coo/ Wat is een COO-KPI? Een operationele kernprestatie-indicator (KPI) of maatstaf is een maat die een bedrijf gebruikt om zijn prestaties te beoordelen. Door de operationele maatstaven te volgen, kan een bedrijf groeimogelijkheden identificeren en voortbouwen op zijn sterke punten. Een operationeel manager (Chief Operating Officer, COO) komt in rang vlak onder de algemeen directeur (Chief […]

The post De 15 beste operationele KPI’s en maatstaven voor de moderne COO appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
Wat is een COO-KPI?

Een operationele kernprestatie-indicator (KPI) of maatstaf is een maat die een bedrijf gebruikt om zijn prestaties te beoordelen. Door de operationele maatstaven te volgen, kan een bedrijf groeimogelijkheden identificeren en voortbouwen op zijn sterke punten.
Een operationeel manager (Chief Operating Officer, COO) komt in rang vlak onder de algemeen directeur (Chief Executive Officer, CEO) en is verantwoordelijk voor de interne bedrijfsvoering. COO-KPI’s zijn maatstaven die de COO gebruikt om de prestaties van alle afdelingen binnen het bedrijf te meten. Door analyse en interpretatie van deze gegevens kan de COO nauwkeurig de effectiviteit van processen meten en het bedrijf zo steeds productiever maken.

Wat is de rol van de COO nu eigenlijk?

Van oorsprong is een COO alles tussen een ervaren persoon die de visie van de CEO tot leven brengt en een partner wiens vaardigheden die van de CEO aanvullen. Hoewel de managementstijl en achtergrond per COO kunnen verschillen, zijn de kernverantwoordelijkheden van deze functie altijd hetzelfde. De COO overziet alle bedrijfsprocessen en heeft een grondige kennis van elk radertje in de machine: administratie, hr, productie, technologie, enz. De COO kan pas effectief leiding geven aan dit diverse team als hij of zij in staat is maatstaven te ontwerpen en te monitoren die een nauwkeurig beeld geven van de prestaties van elke afdeling.

Deze grote operationele datasets worden vaak via een ERP-systeem gevolgd. insightsoftware biedt een verscheidenheid aan oplossingen voor geautomatiseerde en flexibele rapportage die compatibel zijn met bijna alle ERP-software die beschikbaar is op de markt en kunnen worden gebruikt om op maat gemaakte KPI-dashboards op te zetten.

In dit artikel worden de belangrijkste maatstaven voor financiën, productie en personeel belicht op basis waarvan de COO leiding kan geven aan een effectief team.

Whitepaper: How to Build Useful KPI Dashboards

Download Now

De belangrijkste financiële COO-KPI’s

Eén van de belangrijkste verantwoordelijkheden van een COO is samenwerking met de CEO en CFO om ervoor te zorgen dat de financiële KPI’s van de onderneming goed presteren. Wij denken dat dit voorbeelden zijn van de acht belangrijkste financiële COO-KPI’s:

  1. Huidige debiteuren: Deze COO-maatstaf geeft aan hoeveel geld de onderneming van haar debiteuren tegoed heeft. Deze maatstaf geeft een beeld van nog te ontvangen inkomsten en stelt de onderneming, in combinatie met de crediteuren, in staat haar cashflow (d.w.z. groei-investeringen) nauwkeurig te plannen. Een hoog debiteurencijfer kan betekenen dat het bedrijf geld verliest en niet in staat is om zijn schulden te innen. Er is nog een KPI die nauw verband houdt met huidige debiteuren en dat is debiteurentermijn. Dit is het aantal dagen dat een bedrijf nodig heeft om verschuldigde bedragen te innen. Geadviseerd wordt om dit getal laag te houden.
  2. Huidige crediteuren: Weet jouw COO hoeveel geld het bedrijf verschuldigd is aan zijn schuldeisers (leveranciers, banken enz.)? Zoals eerder vermeld, laat deze COO-KPI, samen met die van de huidige debiteuren, de cashflow van het bedrijf zien. Er is nog een KPI die nauw verband houdt met de huidige crediteuren en dat is de crediteurentermijn. Dit is het aantal dagen dat een bedrijf nodig heeft om zijn crediteuren te betalen. Net als bij debiteurentermijn moet de COO ernaar streven dit getal laag te houden.
  3. Operationele kasstroom (Operating Cash Flow, OCF): De OCF-maatstaf is een van de belangrijkste COO-maatstaven. Deze illustreert het totale geldbedrag dat het bedrijf genereert. Een positieve kasstroom betekent dat de onderneming verder kan groeien en een negatieve kasstroom betekent dat er behoefte is aan externe financiële hulp. OCF wordt berekend door het nettoresultaat aan te passen aan wijzigingen in debiteuren, crediteuren, afschrijvingen en wijzigingen in voorraden. De operationele kasstroom-KPI wordt berekend met de volgende formule: EBIT + Afschrijvingen – Belastingen – Verandering in Werkkapitaal
  4. Quick ratio (zuurgraadtest): Dit is een snelle test voor de COO om de liquiditeit van de onderneming op korte termijn te bepalen. Deze COO-maatstaf geeft aan in hoeverre de onderneming in staat is aan haar kortlopende verplichtingen te voldoen door alleen gebruik te maken van haar liquide middelen of met liquide middelen vergelijkbare activa (werkkapitaal), zonder externe financiering en zonder haar voorraden te moeten verkopen. Een hoge quick ratio wijst op een bedrijf met een betere liquiditeit en financiële gezondheid. De quick ratio-KPI wordt berekend met de volgende formule: (Contanten + Verhandelbare effecten + Debiteuren) / Vlottende passiva
  5. Brutowinstmarge: Deze maatstaf geeft aan of de inkomsten de kosten van de onderneming overtreffen. Deze KPI wordt uitgedrukt in een percentage. Een hoge brutowinstmarge is wenselijk. De brutowinstmarge wordt berekend met de volgende formule: (Totale inkomsten – Kosten van verkochte goederen) / Totale inkomsten.
  6. Nettowinstmarge: De maatstaf nettowinstmarge COO geeft aan hoeveel van de inkomsten van de onderneming wordt omgezet in winst. Net als de brutowinstmarge wordt ook deze KPI uitgedrukt in een percentage. Een hoge nettowinstmarge is een indicator dat een COO inkomsten kan genereren. De nettowinstmarge wordt berekend met de volgende formule: (Totale opbrengsten – Kosten van verkochte goederen – bedrijfskosten – overige kosten – rente – belastingen) / Totale opbrengsten. Omdat de nettowinstmarge rekening houdt met de totale kosten van een onderneming, is de nettowinstmarge in vergelijking met de brutowinstmarge een veel definitievere maatstaf voor het succes van een bedrijf.
  7. Werkkapitaal (nettowerkkapitaal): COO’s zijn vaak bezorgd over de liquiditeit van een onderneming. Aan de hand van deze KPI kan de COO de operationele efficiëntie en de financiële gezondheid van de onderneming op korte termijn te beoordelen. Het werkkapitaal wordt berekend met de volgende formule: Totaal van alle vlottende activa / Vlottende passiva van de onderneming. Bij deze berekening vallen contanten, debiteuren, voorraad, kortetermijnbeleggingen en verhandelbare effecten (activa die gemakkelijk binnen een jaar of minder in contanten kunnen worden omgezet) onder de vlottende activa van de onderneming. Als de vlottende activa van de onderneming niet hoger zijn dan vlottende passiva kan daaruit worden afgeleid dat de onderneming haar schuldeisers niet kan betalen.
  8. Rendement op eigen vermogen (Return on Equity, ROE): Deze prestatiemaatstaf is een weergave van de winstgevendheid van de onderneming ten opzichte van het kapitaal van stakeholders. ROE wordt berekend met de volgende formule: Netto-inkomsten / Gemiddeld eigen vermogen. Er is geen harde en snelle regel voor een aanvaardbaar eigen vermogen. Het varieert per sector en is afhankelijk van de concurrenten van de onderneming. De COO moet ernaar streven om de ROE van het bedrijf boven het gemiddelde van de branche te houden.

Het opzetten van zinvolle en nauwkeurige KPI’s is tijdrovend en omslachtig. Financiële KPI-software voorziet ondernemingen van de juiste hulpmiddelen om de juiste beslissingen voor de onderneming te nemen.

Belangrijkste productie-KPI’s voor COO’s

COO’s besteden een zeer groot deel van hun tijd aan het beoordelen van productie-KPI’s en het zoeken naar manieren om de productie-efficiëntie te verhogen. Je vindt hier een samengestelde lijst van COO-KPI’s die je in het productiedashboard zou moeten bijhouden:

  1. Doorstroom: Deze COO-maatstaf helpt de zwakste schakel in de productielijn te identificeren. Doorstroom is de hoeveelheid geproduceerde goederen of diensten in een bepaalde periode. Het doel van een COO is om de belemmerende component of het belemmerende proces in een toeleveringsketen te identificeren en de capaciteit ervan te maximaliseren. LlDe doorstroom kan worden verhoogd door de stilstand van apparatuur te verminderen, onderhoudsstrategieën te verbeteren, het aantal productiestappen te verminderen en nog veel meer. Dit maakt van doorstroom een belangrijke KPI voor het optimaliseren van een onderneming.
  2. Totale cyclustijd: De cyclustijd-KPI wordt gebruikt om de efficiëntie van de productielijn van een onderneming te bepalen. De COO kan deze KPI gebruiken om na te gaan hoe lang het duurt om grondstoffen om te zetten in afgewerkte goederen. Met een korte cyclustijd kan een onderneming meer inkomsten genereren en snel innovatieve oplossingen implementeren.
  3. First pass yield (FPY): Deze COO-KPI is een indicatie van de kwaliteit van de productie van een onderneming. Deze KPI wordt uitgedrukt als percentage en wordt berekend met de volgende formule:
    Aantal geproduceerde units waaraan geen extra werk verbonden was / Totaal aantal units dat het productieproces inging. FPY staat ook bekend als de doorstroomopbrengst (Throughput Yield, TPY). Een laag TPY duidt op een gebrekkig productieproces en vertelt de COO dat procesverbeteringen nodig zijn.
  4. Percentage gepland onderhoud (Planned Maintenance Percentage, PMP): Deze maatstaf wordt door COO’s gebruikt om de kosteneffectiviteit van de onderhoudsstrategie van een onderneming te meten. PMP wordt berekend aan de hand van de volgende formule:
    aantal uren gepland onderhoud / totaal aantal uren onderhoud. Omdat gepland onderhoud aanzienlijk minder kost dan correctief of noodonderhoud, leidt een hoger PMP tot grote besparingen voor de onderneming. Als bijkomend voordeel zorgt een hoog PMP ook voor betere personeelsplanning, efficiëntere planning en een langere inzettijd van apparatuur. De meeste voorstanders van preventief onderhoud adviseren een PMP van 85 procent of hoger.
  5. Te melden gezondheids- en veiligheidsincidenten: Veiligheidsnormen zijn voor elke onderneming van levensbelang. Deze COO-maatstaf wordt gebruikt om de doeltreffendheid van de veiligheidsnormen van een onderneming te meten. Op het eerste gezicht lijken KPI’s met betrekking tot veiligheid niet thuis te horen in de productie-KPI’s. We wijzen er echter op dat het pleiten voor veiligheidsmaatregelen op de werkplek de medewerkers het gevoel geeft gewaardeerd te worden en een medewerker die zich gewaardeerd voelt, is veel productiever. Aan de hand van de KPI voor te melden gezondheids- en veiligheidsincidenten kan de COO de arbeidsomstandigheden en -processen controleren en verbeteren.
  6. Beschikbaarheid: Deze COO-KPI geeft aan in hoeverre een apparaat kan worden bediend als dat nodig is. De beschikbaarheid wordt berekend aan de hand van de volgende formule: Beschikbare machinetijd / (Beschikbare machinetijd + Stilstand). In deze formule vallen zowel geplande als ongeplande activiteiten onder ‘stilstand’. Het doel van een COO moet zijn de stilstand te verminderen en de beschikbaarheid te verhogen. Geadviseerd wordt om tijdens het volgen van deze maatstaf de reden van de stilstand te noteren om de problemen beter te kunnen aanpakken.

Het is belangrijk om je te realiseren dat deze voorbeelden van productie-KPI’s voor COO’s nog maar het topje van de ijsberg zijn. Als jouw COO echt alles wil uitspitten, heb je een uitgebreide rapportagesoftwareoplossing nodig waarmee tientallen KPI’s gevolgd en afgestemd kunnen worden.

De belangrijkste personeels-KPI’s voor COO’s

Eén van de belangrijkste factoren die een onderneming kan maken of breken is het personeelsbestand. Gelukkige medewerkers zijn innovatiever, productiever en efficiënter. Hieronder staan een paar voorbeelden van de belangrijkste personeels-KPI’s die de COO moet bijhouden en monitoren.

  1. Ziekteverzuimpercentage: Deze maatstaf geeft het verzuim van medewerkers tijdens een werkperiode weer. Deze KPI wordt uitgedrukt in een percentage. Het verzuim dat in deze KPI is opgenomen, is over het algemeen niet-geplande of niet-goedgekeurde vrije tijd, waaronder ook niet vooraf geplande vakantietijd. Voorbeelden van dergelijk verzuim zijn ziekte, zorg voor kinderen, noodsituaties in het gezin, te laat komen enz.
    Een laag verzuimpercentage geeft aan dat de onderneming haar medewerkers een boeiend en gezond klimaat biedt.
  2. Verloop goed presterende medewerkers: Een van de moeilijkste taken van een COO is uitzoeken hoe toptalent kan worden behouden. Deze maatstaf geeft aan hoe tevreden de best presterende medewerkers van een onderneming zijn met hun baan. Goed presterende medewerkers zijn degenen die de hoogste prestatiebeoordelingen krijgen. Deze KPI wordt uitgedrukt in een percentage en wordt berekend met de volgende formule: Best presterende medewerkers die weggegaan zijn bij het bedrijf / Best presterende medewerkers die zijn gebleven. Er zijn geen harde en snelle richtlijnen voor een aanvaardbaar verloop van goed presterende medewerkers. De COO moet ervoor zorgen dat het bedrijf het gemiddelde in de branche haalt of overtreft.
  3. Verhouding vrouw-man en etnische diversiteit: Aan de hand van deze twee maatstaven wordt de diversiteit van een onderneming gemeten. Een divers personeelsbestand leidt tot veel verschillende inzichten en snelle verbetering van ingesleten werkprocessen. Uit onderzoek is gebleken dat een diverse werkplek leidt tot meer productiviteit en innovatie. De verhouding vrouw/man wordt berekend aan de hand van de volgende formule: Aantal vrouwelijke medewerkers / Aantal mannelijke medewerkers. De verhouding etnische diversiteit wordt op dezelfde manier berekend, met de volgende formule: Aantal medewerkers uit minderheidsgroepen / Totaal aantal medewerkers. De moderne COO moet streven naar een verhouding 1:1 vrouw/man en etnische diversiteit.
  4. Doorverwijzingspercentage: Dit is een veelgebruikte maatstaf om de sterkte van de bedrijfscultuur te meten. HR-afdelingen meten baantevredenheid van medewerkers vaak op basis van zelfgerapporteerde enquêtes. Het meten van het doorverwijzingspercentage is echter de duidelijkste indicator dat de medewerkers tevreden zijn. Een medewerker verwijst familieleden of vrienden/vriendinnen alleen door als hij of zij zeker weet dat het werkklimaat van het bedrijf echt onvergelijkbaar is. Het doorverwijzingspercentage wordt berekend aan de hand van de volgende formule: Aantal functies vervuld door doorverwezen medewerkers / Aantal vervulde functies. De COO moet ernaar streven deze KPI hoog te houden omdat het ook een economische methode is om talent met een laag risico in dienst te nemen.
  5. Investering in opleiding per medewerker: Deze COO-methode laat zien hoeveel geld een bedrijf investeert in de opleiding en ontwikkeling van het personeel. Als de onderneming niet genoeg investeert, wordt het ontwikkelen van intern talent moeilijker en wordt het risico dat getalenteerde medewerkers weglopen groter. De investering in opleiding per medewerker wordt aan de hand van de volgende formule berekend: Totale opleidingskosten / Aantal medewerkers. Net als bij veel andere KPI’s die hier worden genoemd, is er geen harde en snelle richtlijn voor het bepalen van een aanvaardbaar investeringsbedrag voor opleiding. De COO moet ernaar streven het gemiddelde in de branche te halen en te overtreffen.

Het is belangrijk om per onderneming COO-KPI’s op maat te ontwikkelen. Elk bedrijf is weer anders opgezet en elke COO heeft weer een heel eigen managementstijl. Het is echter van het grootste belang voor elke COO om de belangrijkste maatstaven voor het bedrijf te identificeren en zichtbaar te maken. Als je meer te weten wilt komen over COO-KPI’s, lees dan hierverder.

5 Things Not To Do When Choosing A Financial Reporting Tool Jet Resource D365 Finance And Ops

5 Things Not to do When Choosing a Financial Reporting Tool

Download Now:

The post De 15 beste operationele KPI’s en maatstaven voor de moderne COO appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
Voorbeelden van de 30 beste productie-KPI’s en meeteenheden voor rapportage over 2021 https://insightsoftware.com/nl/blog/30-manufacturing-kpis-and-metric-examples/ https://insightsoftware.com/nl/blog/30-manufacturing-kpis-and-metric-examples/#respond Sun, 02 May 2021 07:05:29 +0000 https://insightsoftware.com/blog/30-manufacturing-kpis-and-metric-examples/ Wat is een productie-KPI? Een productie-KPI (key performance Indicator of kernprestatie-indicator) of meeteenheid is een goed gedefinieerde en kwantificeerbare maatstaf die de industriële sector gebruikt om haar prestaties in de tijd te meten. Productiebedrijven gebruiken KPI’s specifiek om hun activiteiten te controleren, analyseren en optimaliseren, waarbij hun efficiëntie vaak wordt vergeleken met die van concurrenten […]

The post Voorbeelden van de 30 beste productie-KPI’s en meeteenheden voor rapportage over 2021 appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
Wat is een productie-KPI?

Een productie-KPI (key performance Indicator of kernprestatie-indicator) of meeteenheid is een goed gedefinieerde en kwantificeerbare maatstaf die de industriële sector gebruikt om haar prestaties in de tijd te meten. Productiebedrijven gebruiken KPI’s specifiek om hun activiteiten te controleren, analyseren en optimaliseren, waarbij hun efficiëntie vaak wordt vergeleken met die van concurrenten in dezelfde sector.

Dit artikel neemt je mee langs de 30 beste productie-KPI’s en meeteenheden die je kunt gebruiken in je rapportage voor 2021, hoe ze worden berekend en hoe je het rapportage proces kunt stroomlijnen met behulp van rapportagesoftware voor de industriële sector. Profiteer van een diepgaande ervaring door gebruik te maken van ons gratis interactieve productie-KPI-dashboard, met een aantal ingebouwde productie-KPI’s die we in dit artikel zullen bespreken:

Manufacturing KPI Dashboard Template

Free Manufacturing KPI Dashboard Template

Get Your Template Now

Waarom je bedrijf specifieke productie-KPI’s zou moeten gebruiken om concurrerend te blijven

De industriële sector vertegenwoordigt meer dan 10 procent van de Amerikaanse economie en meer dan 15 procent van het wereldwijde BBP. De enige manier om voorop te blijven in deze fel concurrerende sector is door de implementatie van productie-KPI’s en -meeteenheden.

Iedereen streeft ernaar om de top line van een bedrijf te verhogen door te proberen meer marktaandeel te verkrijgen in een poging om de winst te verhogen. Dit is belangrijk maar wat als je de bottom line zou kunnen laten groeien zonder uitbreidingsrisico’s te hoeven nemen? Dit is waar KPI’s voor de industriële sector in het spel komen

De fundamentele productie-KPI’s en -maatstaven die je zou moeten gebruiken in 2021

Wanneer je bedrijf net begint met het implementeren van KPI’s, kan het hele concept vrij ontmoedigend lijken. Wees gerust, het is niet zo erg als je denkt. Alles kan worden opgedeeld in kleinere, beter verteerbare stukjes informatie. In dit deel bespreken we 10 basisvoorbeelden van KPI’s in de productiesector die je bedrijf zou moeten gebruiken:

  1. Doorvoer – Dit is waarschijnlijk een van de meest fundamentele KPI’s voor de industriële sector, maar misschien ook wel een van de belangrijkste. De doorvoer-KPI meet de productiecapaciteit van een machine, assortiment of fabriek; ook bekend als hoeveel ze kunnen produceren in een bepaalde tijdsperiode. Doorvoer = aantal geproduceerde eenheden / tijd (uur of dag)Manufacturing KPI Throughput
  2. Cyclustijd – De cyclustijd-KPI is zeer eenvoudig van aard, maar dat betekent niet dat deze niet kan worden gebruikt als zeer krachtig hulpmiddel. In de industriële sector is de cyclustijd de gemiddelde tijd die nodig is om een product te maken. Eenvoudig, toch? Misschien niet zo eenvoudig als je denkt. De cyclustijd kan worden gebruikt om de tijd te meten die nodig is om een compleet product te vervaardigen, elk afzonderlijk onderdeel van het eindproduct, of zelfs zo ver gaan dat de levering aan de eindgebruiker wordt meegerekend. De cyclustijd kan dus worden gebruikt om de algemene efficiëntie van een fabricageproces op macroschaal te analyseren, maar ook om inefficiënties op microschaal vast te stellen. Cyclustijd = eindtijd proces – starttijd procesManufacturing KPI Cycle Time
  3. Voorspelling van de vraag – Deze productiemethode wordt door bedrijven gebruikt om de hoeveelheid grondstoffen te schatten die ze nodig zullen hebben om aan de toekomstige vraag van klanten te voldoen. Voor bedrijven kan het wat lastiger zijn om deze maatstaf volledig te benutten, omdat deze sterk afhankelijk is van oncontroleerbare externe factoren. De basisformule is als volgt: voorspelde klantvraag = grondstoffen * productiesnelheidManufacturing KPI Demand Forecasting@
  4. Voorraadbeurten – Dit is een maatstaf voor het aantal keren dat de voorraad is verkocht in een bepaalde periode en geeft een indicatie van de effectiviteit van de middelen. Een lage ratio wijst op een slechte verkoop en te veel voorraad, terwijl een hoge ratio wijst op een goede verkoop of te weinig voorraad. Voorraadbeurten = kosten van verkochte goederen / gemiddelde voorraad Manufacturing KPI Inventory Turns
  5. Productierealisatie – Deze prestatiemaatstaf meet de productie gedurende een bepaalde periode en berekent in welk percentage van de tijd het beoogde productieniveau wordt gehaald. Productiewaarde = aantal periodes productiedoel gehaald / totaal aantal tijdsperiodesManufacturing KPI Product Attainment
  6. Cash-tot-cash-cyclustijd – Dit is een op tijd gebaseerde KPI-meeteenheid voor productie. Het meet de tijd die verstrijkt tussen het moment waarop geld wordt uitgegeven voor grondstoffen, inventaris of een fabriek, en het moment waarop het bedrijf geld ontvangt van zijn klanten voor zijn producten. Deze KPI wordt meestal gemeten in dagen. Cash-tot-cash-cyclustijd = verkoopdatum inventaris – aankoopdatum inventarisManufacturing KPI Cash To Cash Cycle Time
  7. Vermeden kosten – Dit betekent niet dat je rekeningen niet hoeft te betalen en alle winst kunt houden. De productie-KPI vermeden kosten is een schatting van hoeveel geld je hebt bespaard door geld uit te geven. Lijkt vreemd, niet? Het meest voorkomende voorbeeld is hoeveel geld er wordt uitgegeven aan machineonderhoud versus de reparatiekosten als een machine stuk zou gaan, plus de verloren productiewaarde in verband met de reparatie-uitvaltijd. Vermeden kosten = veronderstelde reparatiekosten + productieverlies – kosten voor preventief onderhoudManufacturing KPI Avoided Cost
  8. Omschakeltijd – Op het meest basale niveau vertegenwoordigt de omschakeltijd de tijd die nodig is om van de ene taak naar de andere over te schakelen. In de productie vertegenwoordigt dit meestal de tijd die verloren gaat bij het overschakelen van de ene productielijn op een andere. Het kan echter ook de tijd zijn die verloren gaat tijdens een ploegenwissel. Omschakeltijd = netto beschikbare tijd – productietijdManufacturing KPI Changeover Time
  9. Takttijd – Dit is een zeer nuttige productie-KPI bij het plannen van productieorders of bij het beslissen of een order van een klant moet worden aangenomen. Takttijd is de maximaal toegestane hoeveelheid tijd die aan de productie van een product kan worden besteed zonder dat de deadline van een klant wordt overschreden. Voor wie nieuwsgierig is, Takt staat voor “taktzeit”, een Duits woord dat “cyclustijd” betekent. Hoewel het erg op elkaar lijkt, moet dit niet verward worden met de KPI cyclustijd. Takttijd = netto beschikbare tijd / dagelijkse vraag van de klantManufacturing KPI Takt Time
  10. Rendement op activa (ROA) – Je zou kunnen denken dat dit minder met productie en meer met financiën te maken heeft. Dat is ook zo. Financiële maatstaven zijn echter net zo belangrijk als productiemaatstaven. Je kunt geen bedrijf hebben als je geen geld verdient. Deze maatstaf evalueert hoe goed je bedrijf gebruik maakt van de beschikbare activa (geld). Het is het jaarlijkse netto-inkomen gedeeld door de totale activa (vaste activa + werkkapitaal). ROA = Netto inkomen / Gem. totale activa Manufacturing KPI Return On Assets

Het is belangrijk op te merken dat dit slechts de basis-KPI’s zijn die in de industriële sector worden gebruikt. Een bedrijf zou verder moeten kijken voor meer inzicht in de productiepraktijk.

How to Build Useful KPI Dashboards

View Guide Now

Wat zijn de beste KPI-maatstaven voor productie?

Er is een overvloed aan KPI’s voor productie die in de hele sector als standaard wordt beschouwd. Dat betekent echter niet dat ze allemaal moeten worden toegepast op elk bedrijf dat een product maakt. Veel KPI’s zijn van toepassing, maar sommige ook niet. Het is zelfs mogelijk dat er niet eens een standaard productiemethode bestaat voor wat je wilt meten. Als je je eigen productiemethode wilt ontwikkelen, moet je rekening houden met de volgende punten.

  • Elke KPI heeft een duidelijk omschreven doel nodig. Wat probeer je te bereiken? Is het wel haalbaar? Wat is de tijd die je denkt nodig te hebben om dit doel te bereiken? Wees specifiek en stel parameters op die je doel duidelijk definiëren. Dit doel moet numeriek gedefinieerd kunnen worden (niet kwalitatief, maar kwantitatief).
  • Het is zeer belangrijk dat je in staat bent om je vooruitgang in de richting van het doel objectief te meten. Dit betekent dat je gegevens moet verzamelen en interpreteren. Dat brengt ons bij de volgende criteria.
  • Gegevens, gegevens, gegevens. Er moet een duidelijk omschreven gegevensbron zijn met een strikte procedure voor het meten of verzamelen van de gegevens. Hier mag niets aan interpretatie worden overgelaten.
  • Het rapporteren van je gegevens is net zo belangrijk als het verzamelen ervan. Voor verschillende productie-KPI’s gelden verschillende rapportagefrequenties. Normaal gesproken moet er wekelijks of maandelijks gerapporteerd worden, en wordt er vaak gebruik gemaakt van een rapportagesoftware-oplossing.

Nu we een aantal basis-KPI’s voor de industriële sector hebben besproken en weten wat een goede KPI is, kunnen we wat dieper ingaan op de wereld van productie-KPI’s en de lean manufacturing KPI’s uitdiepen.

Lean productie-KPI’s

Lean productie is een praktijk van Japanse oorsprong (naamsvermelding: Toyota) waarbij bedrijven de hoeveelheid “afval” proberen te minimaliseren zonder aan productiviteit in te boeten. “Afval” betekent in deze situatie niet afval van het productieproces. Het staat eigenlijk voor elke activiteit die geen waarde toevoegt vanuit het oogpunt van de klant. Hieronder vind je tien voorbeelden van lean productie-KPI’s:

  1. Machinestilstandpercentage – Hoewel dit vaak wordt gebruikt als een productiemethode om een algemeen beeld te geven van hoe de productie verloopt, geeft het geen volledig beeld. Het machinestilstandpercentage is een optelsom van geplande stilstand en ongeplande stilstand. Machinestilstandspercentage = Uitvaluren / (Uitvaluren + Operationele uren)
  2. Percentage gepland onderhoud (PPM) – Deze productie-KPI wordt gebruikt om de verhouding tussen gepland en ongepland onderhoud te analyseren. Deze KPI is nuttig om te vast te stellen wanneer meer preventief onderhoud nodig is voor bepaalde activa. PPM = (aantal geplande onderhoudsuren * 100) / aantal totale onderhoudsuren
  3. Uitvaltijd t.o.v. bedrijfstijd – Deze productiemeeteenheid kan worden gebruikt om de doeltreffendheid van het onderhoud van machines en de machine zelf te meten. Met effectief preventief onderhoud kan de stilstandtijd worden verminderd, waardoor een optimaler productieproces ontstaat. Bedrijven streven ernaar deze ratio zo veel mogelijk te verlagen. Uitvaltijd t.o.v. bedrijfstijd = Uitvaltijd / Bedrijfstijd
  4. Capaciteitsbenutting – Deze productie-KPI meet de hoeveelheid capaciteit die wordt benut als functie van de totale beschikbare capaciteit. Idealiter willen bedrijven dat dit cijfer zo hoog mogelijk is, omdat het aangeeft dat ze hun productiemogelijkheden beter benutten en het rendement op hun activa maximaliseren. Deze meeteenheid kan ook worden gebruikt door het management bij het nemen van beslissingen over het aannemen van nieuwe orders of het offreren van doorlooptijd, aangezien het een momentopname geeft van de beschikbare middelen. Capaciteitsbenutting = Werkelijke fabrieksbenutting / Totale productiecapaciteit
  5. Eerste doorgangsopbrengst (FPY – First Pass Yield) – Dit is een van de meest fundamentele KPI’s voor de productie. Het berekent het percentage producten dat de eerste keer in het proces volgens specificatie wordt geproduceerd. Dit betekent dat ze niet opnieuw bewerkt hoeven te worden of afval worden. Een hogere FPY-ratio is zeer wenselijk voor elke onderneming. FPY-ratio = Kwaliteitseenheden / Totaal geproduceerde eenheden
  6. Algemene effectiviteit van apparatuur (OEE – Overall Equipment Effectiveness) Deze belangrijke prestatie-indicator wordt beschouwd als de gouden standaard voor het meten van de productiviteit. Hoe hoger je OEE, hoe effectiever je apparatuur is. Een score van 100 procent betekent dat je 100 procent van de tijd produceert, op 100 procent van de capaciteit, met een opbrengst van 100 procent (geen defecte onderdelen). OEE = Beschikbaarheid * Prestatie * Kwaliteit
  7. Fabricagekosten per eenheid – Het is zeer belangrijk dat je de totale kosten kent die gepaard gaan met de productie van een product per eenheid. Zonder dit zou je de prijs van een product niet goed kunnen bepalen. Deze KPI houdt rekening met alle kosten die gepaard gaan met de productie en deelt de kosten door het aantal geproduceerde eenheden. Typische kosten zijn materiaal, overhead, afschrijvingen, arbeid, enz. Productiekosten per eenheid = totale productiekosten / aantal geproduceerde eenheden
  8. Materiaalopbrengstvariantie – Deze KPI voor lean productie vergelijkt de geschatte hoeveelheid materiaal die nodig is voor een product met de werkelijk gebruikte hoeveelheid materiaal. Materiaalopbrengstvariantie = Werkelijk materiaalgebruik / Verwacht materiaalgebruik
  9. Onderhoudskosten per eenheid – Deze productiemeeteenheid wordt vaak over het hoofd gezien, omdat mensen geneigd zijn onderhoudskosten te beschouwen als een overheadkostenpost. Het is echter een belangrijke KPI voor lean productie die in aanmerking moet worden genomen wanneer wordt geprobeerd de efficiëntie te optimaliseren. Deze berekening neemt de totale onderhoudskosten (zowel preventief als voor noodgevallen) en deelt deze door het aantal geproduceerde eenheden voor een bepaalde tijdsperiode. Onderhoudskosten per eenheid = Totale onderhoudskosten / Aantal geproduceerde eenheden
  10. Overwerkpercentage – Deze KPI vergelijkt het aantal overuren van werknemers met het aantal standaarduren. Het helpt bij het identificeren van inefficiënties in planning en/of personeelsbezetting. Overwerkpercentage (percentage) = (Overwerkuren * 100) / Normale uren

We hebben tot nu toe 20 verschillende KPI-voorbeelden voor de productiesector besproken, evenals wat er nodig is om je eigen KPI te maken. Nu is het tijd om eens naar best practices voor gegevensmanagement te kijken.

Hoe houd je je KPI-gegevens bij

Kwaliteitscontrole en procesbeheer zijn niet de spannendste zaken in een productiebedrijf, maar ze vormen wel de ruggengraat van de operatie. Nadat bedrijven hun nieuw gecreëerde KPI’s en maatstaven beginnen te implementeren, houden ze de verzamelde gegevens vaak bij met behulp van Excel (hopelijk verzamelt niemand de gegevens nog met behulp van een grootboek). Er zijn echter een aantal zaken waarmee rekening moet worden gehouden bij het beheren van je gegevens:

  • Gegevensbescherming en -beveiliging zijn essentieel. Hackers die je KPI-gegevens stelen, zijn waarschijnlijk geen reden voor grote zorgen. Het is echter van cruciaal belang dat er een back-up van je gegevens wordt gemaakt en dat deze niet per ongeluk kunnen worden verwijderd.
  • Verminder de hoeveelheid dubbele gegevens. Bewaar niet meerdere werkkopieën van dezelfde gegevens. Maak één werkkopie en één ongewijzigde back-up.
  • Zorg ervoor dat je KPI –gegevens gemakkelijk toegankelijk zijn voor je team. Er is niets erger dan niet in staat zijn om je werk te doen omdat je geen toegang hebt tot de informatie die je nodig hebt.

Al deze zorgen kunnen in feite worden verholpen door het gebruik van een rapportageoplossing. Hier bij insightsoftware bouwen we toonaangevende rapportagesoftware-oplossingen. Kom en zie hoe onze KPI-dashboards je bedrijf kunnen helpen een voorsprong te nemen.

How to Compare KPI Reporting & BI Solutions

View Whitepaper Now

Stroomlijn je rapportage met Manufacturing Reporting Software

Of je productiebedrijf nu groot of klein is, het gebruik van een productiedashboard kan je helpen bij de volgende rapportageprocessen:

  • het handmatig beheren van grote datadumps is een inefficiënt proces. Een productiedashboard kan de verzamelde gegevens automatisch verwerken en de gegevens omzetten in analyses en inzichten.
  • Het consolideren van de gegevens op een centrale locatie kan veel tijd in beslag nemen. Met rapporteringssoftware voor de productiesector kunnen bedrijven al hun informatie op één centrale plaats invoeren.
  • Interface met andere diensten. Oplossingen voor productierapportage hebben zich in de loop der tijd ontwikkeld tot krachtige hulpmiddelen. Elke goede business intelligence-software kan worden gekoppeld aan je favoriete ERP-software.
  • Instant updates binnen handbereik. De tijd is voorbij dat je iemand moest vragen om je wekelijkse gegevensupdates uit verschillende segmenten van het bedrijf te brengen. Alles wat je nodig hebt, is slechts één klik van je verwijderd. Met een gecentraliseerde database kunnen productiedashboards onmiddellijk prestatierapporten genereren en je waarschuwen wanneer een KPI ondermaats begint te presteren.

Het hebben van een oplossing voor productierapportage is een cruciaal aspect van het runnen van een bedrijf in de industrie. Gecentraliseerde gegevens met real time rapportage geven elk bedrijf de potentiële voorsprong op hun concurrenten. Het is wel belangrijk om te onthouden dat voor KPI’s een eenmalige druk op de knop niet volstaat. Ze moeten worden aangepast aan de groei en uitbreiding van je bedrijf. Soms zijn er meeteenheden waar je niet aan denkt als iemand het over productie heeft.

Meer voorbeelden van KPI’s gebruikt in de productie

Hiernaast vind je nog tien KPI-meeteenheden voor de productiesector die je misschien zullen verrassen:

  1. Levering op tijd – Dit is niet zozeer een maatstaf voor productieprestaties, maar desalniettemin een zeer belangrijke KPI in de productiesector. Je kunt de meest efficiënte productielijn ter wereld hebben, maar als je niet op tijd kunt leveren, zullen klanten niet met je willen werken. Deze meeteenheid meet het percentage producten dat op tijd aan klanten wordt geleverd. Levering op tijd = (aantal op tijd geleverde artikelen * 100) / aantal geleverde artikelen
  2. Gezondheids- en veiligheidsincidentie – In een ideale wereld zou deze productiemaat niet eens bestaan omdat hij nul zou zijn. Helaas is de realiteit dat ongevallen en bijna-ongevallen op de werkplek wel degelijk voorkomen. Deze meeteenheid controleert het aantal incidenten of bijna-ongelukken over een bepaalde periode (gewoonlijk per jaar). Gezondheids- en veiligheidsincidentie = (Aantal incidenten * 200.000) / aantal gewerkte uren van alle werknemers
  3. Werknemersverloop – Hoewel deze meeteenheid niet specifiek voor de productiesector is, is deze even belangrijk als de andere KPI’s in deze lijst. Hoewel personeelsverloop meestal een negatieve connotatie heeft, is niet alle verloop slecht. Een deel van het verloop kan nodig zijn om slecht presterende werknemers te laten afvloeien en te vervangen door beter presterende werknemers. Een te hoog personeelsverloop kan echter leiden tot een lagere moraal. Werknemersverloopratio (%) = (Werknemers die vertrokken * 100) / Gem. Aantal werknemers.
  4. Niet-nalevingsgebeurtenissen / jaar – Elk land heeft wettelijke nalevingsregels waaraan fabrikanten zich moeten houden bij de productie van hun producten, of het nu gaat om veiligheid, uitstoot of iets anders. Het is niet alleen belangrijk om te noteren hoe vaak een geval van niet-naleving zich heeft voorgedaan, maar het is ook een goede gewoonte om te documenteren waarom het zich heeft voorgedaan en wat de oplossing was. Niet-naleving = aantal gevallen van niet-naleving / gespecificeerde tijdsperiode (jaarlijks)
  5. Klantenretouren (Afgekeurde producten) – Dit is een klassiek voorbeeld van een KPI die in de productiesector wordt gebruikt en die niet voor niets nog steeds wordt gebruikt. Het bijhouden van retouren is noodzakelijk. Deze maatstaf berekent het percentage producten dat klanten terugsturen omdat ze een slecht product hebben ontvangen. Onnodig te zeggen dat een bedrijf moet streven naar een zo laag mogelijk percentage. Klantenretourpercentage = (aantal geretourneerde producten * 100) / totaal aantal verzonden producten
  6. Totale productiekosten (TMC – Total Manufacturing Costs) per eenheid exclusief materiaal – – Dit is een prestatiemeter die de vaste kosten probeert vast te stellen die gepaard gaan met de werking van een fabriek of productielijn. Dit zijn waarschijnlijk de kosten die bedrijven kunnen beheersen. Totale productiekosten per eenheid Ex materiaal = Totale productiekosten per eenheid – materiaalkosten per eenheid
  7. Fabricagekosten als percentage van de omzet – Deze KPI voor de productie geeft inzicht in hoeveel je onderneming uitgeeft aan de productie in verhouding tot de totale omzet. Dit zijn zeer nuttige gegevens om te vergelijken met concurrenten in dezelfde sector. Fabricagekosten als percentage van de omzet = Totale fabricagekosten / Totale omzet
  8. Energiekosten per eenheid – Dit is een vrij pietepeuterige KPI die veel bedrijven over het hoofd zien. Hij komt pas echt om de hoek kijken wanneer bedrijven hun activiteiten afstemmen en proberen leaner te worden. Deze KPI neemt de totale energiekosten over een bepaalde periode en deelt die door het aantal eenheden dat in dat tijdsbestek is geproduceerd. Energiekosten per eenheid = Totale energiekosten / aantal geproduceerde eenheden
  9. Werk in uitvoering – Deze KPI meet de waarde van gedeeltelijk afgewerkte producten. Het helpt productiebedrijven te begrijpen hoeveel van hun werkkapitaal vastzit in onvoltooide producten en kan helpen bij het identificeren van problemen op het gebied van supply chain management. Einde werk in uitvoering = Begin werk in uitvoering + Productiekosten – Kosten van geproduceerde goederen
  10. Uitvalpercentage – Dit is een vrij eenvoudige KPI voor de productie. Het houdt het aantal producten bij dat als afval wordt beschouwd als gevolg van fabricagefouten die niet kunnen worden hersteld. Het geeft bedrijven inzicht in de verhouding van producten die als afval worden beschouwd in een productierun, en helpt bij het identificeren van een inefficiënt proces. Uitvalpercentage = Aantal uitvaleenheden / Totaal aantal eenheden

Gefeliciteerd! Je hebt nu de top 30 productie-KPI’s geleerd om te gebruiken in je rapportage over 2021, hoe je je eigen KPI’s kunt creëren, de basis van KPI-databasebeheer, en hoe je je rapportageprocessen kunt stroomlijnen met een productierapportage-oplossing zoals de oplossingen die wij aanbieden bij insightsoftware. Dit lijkt misschien een hoop informatie om in een keer te verteren. Als je vragen hebt of geïnteresseerd bent in een gesprek met een rapportage- en KPI-expert, neem dan hier contact met ons op.

5 Things Not To Do When Choosing A Financial Reporting Tool Jet Resource D365 Finance And Ops

5 Things Not to do When Choosing a KPI Reporting Tool

Download Now:

The post Voorbeelden van de 30 beste productie-KPI’s en meeteenheden voor rapportage over 2021 appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
https://insightsoftware.com/nl/blog/30-manufacturing-kpis-and-metric-examples/feed/ 0
Top-down- vs. bottom-up-planning https://insightsoftware.com/nl/blog/top-down-vs-bottom-up-planning/ Thu, 15 Apr 2021 18:28:32 +0000 https://insightsoftware.com/blog/top-down-vs-bottom-up-planning/ Alle succesvolle ondernemingen hebben één belangrijke eigenschap gemeen: planning. Om een winstgevende onderneming te starten en in stand te houden, moeten binnen alle divisies zorgvuldige en goed doordachte strategieën worden toegepast. Top-down- en bottom-up-planning zijn twee van de meest voorkomende strategieën van moderne ondernemingen. Op het eerste gezicht lijken top-down-planning en bottom-up-planning elkaars tegenpolen te […]

The post Top-down- vs. bottom-up-planning appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
Alle succesvolle ondernemingen hebben één belangrijke eigenschap gemeen: planning. Om een winstgevende onderneming te starten en in stand te houden, moeten binnen alle divisies zorgvuldige en goed doordachte strategieën worden toegepast. Top-down- en bottom-up-planning zijn twee van de meest voorkomende strategieën van moderne ondernemingen.

Op het eerste gezicht lijken top-down-planning en bottom-up-planning elkaars tegenpolen te zijn. Top-down-planning is erop gericht een onderneming van algemene inspanningen naar specifieke doelstellingen te leiden, terwijl bottom-up-planning een tactiek is waarbij specifieke doelstellingen in een algemeen kader worden gesynchroniseerd. Maar zoals je in dit artikel zult lezen, gaan deze twee tegengestelde strategieën in de praktijk vaak hand in hand.

Het kiezen van de juiste aanpak voor planning kan nogal overweldigend zijn, vooral voor startende ondernemingen. insightsoftware biedt een uitstekende oplossing waarmee financiële, operationele en personeelsplanning in één gebruikersinterface worden geïntegreerd. Deze planningssoftware reikt verder dan het kantoor van de directeur en stelt elke beslissingsbevoegde in staat de koers van het bedrijf in positieve zin te beïnvloeden. Zoals je in dit artikel kunt lezen, moet elk plan worden ondersteund door het personeel om het met succes te kunnen uitvoeren.

Top-Down-planning

Zoals de naam al doet vermoeden, begint strategische top-down-planning aan de top van de hiërarchie van het bedrijf. De directie ontwikkelt een allesomvattend kader dat doelstellingen bevat die essentieel zijn voor het succes van de onderneming. Deze doelstellingen worden vervolgens van bovenaf gecommuniceerd naar de managementlagen eronder en geven vorm aan het werkproces van elke afdeling. Hoe het doel precies moet worden bereikt, wordt overgelaten aan de medewerkers in de frontlinie.

Bij top-down-planning wordt rekening gehouden met de macro-economie van de markt en wordt niet ingegaan op details over hoe de doelstellingen worden bereikt. Bij strategische top-down-planning worden de doelen gesteld om het grotere geheel en de langetermijnplannen van het bedrijf aan te pakken.

Bottom-up-planning

Strategische bottom-up-planning begint bij de medewerkers in de frontlinie. In plaats van dat doelstellingen vanuit de directie worden gecommuniceerd, worden ze vanuit de afzonderlijke afdelingen naar boven gecommuniceerd. Elke divisie krijgt de kans haar groeipotentieel vast te stellen. De filosofie achter deze methode is dat elke branche haar workflow het beste kent en doelstellingen kan ontwikkelen die zinvoller en beter haalbaar zijn. De doelstellingen die aan de directie worden gecommuniceerd, worden door de leidinggevenden geanalyseerd en omgezet tot een samenhangend plan voor het hele bedrijf.

Bij bottom-up-planning neemt men de micro-economie van elk onderdeel van het bedrijf in beschouwing. De doelstellingen worden vastgesteld om te voldoen aan de huidige en toekomstige eisen van elke afdeling. Strategische bottom-up-planning beperkt individuele medewerkers niet met abstracte en ongrijpbare doelstellingen voor het hele bedrijf. De focus ligt bij de afzonderlijke divisies binnen de organisatie om ze de kans te geven zelf vast te stellen hoe ze verder willen.

Het vinden van een planningsmethode die het beste werkt voor een onderneming of markt is een langdurig en saai proces. De collaboratieve en efficiënte oplossingen van insightsoftware hebben als doel dit proces te vereenvoudigen.

Al zijn top-down- en bottom-up-planning heel verschillende methoden, ze spelen beide een cruciale rol bij de groei van een bedrijf. Strategische top-down-planning wordt vaak toegepast bij startende ondernemingen, terwijl strategische bottom-up-planning doorgaans wordt toegepast bij gevestigde bedrijven. De top-down-benadering stuurt een bedrijf in een algemene richting die door de markt wordt bepaalt, terwijl de bottom-up-benadering een gedetailleerde leidraad geeft voor elk radertje in de machine.

Dit artikel is niet geschreven om de ene strategie boven de andere te stellen. Het gaat niet om top-down- versus bottom-up-planning maar om hoe een onderneming beide strategieën op het juiste moment kan inzetten om een leidende positie ten opzichte van concurrenten in te nemen.

Integrated Continuous Planning Resource Center

View Now

Top-down- en bottom-up-planning hebben beide voor- en nadelen. Het is aan directies om te bepalen welke stijl van planning het beste werkt voor het bedrijf. Hier belichten we per strategie een paar belangrijke voor- en nadelen:

Voor- en nadelen van top-down-planning

Een van de belangrijkste voordelen van top-down-planning is dat snel doelen kunnen worden gesteld voor de hele onderneming. Er wordt geen tijd verspild aan het analyseren van de prestaties van elke afdeling en de directie kan de doelstellingen van het bedrijf snel implementeren.

Een ander noemenswaardig voordeel van top-down-planning is dat de doelstellingen algemeen van aard zijn. Omdat aansturing vanuit de top van de organisatie komt, wordt een samenhangende en uniforme boodschap naar alle afdelingen gezonden. Dit betekent dat het geen extra moeite kost om de inspanningen van elke afdeling op elkaar af te stemmen.

Maar strategische top-down-planning heeft ook nadelen. Ook al is deze methode veelomvattend en snel toe te passen, het is mogelijk dat bedrijfsdoelstellingen niet door elke manager worden geaccepteerd. Beslissers moeten niet verbaasd zijn als top-down-planning niet op elke afdeling de verwachte resultaten hebben.

Voor- en nadelen van bottom-up-planning

Eén van de grootste voordelen van bottom-up-planning is dat deze aanpak leidt tot meer betrokkenheid van de medewerkers, omdat deze aanpak op afdelingsniveau tot stand komt. Bij bottom-up-planning komt elke kernprestatie-indicator (KPI) zorgvuldig tot stand om afdelingen te helpen bij het behalen van hun potentieel. Bij deze benadering hebben medewerkers het gevoel dat ze de toekomst van hun baan meer in eigen hand hebben.

Een ander belangrijk voordeel van bottom-up-planning is dat de implementatie van doelstellingen een hoger slagingspercentage heeft. Bij deze manier van plannen werken de medewerkers binnen elke afdeling samen om zinvolle doelstellingen te creëren. Hierdoor ontstaat een klimaat waarin individuele medewerkers zich verantwoordelijker voelen voor het bereiken van de doelstellingen, waardoor de kans groter is dat de doelstellingen worden behaald en de gewenste resultaten worden bereikt. Bovendien vraagt het geen extra inspanning van de afzonderlijke afdelingen om een algemene doelstelling om te zetten in zinvolle KPI’s.

Evenals bij top-down-planning is het ook hier de moeite waard om te vermelden dat er ook nadelen kleven aan strategische bottom-up-planning. Omdat de doelstellingen door elk onderdeel van de organisatie worden vastgesteld, moet de directie harder werken om alle benaderingen te vertalen in één bedrijfsbrede boodschap.

Veel bedrijven hebben na de initiële doelbepaling moeite om koers te houden. Het is gebruikelijk om een doelstelling te bepalen en vervolgens verder te gaan. Doelen moeten echter worden onderhouden. De koers bijsturen op basis van nieuwe gegevens is van vitaal belang voor succes. insightsoftware biedt allesomvattende planningsoplossingen waarmee een snelle reactie op externe en interne veranderingen is gegarandeerd.

6 Best Practices for Continuous Planning

Learn More

Voorbeelden van top-down- vs. bottom-up-planning

Om top-down- en bottom-up-planning beter te begrijpen, gebruiken we een eenvoudige analogie: voedselbereiding. Hoe bepaal je wat je gaat koken?

In een top-down-planningsscenario heb je een voedingsplan. Je diëtist heeft je verteld hoeveel eiwitten, vetten en koolhydraten je moet eten. Dit is een belangrijke maar algemene doelstelling. Ook al heb je hiermee een leidraad, het ontbreekt aan details. Welk eten moet je kopen? Welke recepten moet je volgen?

In een bottom-up-planningsscenario heb je geen voedingsplan. Je begint elke maaltijd dus in je koelkast en voorraadkast. Je kijkt wat je op voorraad hebt en wat je bij je supermarkt in de buurt kunt kopen. Op basis van die informatie stel je een maaltijdplan vast. Maar is het wel een gezonde maaltijd? Eet je wel genoeg uit elke voedingsschijf?

Je ziet dat geen van deze plannen op zichzelf compleet is. Maar stel dat we deze twee concepten zouden combineren? Stel dat je van elk product in je koelkast zou bepalen tot welke voedingsgroep het behoort? In dat geval kun je een maaltijd bereiden waarmee je de adviezen van de diëtist opvolgt en tegelijk rekening houdt met de beschikbaarheid. Dan heb je de perfecte oplossing!

Deze nieuwe planningsstrategie wordt een tegenstroomprocedure genoemd. Na het volgende voorbeeld zullen we deze nieuwe methode in detail bespreken.

Laten we eens een voorbeeld uit de detailhandel bekijken: een winkelketen die kinderkleding verkoopt. Bij een top-down-benadering ziet de eigenaar van de winkelketen, na zorgvuldige analyse van de verkoopgegevens van het hele bedrijf, dat de kinderoverall het best verkochte artikel van het bedrijf is. Vervolgens worden streefcijfers vastgesteld voor de verkoop van dit artikel op basis van de verwachte vraag. Deze doelstelling wordt vervolgens meegedeeld aan elke regio en elk filiaal.

Met een bottom-up-benadering van plannen stelt elke vestiging haar eigen doelstellingen vast. Een vestiging in Noord-Amerika stelt doelen voor haar best verkochte artikel: de overall. Een andere vestiging in Centraal-Europa stelt zich ten doel om materiaalafval tot een minimum te beperken. In de bottom-up-planningsmethode zijn de afzonderlijke doelen veel gedetailleerder. Dat betekent dat de Noord-Amerikaanse vestiging subdoelstellingen vaststelt om een bepaald aantal overalls in een bepaalde maat te verkopen en dat de Centraal-Europese vestiging subdoelstellingen vaststelt om de inkoop en de materiaalverwerking te optimaliseren. Deze doelen en subdoelen worden aan de eigenaar van de winkelketen meegedeeld en uitgewerkt tot een wereldwijde en generieke doelstelling: maximalisatie van de winst.

Beide strategieën kunnen tot succes leiden. Maar de beste resultaten worden bereikt wanneer beide methoden worden gecombineerd in een tegenstroomprocedure. In dit voorbeeld zou een tegenstroomprocedure betekenen dat alle filialen een gemeenschappelijk doel hebben dat van bovenaf wordt meegedeeld – de winst uit de verkoop van overalls maximaliseren – maar de details van dit doel worden door elke vestiging afzonderlijk bepaald. Dat betekent dat de Noord-Amerikaanse vestiging en de Midden-Europese vestiging verschillende streefwaarden hebben voor het aantal verkochte overalls. De verkoopdoelstelling hangt af van de vraag per regio. In dit model staat het de Noord-Amerikaanse vestiging vrij om nieuwe marketingtactieken toe te passen om de totale verkoop in verschillende maten te verhogen en krijgt de Midden-Europese vestiging de kans haar winstmarge op te drijven door de verspilling van materiaal te verminderen. In dit scenario spelen beide vestigingen een wezenlijke rol in het macrokader van het bedrijf, maar behouden ze autonomie.

Tegenstroomprocedure

Een tegenstroomprocedure combineert het beste van elke planningsmethode om een beter haalbare doelstelling vast te stellen. Bij deze aanpak wordt het kader van bovenaf vastgesteld maar wordt het door elke divisie geëvalueerd en omgezet in een stappenplan. Met andere woorden: de door de directie vastgestelde doelstellingen worden aangescherpt door afdelingen in de frontlinie.

De belangrijkste voordelen van de tegenstroommethode zijn:

  1. Medewerkers voelen zich sterker betrokken bij de doelstellingen van het bedrijf.
  2. Doelen zijn beter haalbaar en worden afgestemd op de capaciteiten van het bedrijf.
  3. Doelstellingen worden beter afgestemd tussen divisies onderling.

Bij insightsoftware begrijpen we dat iedere organisatie weer anders in elkaar zit. Bij elke planningsstrategie die in dit artikel wordt belicht, zal het tijd en inspanning vergen om tot het gewenste resultaat te komen. De begrotings- en planningstool van insightsoftware, die een collaboratieve en geïntegreerde oplossing biedt, kan de tijd die nodig is voor het ontwikkelen en implementeren van een planningsstrategie aanzienlijk verkorten. Als je geïnteresseerd bent in een gesprek met een van onze specialisten op het gebied van begroting en planning, neem dan hier contact met ons op.

4 Things To Look For In A Financial Planning Solution

4 Things to Look for in a Financial Planning Solution

Download Now:

The post Top-down- vs. bottom-up-planning appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
11 Voorbeelden van financiële modellen en sjablonen voor 2021 https://insightsoftware.com/nl/blog/11-financial-model-examples-and-templates/ https://insightsoftware.com/nl/blog/11-financial-model-examples-and-templates/#respond Mon, 05 Apr 2021 21:03:57 +0000 https://insightsoftware.com/blog/11-financial-model-examples-and-templates/ Ondernemingen maken actief gebruik van financiële modellering om hun financiële planning en strategische besluitvorming te sturen. Financiële modellen bieden een op gegevens gestuurde, kwantitatieve analyse die je vertelt waar je bedrijf staat en waar het naar toe gaat. Dat gezegd zijnde, één model kan niet alles doen. Als financiële professional heb je verschillende soorten financiële […]

The post 11 Voorbeelden van financiële modellen en sjablonen voor 2021 appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
Ondernemingen maken actief gebruik van financiële modellering om hun financiële planning en strategische besluitvorming te sturen. Financiële modellen bieden een op gegevens gestuurde, kwantitatieve analyse die je vertelt waar je bedrijf staat en waar het naar toe gaat.

Dat gezegd zijnde, één model kan niet alles doen. Als financiële professional heb je verschillende soorten financiële analyse en modellering nodig voor verschillende situaties. In dit artikel worden de basisprincipes van financiële modellering toegelicht en worden elf voorbeelden gegeven van financiële modellering die je kunt gebruiken om bedrijfsbeslissingen vanuit een financieel perspectief te evalueren.   

Wat is financiële modellering?

Bij financiële modellering worden de belangrijkste boekhoudkundige, financiële en bedrijfsgegevens gecombineerd om een abstracte voorstelling, of model, van de financiële situatie van een bedrijf op te bouwen. Deze oefening helpt een bedrijf zijn huidige financiële positie te visualiseren en toekomstige financiële prestaties te voorspellen.

Financiële modellering kan in een aantal situaties heel handig zijn. Het kan helpen bij investeringsbeslissingen, de prijsstelling van effecten en plannen voor bedrijfstransacties zoals fusies, overnames en afstotingen.  

Maar het meest gebruikelijke gebruik van een financieel model is voor het nemen van operationele bedrijfsbeslissingen en het uitvoeren van financiële analyses. Leidinggevenden gebruiken financiële modellen om beslissingen te nemen over:

  • Budgettering en prognoses
  • Organische bedrijfsgroei
  • Waardering van het bedrijf
  • Kapitaal aantrekken in de vorm van vreemd of eigen vermogen
  • Nieuwe activa of andere bedrijven verwerven
  • Prioriteren van projecten
  • Het verdelen van de financiële middelen van de organisatie
  • Het afstoten of verkopen van activa en business units
  • Risicomanagement

Dit kan aanvoelen als een overweldigend aantal onderwerpen waarvoor financiële modellen nodig zijn; maar de meeste gevestigde bedrijven hebben de tijd genomen om Excel-sjablonen voor financiële modellering te maken die het besluitvormingsproces versnellen. Maar dit roept de vraag op: wie ontwikkelt al deze sjablonen voor financiële modellen?  

Wie ontwikkelt financiële modellen?

Met zo’n brede toepassing, worden financiële modellen gemaakt en gebruikt door veel verschillende soorten financiële professionals, met inbegrip van maar niet beperkt tot:

  • Accountants
  • Bedrijfsontwikkelingsanalisten
  • Investeringsbankiers
  • Aandelenonderzoeksanalisten

Maar in de context van het moderne bedrijf, zijn degenen die betrokken zijn bij financiële planning en analyse (FP&A) het meest waarschijnlijk om financiële modellen te bouwen en te gebruiken die de richting van het bedrijf sturen.

Het FP&A-team speelt een cruciale rol binnen het kantoor van de CFO. Het is belast met de financiële planning van het bedrijf. Dat betekent dat de FP&A’s de mensen zijn die het budget opstellen en financiële prognoses uitvoeren om de CFO en andere leden van het senior management te helpen de financiële situatie van het bedrijf te begrijpen.

Naast budgettering en prognoses is het FP&A team ook belast met besluitvormingsondersteuning en speciale projecten zoals marktonderzoek en procesoptimalisatie.

Financiële modellering maakt een betere strategische analist van je

Bedrijven die in de eenentwintigste eeuw opereren worden geconfronteerd met een nieuwe reeks van unieke uitdagingen. We leven nu in een wereldeconomie die wordt bepaald door steeds snellere technologische innovaties. Als gevolg hiervan moeten bedrijven flexibel zijn – klaar om snelle, strategische beslissingen te nemen op basis van de laatste binnenkomende gegevens – als ze willen slagen.

En als financieel planner en analist heeft u de mogelijkheid om direct invloed uit te oefenen op de aandelenprijs van je bedrijf. Kijk maar eens naar de rol van het FP&A-team.

Om de financiën van een bedrijf te voorspellen, moet je een diep inzicht hebben in zowel de historische prestaties van het bedrijf als de belangrijkste trends en veronderstellingen die de toekomstige prestaties kunnen beïnvloeden. Dit vereist ook een goed begrip van bedrijfsvoering en boekhouding.

FP&A’s bezoeken vaak bijna elk team binnen een organisatie, met inbegrip van de treasury- en boekhouding-, verkoop-, marketing-, operations-, en uitvoerend managementteams. In die zin fungeert het FP&A-team als een centraal knooppunt binnen het bedrijf dat informatie verbindt en doorgeeft tussen de uitvoerende en operationele teams.

Maar om je rol te spelen – en die goed te spelen – is financiële modellering absoluut essentieel. Het is waarschijnlijk het belangrijkste wapen in uw arsenaal. Financiële modellering geeft je de inzichten die je nodig hebt om op data gestuurde beslissingen voor je bedrijf te nemen.

Het bouwen van een financieel model

Dus hoe bouw je een financieel model? Veel financiële professionals kiezen ervoor hun eigen financiële modellen vanaf nul op te bouwen met behulp van Excel. Een financieel model op deze manier opbouwen is geen eenvoudige taak. Je zult enkele basistips en -trucs voor Excel moeten leren, zoals het gebruik van sneltoetsen om efficiënter te werken. En een beetje programmeerkennis kan ook geen kwaad. Visual Basic for Applications (VBA) is de programmeertaal die gewoonlijk wordt gebruikt voor Excel en andere Microsoft Office programma’s.

Maar het bouwen van een bruikbaar financieel model vergt meer dan het inpluggen en versleutelen van gegevens en vergelijkingen. Je zult ook moeten nadenken over de opmaak, de lay-out en het ontwerp van je model. Door bijvoorbeeld de input (historische gegevens en veronderstellingen) te scheiden van de output (berekeningen) kun je invoerfouten vermijden en gemakkelijker op fouten scannen. En een goed gestructureerd en intuïtief ontwerp zal helpen de belangrijkste boodschap en de belangrijkste conclusies van je model te benadrukken.

11 Financiële Modelleringsvoorbeelden

Financiële modellering is een belangrijk hulpmiddel. Maar one size fits all geldt niet als het op financiële planning aankomt.

Je moet je model ontwerpen met een specifieke vraag in gedachten. Er zijn verschillende soorten modellen die FP&A’s kunnen gebruiken, afhankelijk van het probleem dat zij proberen op te lossen. Laten we eens kijken naar deze lijst van voorbeelden van financiële modellering:

1. Het drie-overzichten financieel model

Het drie-overzichten financieel model integreert en voorspelt de drie financiële overzichten van een bedrijf – de resultatenrekening, de balans en het kasstroomoverzicht – naar de toekomst toe.

Het drie-overzichten-model is een fundamenteel onderdeel van financiële modellering. Dit model fungeert als een standaard die een uitgebreid overzicht geeft van de financiële geschiedenis, de huidige status en de toekomstige prestaties van de onderneming.

Het heeft ook voorspellende kracht. Met het drie-overzichten financieel model kun je nagaan hoe je bedrijf onder verschillende omstandigheden zal presteren en visualiseren hoe verschillende beslissingen op elkaar kunnen inwerken om de toekomst van het bedrijf te beïnvloeden.

2. M&A-Model

Het fusie- en overnamemodel (merger and acquisition, M&A) berekent het effect van een fusie of overname op de winst per aandeel (EPS – earnings per share) van het nieuw gevormde bedrijf. Deze waarde kan vervolgens worden vergeleken met de huidige EPS van de onderneming. Het fusie- en overnamemodel is nuttig om een bedrijf te helpen beslissen of een potentiële fusie of overname gunstig zal zijn voor de winst van het bedrijf.

Als het M&A-model een stijging van de EPS laat zien, dan wordt de transactie als aangroeiend beschouwd, wat betekent dat zij tot groei zou moeten leiden. Maar als het fusie- en overnamemodel een daling van de EPS te zien geeft, wordt de transactie als verwaterend beschouwd, wat betekent dat zij de waarde van de onderneming zal verminderen. Een voorbeeld van een financieel model voor fusies en overnames voor Excel kan gemakkelijk worden gevonden met een snelle zoekopdracht op Google. 

3. Prognosemodellen

Prognose is een van de belangrijkste taken die de FP&A-afdeling regelmatig uitvoert. Het wordt doorgaans gebruikt om toekomstige inkomsten, uitgaven en kapitaalkosten te voorspellen. Financiële modellen die voor prognoses worden gebruikt, worden vaak vergeleken met de werkelijke begroting om de prestaties achteraf te beoordelen. Hier volgen vier voorbeelden van financiële modellen die voor prognoses worden gebruikt:   

Rechtlijnig model: Dit is het eenvoudigste prognosemodel dat er bestaat. Het maakt gebruik van historische gegevens om in te schatten wat er in de toekomst zal gebeuren. Als je onderneming bijvoorbeeld in de afgelopen drie jaar haar inkomsten met 4% per jaar heeft zien stijgen, zou het lineaire model voor het volgende jaar een jaarlijkse stijging van 4% voorspellen. 

Model met voortschrijdende gemiddelden: Ook dit is een eenvoudig prognosemodel dat gemakkelijk in Excel kan worden gemaakt. De kracht ervan ligt echter in het vermogen om gegevens af te vlakken. Doorgaans gebruiken ondernemingen het voortschrijdende-gemiddeldenmodel om de prestaties op maandbasis te evalueren en maken zij gebruik van voortschrijdende gemiddelden over drie en vijf maanden.

Lineair regressiemodel: Als je een lineaire regressielijn met de hand zou moeten berekenen, zou dat heel wat tijd in beslag nemen en niet de moeite waard zijn. Gelukkig kan Excel lineaire regressie voor je doen. Deze prognosemethode kan het beste gebruikt worden om de relatie tussen twee verschillende variabelen te vergelijken. Een veelvoorkomend voorbeeld is het reclamebudget en de reclame-inkomsten. Als je reclamebudget toeneemt, kun je verwachten dat je inkomsten zullen stijgen. Met een lineair regressiemodel kun je precies bepalen hoe reclame en inkomsten met elkaar correleren, wat kan worden gebruikt voor prognoses.

Tijdreeksmodel: Dit is waarschijnlijk de meest ingewikkelde prognosemethode in onze lijst. Tijdreeksmodellering probeert patronen in historische gegevens op te sporen en gebruikt deze patronen voor prognoses. De meeste moderne benaderingen van tijdreeksprognoses maken gebruik van machinaal leren of gespecialiseerde software zoals Tidemark.   

4. DCF-model

Een financieel analist kan zich tot het verdisconteerde kasstroom- of DCF-model (Discounted Cash Flow) wenden wanneer hij/zij een manier nodig heeft om de waardering te bepalen. Een van de belangrijkste kenmerken van het DCF-model is dat het de huidige waarde berekent terwijl het rekening houdt met voorspellingen over hoeveel geld iets in de toekomst zal opbrengen.

Het DCF-model kan gebruikt worden om een volledig bedrijf te waarderen, maar je kunt dit model ook gebruiken om volgende zaken te waarderen:

  • Aandelen van een bedrijf
  • Een project of investering binnen een bedrijf
  • Een kosten-besparingsinitiatief binnen een onderneming
  • Alles wat een impact heeft op de kasstroom

Opgemerkt moet worden dat hoewel het financiële model DCF kan worden gebruikt als een op zichzelf staand instrument voor waarderingen, het ook kan worden gebruikt in combinatie met andere waarderingsmetrieken in meer uitgebreide modellen. Het model voor kapitaalbudgettering, waarover we het later in dit artikel zullen hebben, zal bijvoorbeeld voor sommige van zijn maatstaven gebruik maken van het DCF-model.   

5. CCA-model

Het vergelijkbare bedrijfsanalysemodel (Comparable Company Analysis (CCA)) is een andere manier voor een bedrijf om zijn waarde te berekenen. Het is een meer fundamentele waarderingsmethode dan het DCF-model.

Het financiële model CCA is gebaseerd op de veronderstelling dat gelijksoortige bedrijven gelijksoortige waarderingsveelvouden zullen hebben. Er wordt gebruik gemaakt van meetgegevens van andere bedrijven met een vergelijkbare omvang en activiteiten in dezelfde bedrijfstak. Hier is een lijst van de meest gebruikte waarderingsveelvouden:  

  • EV/S – Ondernemingswaarde ten opzichte van omzet
  • P/E – Prijs ten opzichte van winst
  • P/B – Prijs ten opzichte van boekwaarde
  • P/S – Prijs/omzet

Je kunt hier ook een gratis voorbeeld van een CCA financieel model voor Excel downloaden.

Hoewel deze financiële modelleringsmethode u een schatting kan geven van de waarde van je bedrijf, is zij niet almachtig. Er zijn vaak gevallen waarin de waardering van een onderneming niet uitsluitend uit haar financiële gegevens kan worden afgeleid. Het is echter een zeer goed uitgangspunt om een basisscenario op te bouwen.

Als je op zoek bent naar meer voorbeelden van financiële modellen in Excel, heeft insightsoftware een groot aantal voorbeeldrapporten die je kunt downloaden. Sommigen van hen kunnen je helpen met je CCA-modellering.

6. Activa- en passivabeheer (Asset and Liability Management (ALM))

Financiële modellen voor activa en passiva worden hoofdzakelijk gebruikt door financiële instellingen (banken en verzekeringsmaatschappijen) en pensioenfondsen (ondernemingen of het publiek) om hun financiële doelstellingen te beheren. Pensioenfondsen moeten bijvoorbeeld in staat zijn om gepensioneerden onder alle economische omstandigheden uit te betalen, ook in een crisis als die van 2008. Dit wordt bereikt door grondige strategieën voor risicobeheer, die voortdurend worden herzien. De meeste pensioenfondsen voeren om de drie tot vijf jaar een uitgebreide evaluatie uit. Tijdens dit proces maken zij gebruik van financiële analyse en modellering om hun strategieën voor activa- en passivabeheer aan te passen en zo de gevoeligheid van de portefeuille voor economische omstandigheden, rentewijzigingen en wisselkoersen te verminderen.   

ALM-strategieën worden ook gebruikt door de FP&A-afdelingen van grote ondernemingen en conglomeraten. Deze financiële planningsmodellen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de onderneming solvabel blijft in de moeilijkste economische situaties.

7. Het som-van-de-delen-model

Het financiële model som-van-de-delen staat grote organisaties met vele divisies toe om hun waardering te vereenvoudigen. Zoals de naam al doet vermoeden, waardeert het som-van-de-delen-model elke business unit, divisie of dochteronderneming afzonderlijk en telt ze vervolgens allemaal bij elkaar op.

Dit kan het soms moeilijk maken voor de FP&A-afdeling omdat ze financiële gegevens van meerdere entiteiten moeten verzamelen en in één model moeten samenvoegen. Dit is waar gestandaardiseerde Excel-sjablonen voor financiële modellering of gespecialiseerde rapportagesoftware echt helpen.    

In de meeste grote conglomeraten wegen de voordelen van het gebruik van de som-van-de-delen-modellen ruimschoots op tegen de vereiste extra inspanning. Dit financiële model is een nuttig instrument voor het bepalen van de waarde van de divisies van een onderneming in het geval dat één ervan wordt verkocht of wordt afgesplitst in een afzonderlijke onderneming.

8. Kapitaalbudgetteringsmodel

Elk jaar heeft de FP&A-afdeling de taak om te helpen bij het opstellen van de jaarlijkse begroting. Sommige mensen beschouwen dit als een uiterst pijnlijk proces vanwege alle nauwkeurige afstemming die erbij komt kijken. Een goed model voor de jaarlijkse financiële planning, waarbij gebruik wordt gemaakt van kwartaalcijfers en prognoses, kan het proces echter aanzienlijk versnellen. Omdat zo veel bedrijven dit proces elk jaar doorlopen, heeft insightsoftware een budgetteringsoftware-oplossing ontwikkeld om het proces te stroomlijnen. 

De meeste grote bedrijven zullen beschikken over een financieel planningsmodel in Excel of een budgetteringssoftware-oplossing waarmee zij potentiële projecten zullen evalueren voordat zij besluiten deze uit te voeren. Deze financiële analyse en modellering zal per onderneming verschillen, maar zal bijna altijd gebruik maken van de berekeningen van de netto contante waarde (Net Present Value (NPV)), de interne opbrengstvoet (Internal Rate of Return (IRR)) en de terugverdientijd. Deze drie financiële prestatiemaatstaven kunnen het beste gebruikt worden wanneer een onderneming verschillende potentiële projecten heeft, maar er slechts één of twee kan kiezen.

We zullen niet ingaan op de details van deze maatstaven of hoe ze worden gemodelleerd, maar idealiter wil je dat de NCW groter is dan nul, dat de IRR zo groot mogelijk is en dat de terugverdientijd zo kort mogelijk is. Als je meer wilt weten over deze financiële evaluatiemetrieken, kun je ons artikel over financiële metriek bekijken. Het zal je de vergelijkingen geven die nodig zijn voor elke berekening. Je kunt ook een eenvoudig voorbeeld van een financieel NPV- en IRR-model hier vinden.      

9. IPO-model

Dit is misschien geen financieel model waarmee je FP&A-afdeling vertrouwd moet zijn, maar zij moeten wel van het bestaan ervan op de hoogte zijn. Investeringsbankiers op Wall Street hebben doorgaans toegang tot financiële modelsjablonen die speciaal zijn ontwikkeld voor de prijsstelling van beursintroducties. 

Het IPO-prijsmodel bevat verschillende componenten. Zo zal bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van de analyse van vergelijkbare ondernemingen, waarbij wordt gekeken naar hun koers-winstverhouding ten opzichte van sectorgenoten. Voor opkomende technologiebedrijven die nog geen winst hebben gemaakt, zullen investeringsbankiers kijken naar verwachte jaarlijkse groeiramingen. Dit model houdt ook rekening met de waarderingen van vorige financieringsrondes, en met de aandelenprijs die aantrekkelijk zou zijn voor institutionele beleggers die op de beursintroductie intekenen. 

10. LBO-model

Het LBO-model (overname met hefboomwerking (Leveraged Buyout)) wordt gebruikt om een overname te analyseren die de kosten grotendeels met schulden financiert. Hoeveel schuld? Gewoonlijk bestaat een leveraged buyout voor 90% uit schulden en voor 10% uit eigen vermogen. Vanwege deze ongelooflijk hoge verhouding tussen schuld en eigen vermogen zijn de obligaties die worden uitgegeven niet investeringswaardig – dat wil zeggen: junk bonds. Sommige mensen beschouwen LBO’s als een ongelooflijk agressieve en riskante zet, maar met groot risico komt grote beloning.    

Het LBO-model staat de kopende onderneming toe om de transactie juist te evalueren, zodat het de hoogst mogelijke voor risicogecorrigeerde interne rentabiliteit ((Internal Rate of Return (IRR)) kan verdienen. Als vuistregel geldt dat de meeste ondernemingen pas een LBO zullen overwegen wanneer de IRR meer dan 30% bedraagt, omdat dit het punt is waarop de risico-batenverhouding aantrekkelijk wordt. 

11. Optieprijsmodel

De meeste FP&A-afdelingen zullen niet naar het optieprijsmodel kijken, tenzij zij op een of andere manier betrokken zijn bij een bedrijf dat specifiek derivaten verhandelt/houdt. Optieprijsmodellen worden gewoonlijk gebruikt door marketmakers en effectenhandelaren die winst willen maken of risico’s willen afdekken. Deze financiële modellen worden gebruikt om een prijs (premie) toe te kennen aan het optiecontract op basis van statistieken en waarschijnlijkheid (d.w.z. hoe waarschijnlijk het is dat de optie in-the-money zal zijn bij expiratie). 

Er zijn verschillende financiële modellen die kunnen worden gebruikt om de prijs van optiecontracten te bepalen. De meest gebruikte modellen zijn Black-Scholes-, binomiale boom- en Monte-Carlo-simulaties. Het maken van financiële modelsjablonen hiervoor is niet moeilijk als je een goed begrip van wiskunde hebt, en enige kennis van Excel. In feite kun je de meeste van deze financiële modelvoorbeelden voor Excel met een snelle Google-zoekopdracht vinden.         

Nu je bekend bent met de beste financiële modellen om te gebruiken bij het nemen van data-gedreven beslissingen, laten we eens kijken naar de beste financiële modelleertools die beschikbaar zijn.  

4 Things To Look For In A Financial Planning Solution

4 Things to Look for in a Financial Planning Solution

Download Now:

Best financiële modelleringstools in 2021

Financiële modellering vertegenwoordigt een belangrijk instrument voor het FP&A-team van je bedrijf. Met een goed financieel model kun je het grotere plaatje zien en strategische beslissingen nemen op basis van de meest actuele gegevens. Er is echter geen pasklare oplossing als het op financiële modellering aankomt. Verschillende situaties vragen om verschillende soorten modellen. Daarom zie je vaak FP&A-teams met mappen vol Excel-werkboeken. Elke Excel-werkmap vertegenwoordigt een ander financieel modelleringsinstrument voor een specifieke toepassing.   

Er zijn natuurlijk tekortkomingen aan het gebruik van Excel voor financiële modellering. Tekortkomingen zoals: zijn al deze werkboeken gebruiksvriendelijk? Heeft één persoon alle Excel-sjablonen voor financiële modellering gemaakt? Wat gebeurt er als ze het bedrijf verlaten? Begrijp ons niet verkeerd; we houden van Excel, maar we houden ook van robuuste financiële modellen die geen dagen in beslag nemen om te maken.   

Dit is waar financiële modelleringssoftware in het spel komt. Geavanceerde modelleringssoftware voor financiële planning, zoals Tidemark , kan je helpen het zware werk van het bouwen van modellen uit handen te nemen. Tidemark zorgt voor snelheid, wendbaarheid, nauwkeurigheid en automatisering in je financiële planningsproces. Op die manier hoef je minder tijd te besteden aan formules in Excel en kun je meer tijd besteden aan strategisch nadenken over de volgende stap van je bedrijf.

The post 11 Voorbeelden van financiële modellen en sjablonen voor 2021 appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
https://insightsoftware.com/nl/blog/11-financial-model-examples-and-templates/feed/ 0
35 beste voorbeelden van financiën-KPI’s en maatstaven voor rapportage over 2021 https://insightsoftware.com/nl/blog/35-finance-kpis-and-metric-examples/ https://insightsoftware.com/nl/blog/35-finance-kpis-and-metric-examples/#respond Tue, 12 Jan 2021 08:43:03 +0000 https://insightsoftware.com/blog/35-finance-kpis-and-metric-examples/ Wat is een financiële KPI? Een financiële KPI (Key Performance Indicator of kernprestatie-indicator) of maatstaf is een kwantificeerbare maatstaf die een bedrijf gebruikt om zijn financiële prestaties in de tijd te meten. Financiële KPI’s worden gebruikt om de operationele prestaties van een bedrijf vanuit een financieel perspectief te bepalen en worden vaak vergeleken met die […]

The post 35 beste voorbeelden van financiën-KPI’s en maatstaven voor rapportage over 2021 appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
Wat is een financiële KPI?

Een financiële KPI (Key Performance Indicator of kernprestatie-indicator) of maatstaf is een kwantificeerbare maatstaf die een bedrijf gebruikt om zijn financiële prestaties in de tijd te meten. Financiële KPI’s worden gebruikt om de operationele prestaties van een bedrijf vanuit een financieel perspectief te bepalen en worden vaak vergeleken met die van hun concurrenten in dezelfde sector.

Volgens de moderne rapportagestandaarden zijn bedrijven formeel verplicht hun financiële gegevens in de volgende overzichten te presenteren: balans, resultatenrekening, en kasstroomoverzicht. Deze drie overzichten zijn rijk aan gegevens en zitten vol financiële maatstaven. Niet alle belangrijke KPI’s worden echter rechtstreeks in de standaardrapportage weergegeven en vergen enige berekening. In dit artikel worden de volgende expliciete en impliciete financiële KPI’s besproken waarvan je op de hoogte moet zijn, hoe ze worden berekend en hoe software voor financiële rapportage dit proces voor je financiële afdeling kan helpen vereenvoudigen:

Operationele kasstroom Omloopsnelheid crediteuren Winst per aandeel
Beschikbare vrije kasstroom Kasstroomomzettingscyclus Ratio prijs/winst per aandeel
Kasstroom met hefboomwerking Rendement op activa Boekwaarde per aandeel
Netto contante waarde Rendement op eigen vermogen Ratio prijs/boekwaarde
Toekomstwaarde Rendement op investering Ratio prijs/verkoop
Break even-punt Ratio totale schuld/activa Prijs-kasstroomratio
Aflossingsperiode Ratio totale schuld/eigen vermogen Gemiddelde jaarlijkse groeivoet
Verdisconteerde terugverdientijd Graad van financiële hefboomwerking Samengestelde gemiddelde groeisnelheid
Intern rendement Rentedekkingsratio Aantal verkochte iPhones
Werkkapitaal Brutowinstmarge Aantal maandelijks actieve gebruikers
Quick ratio Operationele winstmarge Gemiddelde opbrengst per gebruiker
Current ratio Nettowinstmarge Aantal nieuwe abonnees

 

How to Build Useful KPI Dashboards

View Guide Now

De fundamentele financiële KPI’s en maatstaven – Kasstroom

Als we kijken naar de financiële maatstaven van een bedrijf, dan is het kasstroomoverzicht de eerste plaats waar we denken dat mensen moeten kijken. Kasstroom is enorm. Zonder dat, kun je niet echt een duurzaam bedrijf runnen. Bekijk deze negen financiële kasstroom-KPI-voorbeelden om je op weg te helpen:

Operating Cash Flow KPI

  1. Operationele kasstroom – Dit is één van de meest fundamentele financiële maatstaven die er bestaan. Het zou het eerste moeten zijn waar je naar kijkt in het kasstroomoverzicht. Deze belangrijke financiële maatstaf geeft een momentopname van de financiële gezondheid van je bedrijf door de hoeveelheid geld te meten die door normale bedrijfsactiviteiten wordt gegenereerd. Een positieve operationele kasstroom zal het bedrijf in staat stellen om geld uit te geven voor de uitbreiding van het bedrijf, terwijl een negatieve kasstroom financiële problemen kan betekenen. Zonder voldoende liquide middelen om een negatieve kasstroom op korte termijn te ondersteunen, kan externe financiering nodig zijn.Operationele kasstroom = EBIT + Afschrijvingen – Belastingen – Verandering in bedrijfskapitaal
  2. Unlevered Free Cash Flow KPI

  3. Vrije kasstroom zonder hefboomwerking (Unlevered Free Cash Flow (UFCF)) of vrije kasstroom (Free Cash Flow (FCF)) – Dit is dus een financiële maatstaf van de vrije kasstroom. De vrije kasstroom van een onderneming geeft aan hoeveel cash een onderneming genereert na rekening te hebben gehouden met de bedrijfskosten en de investeringen. Het is belangrijk om op te merken dat rentebetalingen over het algemeen niet worden meegerekend bij de berekening van de vrije kasstroom. Je kunt de FCF van een onderneming echter wel gebruiken om te zien of zij voldoende inkomsten genereert om haar rente- of dividenduitkeringen te dekken. Dit kan worden gebruikt als een leidende KPI voor de financiële afdeling om problemen te identificeren, voordat ze op de resultatenrekening verschijnen.Vrije kasstroom zonder hefboom = Operationele kasstroom – Kapitaaluitgaven
  4. Levered Cash Flow KPI

  5. Kasstroom met hefboomwerking (Levered Cash Flow (LCF)) – Hefboomwerking of leverage kan een grote aanwinst zijn voor een bedrijf. Het kan ook een groot nadeel zijn voor een bedrijf als het niet goed wordt gebruikt. De kasstroom met hefboomwerking is zeer vergelijkbaar met de vrije kasstroom zonder hefboomwerking. Deze financiële KPI vertelt je echter hoeveel kasstroom een onderneming heeft nadat zij aan al haar financiële verplichtingen (rente en schuldaflossingen) heeft voldaan. Het niet nakomen van schuldverplichtingen kan leiden tot een financiële ramp. De LCF geeft analisten, investeerders en andere aandeelhouders ook een idee van hoeveel kasstroom een bedrijf heeft om zijn activiteiten uit te breiden of dividenden uit te keren.Vrije kasstroom met hefboomwerking = EBITDA – Verandering in werkkapitaal – CAPEX – Schuldbetalingen
  6. Net Present Value KPI

  7. Netto contante waarde (Net Present Value (NPV)) – Dit is een financiële maatstaf die toekomstige in- en uitstroom van kasmiddelen over een periode in een contante waarde met elkaar in overeenstemming brengt. Deze kernprestatie-indicator wordt vaak gebruikt bij het analyseren van de rentabiliteit van een potentieel project of een potentiële investering. Een positieve NPV wijst op een winstgevende onderneming, terwijl een negatieve NPV wijst op een slechte investering. In de meest eenvoudige betekenis van de vergelijking kan de NCW als volgt worden berekend:Netto contante waarde = Waarde van vandaag van de verwachte kasstromen – Waarde van vandaag van de geïnvesteerde kasmiddelenEen meer wiskundige en gecompliceerde versie van de vergelijking kan hier worden bekeken (als wiskunde niet je sterkste punt was op school, laat het dan gewoon aan je Excel-goeroe zien, zodat hij of zij ook weer eens kan tonen wat hij of zij wel kan):No 5 Formulawaarbij:Ct = Netto kasinstroom-uitstroom over één enkele tijdsperiode, t.t = Aantal tijdsperioden i = Discontopercentage van het rendement dat zou kunnen worden verdiend in een alternatieve investering over één enkele tijdsperiode, t.
  8. Future Value KPI

  9. Toekomstige waarde (FV – Future Value) – Dit is een financiële prestatie-indicator die gebruik maakt van een verondersteld rendement om de waarde van een actief op een toekomstige datum te schatten. Deze maatstaf is bijzonder belangrijk omdat hij kan helpen bij het nemen van financiële beslissingen die van invloed zullen zijn op de richting die een onderneming wil inslaan. Wanneer verschillende uitbreidingsplannen worden overwogen, wordt vaak een berekening van de toekomstige waarde gebruikt als een van de vergelijkingsinstrumenten. Hoewel dit vaak nuttig is, vertoont de berekening van de toekomstige waarde een aanzienlijk tekort. De berekening is slechts zo goed als het veronderstelde rendement, dat onderhevig kan zijn aan externe factoren – ten goede of ten kwade. De eerste vergelijking is een eenvoudige berekening van de toekomstige waarde:Toekomstige Waarde = Contante waarde * (1 + (Rentepercentage * Tijd))De tweede vergelijking is een samengestelde interest-vergelijking van de toekomstige waarde:Toekomstige waarde = Contante waarde * (1 + Rentepercentage)Tijd
    In de twee bovenstaande vergelijkingen geeft de contante waarde aan hoeveel jij en je bedrijf bereid zijn om nu te investeren. Het rentepercentage is het verwachte jaarlijkse rendement, terwijl de tijd het aantal jaren is dat de investering zal overbruggen.
  10. Break Even Point KPI

  11. Break-even punt (BEP) – Afhankelijk van de context kan het break-even punt verschillende dingen betekenen. Dat verandert echter niets aan de manier waarop het in principe functioneert. Het break-even-punt is het punt waarop de totale inkomsten en de totale kosten gelijk zijn. Het punt waarop geen winst of verlies bestaat. Uw kapitaalkosten zijn volledig terugverdiend, samen met uw opportuniteitskosten. Het meest klassieke voorbeeld van BEP-analyse is hoeveel eenheden van een product je moet produceren en verkopen om break-even te draaien. Andere toepassingen zijn de handel in opties en futures op de aandelenmarkten.Break-even-punt = Vaste kosten / Brutowinstmarge
  12. Payback Period KPI

  13. Terugverdientijd – Dit is een maatstaf voor de hoeveelheid tijd die een investering nodig heeft om zichzelf terug te verdienen. Als je het op een andere manier wilt bekijken, is het de tijd die nodig is om het break-even-punt van de investering te bereiken. Deze financiële maatstaf wordt vaak gebruikt bij het nemen van beslissingen over kapitaaluitbreidingsprojecten of retrofit-projecten met efficiëntere apparatuur. Het spreekt voor zich dat hoe korter de terugverdientijd is, hoe aantrekkelijker de investering is.Terugverdientijd = Initiële kapitaalkosten voor project / Jaarlijkse besparingen of inkomsten van project
  14. Discounted Payback Period KPI

  15. Verdisconteerde terugverdientijd – Deze financiële KPI lijkt sterk op de hiervoor genoemde terugverdientijd. Het verschilt van de eenvoudige terugverdientijd doordat rekening wordt gehouden met de tijdswaarde van geld. De berekening van de verdisconteerde terugverdientijd is ingewikkelder, waardoor deze meer geschikt is voor gedetailleerde budgettering en haalbaarheidsanalyse. Deze berekening kan het best worden uitgevoerd met behulp van een tabel of spreadsheet. Tijdsperioden (meestal jaren) worden in één kolom geplaatst, en de bijbehorende kasstromen in de kolom ernaast. Vervolgens wordt de contante waarde van de kasstromen berekend met behulp van de disconteringsvoet. Zie het voorbeeld hieronder. Laten we aannemen dat de disconteringsvoet 10% is.
     

    Jaar Kasstroom Huidige waarde
    0 -$500.00 -500.00
    1 $200.00 $181.82
    2 $200.00 $165.29
    3 $200.00 $150.26
    Total $100.00 -$2.10

     

    In dit voorbeeld zie je dat de eenvoudige terugverdientijd 2,5 jaar zou zijn geweest. Wanneer je echter het verdisconteerde kasstroommodel toepast, zijn de kapitaalkosten na 3 jaar nog steeds niet terugbetaald. Dit helpt om te laten zien hoe de eenvoudige terugverdientijd moet worden gebruikt als een zogenoemde berekening op de achterkant van het servet bij het bespreken van ideeën, maar de verdisconteerde terugverdientijd moet worden gebruikt wanneer een project serieus wordt overwogen.

  16. Internal Rate of Return KPI

  17. Interne opbrenstvoet (Internal Rate of Return (IRR)) – Dit is een veelgebruikte financiële KPI die het rendement berekent dat een netto contante waarde van nul zou opleveren. Dit wordt op zijn beurt gebruikt om de aantrekkelijkheid van de investering te beoordelen. Een IRR die boven het gewenste rendement van het bedrijf ligt, moet in aanmerking worden genomen, terwijl een IRR die onder het gewenste rendement ligt, niet in aanmerking moet worden genomen.No 9 FormulaWaar:Ct = Netto kasinstroom-uitstroom over één enkele tijdsperiode, t.C0 = Initiële investeringskosten = Aantal tijdsperiodenIRR = Intern rendementspercentage (wat we proberen te bepalen)Deze belangrijkste resultaatgebieden op het gebied van kasstroom of KRA’s (key result areas) en KPI’s zijn belangrijk voor de financiële afdeling van elk bedrijf. Het zijn echter niet de enige financiële gegevens die een onderneming in de gaten moet houden. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Laten we eens kijken waar de beste financiële KPI’s uit bestaan.

Wat maakt een inzichtelijke kernprestatie-indicator (KPI) voor de financiële afdeling?

De meeste financiële KPI’s en maatstaven die je tijdens je werk tegenkomt, zijn redelijk beproefd. Sommige daarvan verschillen enigszins per bedrijfstak, maar door de voorschriften inzake financiële rapportage zijn zij gestandaardiseerd. Misschien heb je een nieuw technologiebedrijf dat iets innovatiefs doet en zijn deze klassieke financiële KPI’s niet zo goed van toepassing op jouw bedrijf. In dit deel wordt uiteengezet wat je in overweging moet nemen bij het opstellen van je eigen financiële maatstaven

  • Een doelstelling. Alle KPI’s moeten rond een doelstelling worden opgebouwd. Deze doelstelling moet duidelijk omschreven zijn, een tijdschema hebben en haalbaar zijn. Het is zinloos iets na te jagen dat onbereikbaar is.
  • Meetbaarheid. Een KPI moet iets zijn dat met cijfers kan worden gemeten. Niets mag aan subjectieve interpretatie worden overgelaten.
  • Gegevensbronnen. Een betrouwbare en constante gegevensbron is van het grootste belang. In een vaste procedure moet worden aangegeven hoe en wanneer de gegevens worden verzameld. Dit kan vaak het beste met een KPI-dashboard.
  • Rapportage. Dit is volgens ons het belangrijkste aspect van KPI’s. Je hebt al die tijd genomen om doelen te stellen, gegevens te verzamelen en die te compileren. Nu is het tijd om de gegevens te presenteren. Wij stellen voor om hiervoor financiële rapporteringssoftware te gebruiken.

We hebben veel informatie behandeld. Ter herinnering, we hebben het gehad over wat een financiële KPI is, waarom financiële rapportage belangrijk is, kasstroommaatstaven, en hoe je je eigen financiële KPI’s kunt maken. Wij zullen nu overgaan tot de belangrijkste financiële maatstaven die kunnen worden afgeleid uit de balans en de resultatenrekening.

 

De balans en de resultatenrekening

De balans en de resultatenrekening zijn de twee andere financiële rapportagedocumenten die een aanzienlijke hoeveelheid informatie verschaffen met betrekking tot financiële KPI’s en maatstaven. In de volgende secties, zullen wij financiële KPI-voorbeelden bespreken die kunnen helpen bij het evalueren van de liquiditeit, de hefboomwerking, de managementeffectiviteit, de winstgevendheid, de waardering en de groei van een bedrijf.

 

Financiële KPI’s voor liquiditeit

Cash is koning. Dat is een veelgebruikte uitdrukking, toch? Dat is misschien niet in alle situaties waar, maar wel als het gaat om financiële liquiditeit. Financiële liquiditeit is een maatstaf voor het gemak waarmee een onderneming haar activa kan omzetten in liquide middelen. Na contanten zijn aandelen en obligaties de meest liquide activa. Ze kunnen geliquideerd worden en binnen een paar dagen in geld omgezet worden. Niet-liquide activa zijn zaken als onroerend goed en apparatuur, omdat het lang kan duren om die te verkopen. Hier zijn vijf liquiditeit-KPI’s voor de financiële afdeling om in de gaten te houden:

    1. Werkkapitaal – In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is werkkapitaal niet de hoeveelheid geld die op dit moment voor je aan het werk is. Het is juist het tegenovergestelde. Werkkapitaal is de hoeveelheid geld die je in kas hebt, klaar om aan het werk te gaan. Deze financiële KPI geeft je een snelle momentopname van de financiële gezondheid van een onderneming. Een bedrijf met weinig liquide middelen is geen gezond bedrijf.Werkkapitaal = Vlottende activa – Vlottende passiva
    2. Quick ratio – Deze financiële maatstaf wordt gewoonlijk de “Acid Test Ratio” genoemd (zuur werd historisch gebruikt om te bepalen of goud echt was of niet). Het geeft je “snel” inzicht in de financiële gezondheid van het bedrijf door aan te tonen of het vermogen van het bedrijf in staat is om direct te voldoen aan zijn financiële verplichtingen op korte termijn. Quick ratio = (Geldmiddelen + Waardepapieren + Vorderingen) / Kortlopende schulden
    3. Current Ratio – Net als bij de bovenstaande quick ratio meet deze financiële maatstaf het vermogen van een bedrijf om aan zijn financiële verplichtingen op korte termijn te voldoen. Het verschil tussen de current ratio en de quick ratio is de tijdshorizon. De quick ratio is erop gericht alle kortetermijnverplichtingen onmiddellijk af te lossen, terwijl de current ratio kijkt naar wat binnen een jaar in contanten kan worden omgezet.Current ratio = vlottende activa / vlottende passiva
    4. Omloopsnelheid crediteuren – Deze financiële maatstaf is een maatstaf voor de tijd die een bedrijf nodig heeft om zijn leveranciers te betalen. Deze maatstaf kan het best worden gebruikt als interne financiële kernprestatie-indicator. De ratio moet over meerdere opeenvolgende perioden worden genomen en vergeleken. Een stijgende ratio betekent dat je je leveranciers steeds sneller betaalt. Dit zal je verstandhouding met de verkopers ten goede komen en je kunt kortingen krijgen op basis van snelle betalingstermijnen. Een dalende ratio daarentegen betekent dat een bedrijf misschien wat kasstroomproblemen heeft en het moeilijk begint te krijgen met het voldoen aan financiële verplichtingen.Omloopsnelheid crediteuren (Accounts Payable (AP)) = Totaal aantal aankopen / ((Begin AP – Eind AP) / 2)
    5. Cashconversiecyclus (CCC) – De cashconversiecyclus is precies zoals de naam al aangeeft: een maatstaf die meet hoeveel dagen een bedrijf nodig heeft om de aankoop van inventaris weer om te zetten in cash. Om specifieker te zijn meet het de tijd die een onderneming nodig heeft om haar inventaris te verkopen, haar vorderingen te innen en haar rekeningen te betalen. Deze financiële maatstaf moet over verschillende perioden worden gebruikt en gecontroleerd. Een dalende CCC-tijd betekent dat je bedrijf efficiënter met zijn geld omgaat. Hoewel het goed is om de CCC-tijd te vergelijken met andere bedrijven, is het het beste om het binnen dezelfde sector te houden, aangezien CCC van sector tot sector kan verschillen.CCC = Wachttijd voorraad + Debiteurentermijn – Uitstaande dagen te betalen

Deze vijf financiële liquiditeit-KPI’s houden je bedrijf op koers om ervoor te zorgen dat je niet te maken krijgt met kasstroomproblemen. Hoewel liquiditeit essentieel is om een onderneming vooruit te helpen, speelt ook het management een cruciale rol. Daarom hebben we KPI’s die bijhouden hoe effectief het management is.

 

Voorbeelden van financiële KPI’s voor managementeffectiviteit

Het management heeft een zeer grote invloed op de prestaties van een bedrijf, van het nemen van beslissingen over welke richting het bedrijf in de toekomst zal inslaan, tot hoe goed werknemers worden behandeld. Maar als je niet bij het bedrijf werkt, is het soms moeilijk te zien hoe effectief het management is. Daarom gebruiken wij financiële maatstaven. Bekijk deze drie financiële kernprestatie-indicatoren die gebruikt worden om de effectiviteit van het management te evalueren:

    1. Rendement op activa (Return on Assets, ROA) – Uw bedrijf heeft een hoop activa. Fabrieken, machines, voertuigen, noem maar op. Je hebt zelfs twee voertuigen voor elke werknemer. Lijkt dat nodig? Misschien had het kapitaal dat gebruikt is om die extra auto’s te kopen, op een effectievere manier kunnen worden toegepast. Het rendement op activa geeft aan hoe winstgevend een onderneming is in verhouding tot haar activa. Een hoger rendement op activa is beter omdat het wijst op een hogere efficiëntie van de activa (en het kapitaal). Houd er rekening mee dat deze financiële maatstaf niet een allesomvattende managementmaatstaf is. Het wordt het best gebruikt om een bedrijf te vergelijken met zijn vroegere prestatie, of met gelijken in dezelfde industrie.Rendement op activa = Netto inkomen / Totaal activa
    2. Rendement op eigen vermogen (Return on Equity, ROE) – Deze financiële maatstaf wordt gebruikt om te beoordelen hoe efficiënt een bedrijf in staat is om het eigen vermogen van aandeelhouders te gebruiken. Om deze financiële prestatie-indicator te kwantificeren, wordt het netto-inkomen van een onderneming vergeleken met het bedrag van het eigen vermogen dat de aandeelhouders in de onderneming bezitten. Een laag rendement op eigen vermogen toont aandeelhouders dat het management hun investering niet effectief gebruikt en dat zij een beter rendement zouden kunnen behalen door hun geld ergens anders in te steken. Een hoog of stijgend rendement op eigen vermogen geeft aan dat het management het eigen vermogen effectief gebruikt of dat het bedrijf groeit.Rendement op eigen vermogen = Netto inkomen / Gemiddeld eigen vermogen
    3. Rendement op investeringen (ROI) – Deze financiële prestatie-indicator meet de hoeveelheid geld die een investering heeft opgeleverd in verhouding tot de kosten van de investering. Deze financiële maatstaf is bijzonder nuttig bij het vergelijken van de efficiëntie van vorige investeringen om beslissingen over toekomstige investeringen te helpen nemen.Rendement op investering = (Huidige waarde van de investering – Kosten van de investering) / Kosten van de investering

Wij kunnen nagaan hoe doeltreffend het management is door gebruik te maken van instrumenten zoals financiële maatstaven en KPI’s. Evenzo heeft het management verschillende instrumenten tot zijn beschikking die het kan gebruiken bij het leiden van een onderneming. Eén van deze instrumenten is leverage of hefboomwerking. Het management kan besluiten om geld te lenen om bepaalde bedrijfsdoelstellingen te halen.

 

Voorbeelden van financiële maatstaven inzake hefboomwerking

Heb je ooit geprobeerd een grote rots te verplaatsen door erop te duwen? De rots zal niet echt veel bewegen. Maar als je een grote stok neemt en die onder de rots klemt, heb je meer kans dat de rots beweegt. Dat komt omdat je een hefboom gebruikt. Dit voorbeeld is geen financiële hefboom, maar het is een gelijksoortig concept. Financiële hefboomwerking is het concept van geld lenen om je onderneming een grotere stok te geven. Deze stok kan worden gebruikt om CAPEX te financieren of zelfs om andere schulden af te lossen die een hogere rente hebben. Hieronder volgen vijf kernprestatie-indicatoren voor de financiële afdeling:

  1. Totale schuld/activa-ratio – Zoals de naam al aangeeft, meet deze financiële KPI de totale hoeveelheid schuld die een bedrijf heeft en vergelijkt deze met de activa van het bedrijf. Dit is een ratio die beter aan de lage kant kan worden gehouden. Als de ratio te hoog is, kan een onderneming moeilijkheden ondervinden bij het verkrijgen van toekomstige leningen, omdat dit aantoont dat zij een grotere kans heeft om haar verplichtingen niet na te komen. Tegelijkertijd moeten alle bedrijven op zijn minst een beetje schulden maken om uitbreiding te helpen financieren. Totale-schuld-tot-activa = (Schuld op korte termijn + Schuld op lange termijn) / Totale activa
  2. Totale schuld/eigen vermogen ratio – Deze belangrijke financiële maatstaf meet de schulden van een bedrijf tegenover het eigen vermogen van de aandeelhouders. Deze financiële maatstaf fungeert als een controle om te zien hoeveel schuld wordt gebruikt om groei te stimuleren. Een ratio groter dan één geeft aan dat de onderneming meer schulden heeft dan het eigen vermogen kan dekken in geval van een neergang. Als zodanig kan worden geconcludeerd dat hoe hoger de ratio, hoe hoger het risico voor de aandeelhouders.Totale schuld/eigen vermogen = (Schuld op korte termijn + Schuld op lange termijn) / Eigen vermogen
  3. Mate van financiële hefboomwerking (Degree of Financial Leverage (DFL)) – Deze financiële KPI is iets minder intuïtief dan de anderen die wij tot dusver hebben behandeld. Het evalueert hoe gevoelig de winst (EPS) van een onderneming is ten opzichte van haar bedrijfsinkomsten (EBIT). Een DFL groter dan één geeft aan dat veranderingen in de bedrijfsinkomsten van een onderneming een versterkt effect zullen hebben op de winst per aandeel. Bijvoorbeeld, als de DFL van een bedrijf=1,5 is, en de EBIT verdubbeld is ten opzichte van vorig jaar, kan verwacht worden dat de EPS van het bedrijf verdrievoudigd zal zijn.Mate van financiële Hefboomwerking = Procentuele verandering in EPS / Procentuele verandering in EBIT
  4. Rentedekkingsratio – Hier bij insightsoftware is de rentedekkingsratio één van onze favoriete financiële maatstaven, omdat het twee functies tegelijkertijd dient. Het kan de schuldniveaus van een onderneming analyseren evenals de winstgevendheid van de onderneming. Dit gebeurt door de winst vóór rente en belastingen (Earnings Before Interest and Taxes, EBIT) van de onderneming te delen door de rentebetalingen van de onderneming over dezelfde periode. Deze ratio wordt vaak gebruikt door kredietverstrekkers wanneer zij een lening overwegen, omdat het een idee geeft van het risico dat zij zullen nemen. Een hoge dekkingsgraad vertelt kredietverstrekkers dat het verstrekken van een lening een relatief laag risico is, terwijl een lage dekkingsgraad kredietverstrekkers twee keer doet nadenken over het verstrekken van een lening.Rentedekking = EBIT / rentekosten

Leverage of hefboomwerking kan een van de meest controversiële onderwerpen zijn, wat het leuk maakt om erover na te denken. Veel mensen haten het idee van schulden, terwijl anderen er juist van genieten. Elke zakenman weet dat je geld nodig hebt om geld te verdienen. Dit zou je kunnen motiveren om een hefboomeffect te gebruiken.

 

KPI’s inzake winstgevendheid voor de financiële afdeling

Geld. Dollars. Euro’s. Yen. Iedereen wil er meer van. Hoe krijg je er meer van? Door winstgevend te zijn. KPI’s en maatstaven inzake winstgevendheid zijn uiterst belangrijk voor de financiële afdeling. Hoewel de financiële afdeling niet direct verantwoordelijk is voor het winstgevend maken van een onderneming, is zij er wel verantwoordelijk voor dat de belangrijkste besluitvormers weten hoe goed de onderneming het doet. Hier zijn vier voorbeelden van financiële maatstaven voor winstgevendheid:

  1. Brutowinstmarge – De brutowinstmarge is de eerste maatstaf voor winstgevendheid die elk bedrijf zal controleren. De brutowinstmarge is gelijk aan de netto-omzet van de onderneming, verminderd met de kosten van de verkochte goederen. Dit getal wordt dan gedeeld door de netto-omzet.Brutowinstmarge = (Netto-omzet – Kosten van verkochte goederen) / Netto-omzet
  2. Operationele winstmarge – Deze maatstaf van winst gaat nog een stap verder dan de brutowinstmarge. Bij de operationele winstmarge worden de bedrijfskosten van de onderneming afgetrokken van de brutowinst om de bedrijfsinkomsten te verkrijgen. Net als de brutowinstmarge wordt deze vervolgens gedeeld door de netto-omzet. Operationele marge = Bedrijfsinkomsten / Netto-omzet
  3. Nettowinstmarge – Dit is misschien wel de meest gebruikte „winstmarge”-maatstaf. Je kunt aannemen dat dit is waar mensen naar verwijzen wanneer zij het hebben over de winstmarge van een onderneming. De nettowinst van een onderneming wordt berekend door de uitgaven van de onderneming af te trekken van haar inkomsten. De nettowinstmarge gaat nog een stap verder en deelt dit getal door de inkomsten. Eenvoudig gezegd vergelijkt deze financiële maatstaf de netto-inkomsten met de inkomsten. Als vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van meer dan 10 procent als zeer goed wordt beschouwd.Nettowinstmarge = Netto-inkomen / Netto-omzet
  4. Winst per Aandeel (Earnings Per Share (EPS)) – Dit is één van de meest geciteerde financiële KPI’s ter wereld. Elk financieel persbericht zal de winst per aandeel van de onderneming bekendmaken. Deze financiële maatstaf neemt de winst van een onderneming en deelt deze door het aantal uitstaande gewone aandelen. In het verleden probeerden ondernemingen hun EPS te verhogen door meer winst te maken. In recentere tijden hebben ondernemingen deelgenomen aan programma’s voor de terugkoop van aandelen, waardoor het aantal uitstaande gewone aandelen wordt verminderd. Dit wordt beschouwd als een alternatieve manier voor een bedrijf om zijn overtollige liquide middelen in te zetten wanneer een bedrijf geen aantrekkelijke investeringen kan vinden en waarde aan zijn aandeelhouders wil geven.EPS = (Netto-inkomen – preferente dividenden) / (uitstaande gewone aandelen aan het einde van de periode)

Winstgevendheid is de sleutel tot het opbouwen van een duurzaam bedrijf. Zonder winst zou een onderneming ophouden te bestaan. Maar als het bedrijf eenmaal winstgevend is en je er misschien over denkt om eruit te stappen, hoe weet je dan wat je bedrijf waard is? Je kunt beginnen met te kijken naar waarderingsmaatstaven.

KRA’s en KPI’s inzake waardering voor de financiële afdeling

Het is heel gebruikelijk dat bedrijven worden gekocht en verkocht. Er worden ook dagelijks miljoenen aandelen van overheidsbedrijven op de effectenbeurzen verhandeld. Maar hoe weet je wat een aandeel waard is? Dit is waar waarderingsmethodes in het spel komen. Hieronder staan vijf verschillende KPI-indicatoren voor de financiële afdeling om de waarde van een bedrijf te helpen inschatten:

  1. Koers/winstratio per aandeel (Price-to-Earnings Per Share (P/E)) – Dit is waarschijnlijk de meest gebruikte waarderingsmaatstaf. Telkens wanneer je een beursgenoteerd bedrijf op een financiële website of app opzoekt, wordt de koers/winstratio vermeld. Deze ratio meet de aandelenkoers van een onderneming in verhouding tot haar winst per aandeel. Dit is een van de gemakkelijkste manieren om waarderingen van bedrijven in dezelfde bedrijfstak te vergelijken. Het wordt vaak gebruikt om te controleren of bedrijven over- of ondergewaardeerd zijn.Prijs per aandeel = Marktwaarde per aandeel / Winst per aandeel
  2. Boekwaarde per aandeel (Book Value Per Share (BVPS)) – insightsoftware heeft een sterke voorkeur voor deze waarderings-KPI. De BVPS kan snel bedrijven identificeren die potentieel ondergewaardeerd zijn. BVPS vertegenwoordigt het eigen vermogen van de aandeelhouder in een onderneming per aandeel. Dit betekent dat indien een onderneming onmiddellijk haar deuren zou sluiten, haar activa zou verkopen en alle schulden zou afbetalen, dit het bedrag is dat elke aandeelhouder zou ontvangen. Zo wordt algemeen aangenomen dat een onderneming ondergewaardeerd is wanneer haar aandelenprijs onder haar BVPS noteert. Het wordt echter altijd aangeraden om je plicht te doen en te onderzoeken waarom een aandeel onder zijn BVPS handelt.BVPS = (Totaal eigen vermogen – Preferent eigen vermogen) / Totaal aantal uitstaande aandelen
  3. Prijs-boekwaarderatio Ratio – Deze financiële prestatie-indicator meet de aandelenprijs van een bedrijf ten opzichte van de boekwaarde. Deze maatstaf is een uitbreiding van de BVPS waar we het hierboven over hadden. De prijs-boekwaarderatio maakt het vergelijken van bedrijven gemakkelijker, omdat deze geen rekening houdt met verschillen in aandelenkoersen en alles relatief maakt. Een ratio groter dan één geeft aan dat je extra geld betaalt voor het aandeel in verhouding tot zijn boekwaarde. Indien onmiddellijk faillissement zou plaatsvinden de dag nadat je aandelen hebt gekocht, zou je verlies lijden. Een ratio kleiner dan één kan wijzen op een ondergewaardeerd aandeel of op een bedrijf waaraan grote financiële risico’s verbonden kunnen zijn.Prijs-boekwaarderatio = Marktprijs per aandeel / Boekwaarde per aandeel
  4. Prijs-omzetratio (Price-to-Sales (P/S)) – De prijs-omzetratio meet de aandelenkoers van een bedrijf in verhouding tot zijn omzet. Deze KPI-indicator voor de financiële afdeling wordt berekend door de aandelenprijs van een onderneming te delen door de inkomsten van de onderneming over de afgelopen twaalf maanden. Dit kan worden gebruikt om de waarde van een bedrijf ten opzichte van zijn sectorgenoten te evalueren. Prijs-omzetratio = Aandelenprijs / Omzet per aandeel
  5. Prijs-kasstroomratio (P/CF – Price-to-Cash Flow) – Deze financiële KPI vergelijkt de aandelenprijs van een bedrijf met zijn operationele kasstroom per aandeel. Deze ratio kan bijzonder nuttig zijn bij het zoeken naar ondergewaardeerde aandelen. Er zijn vaak situaties waarin ondernemingen grote eenmalige niet-kasuitgaven hebben (afschrijvingen, amortisatie, aandelencompensatie, enz.). Deze uitgaven kunnen het winstcijfer manipuleren en een bedrijf onrendabel doen lijken, terwijl het in feite een zeer sterke kasstroom heeft. Als je een lage P/CF-ratio ziet, is er een kans dat zij ondergewaardeerd zijn en in de volgende kwartalen sterkere winsten zullen rapporteren.Prijs-kasstroom = aandelenprijs / Operationele kasstroom per aandeel

We hebben nu een aanzienlijk aantal financiële KPI’s en maatstaven behandeld. Dit kan een beetje overweldigend zijn om allemaal in één keer te verwerken. De meeste mensen vinden het overweldigend, zelfs degenen die in de financiële wereld werken. Dat is de reden waarom financiële rapportagesoftware en dashboards in het leven zijn geroepen.

Stroomlijn je KPI-rapportage met financiële rapportagesoftware

Publiek of privaat, groot of klein, GAAP of IFRS, je bedrijf zal op de een of andere manier financiële rapportage moeten doen. Wij van insightsoftware streven ernaar om dit proces zo soepel en pijnloos mogelijk voor je te maken door het gebruik van KPI-dashboards en financiële rapportage-oplossingen. Laten we eens kijken naar enkele van de voordelen die onze rapportagesoftware te bieden heeft:

  • Beheer van grote gegevensdumps. Niemand vindt het leuk om een berg werk over zich heen te krijgen, zelfs als je weet dat het eraan komt. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het handmatig verwerken van gegevens uiterst inefficiënt is. Financiële dashboards kunnen gegevens verzamelen als ze binnenkomen en ze met een druk op de knop verwerken.
  • Gegevensconsolidatie. Heb je ooit een collega gehad die bestanden op zijn bureaublad bewaarde? Zijn ze op vakantie gegaan zonder je de informatie te geven die je nodig had? Het is ons allemaal weleens overkomen. Met een financieel dashboard wordt al uw informatie opgeslagen op een gecentraliseerde plaats waar je er altijd bij kunt.
  • Interface met andere diensten. Wanneer je iemand aanneemt in je bedrijf, neem je waarschijnlijk een teamspeler aan. Je zou je software op dezelfde manier moeten kiezen. Onze rapportagesoftware kan gekoppeld worden aan al je favoriete ERP’s.
  • Directe updates. Nu de gegevensverzameling is geautomatiseerd, de gegevens op een centrale plaats zijn opgeslagen en er een ERP-interface is, kan onmiddellijk een nieuw financieel rapport worden opgesteld. Alles wat je nodig hebt, is maar één klik van je verwijderd.

Oplossingen voor financiële rapportage kunnen veel van de verouderde processen stroomlijnen die je bedrijf wellicht hanteert. Dit kan je tijd, geld en een hoop frustratie besparen. Kijk eens naar onze financiële rapportage-oplossingen om te zien hoe wij je bedrijf kunnen helpen groeien. Gebruik dan de groeimaatstaven hieronder om die groei te kwantificeren.

5 Things Not to do When Choosing a Financial Reporting Tool

View Guide Now

Groeicijfers

Zou je liever investeren in een groeiend bedrijf of een bedrijf dat stagneert? Dit zijn twee veelgebruikte groeicijfers die je kunt gebruiken om de prestaties van je bedrijf in het verleden te evalueren:

    1. Gemiddelde jaarlijkse groeivoet (Average Annual Growth Rate, AAGR) – Als je een investering hebt die zich over vele jaren uitstrekt, zou je willen weten wat voor rendement je krijgt. Misschien wil je ook weten hoe dat rendement er op jaarbasis uitzag. Deze financiële KPI berekent de gemiddelde jaarlijkse opbrengst van een investering, activa, of elke andere soort groei die een bedrijf zou willen meten.AAGR = (Groeipercentage1 + Groeipercentage2 + … + Groeipercentagen) / n Waarbij n het aantal jaren is waarover de groei heeft plaatsgevonden.
    2. Samengestelde gemiddelde groeivoet (Compound Average Growth Rate, CAGR) – Iedereen weet dat je liever samengestelde rente verdient dan enkelvoudige rente op je bankrekening. De kracht van samenstelling mag niet worden onderschat. Daarom moet je weten hoe je kunt berekenen wat je CAGR is.No 32 FormulaWaarbij n het aantal jaren is waarover de groei plaatsvond.

Het meten van groei is rechttoe rechtaan. Maar welke groei probeer je te meten? Inkomsten? Netto winst? Nieuwe klanten? Of misschien zou je deze groeicijfers moeten toepassen op sommige van de meer niet-traditionele financiële KPI’s die er bestaan.

Wanneer traditionele financiële KPI’s niet genoeg zijn

Financiële rapportage bestaat al heel lang. In de Verenigde Staten zijn de boekhoudkundige praktijken sinds 1939 vastgelegd door het American Institute of Certified Public Accountants (AICPA). In de loop van de tijd zijn deze praktijken bijgewerkt en geëvolueerd tot wat wij kennen als GAAP. Bijna alle gegevens die nodig zijn om de belangrijkste financiële KPI’s te berekenen, zijn te vinden in de balans, het kasstroomoverzicht of de resultatenrekening. Maar nu de technologische ontwikkeling steeds sneller gaat en bedrijven met negatieve kasstromen naar de beurs gaan, kunnen sommige traditionele maatstaven het toekomstige potentieel van een bedrijf niet meer weergeven. Hier zijn vier niet-traditionele financiële KPI’s om in gedachten te houden voor 2021:

  1. Aantal verkochte iPhones – Dit is niet wat je denkt. Het is niet zomaar een prestatiemaatstaf voor “verkochte eenheden”. Nou, misschien wel. Maar de implicaties zijn anders. In een traditionele analyse van “verkochte eenheden” zou je de winst op elke eenheid berekenen. Maar bij Apple vertegenwoordigde dit iets anders. Groei. En niet alleen omzetgroei, maar ook de groei van een ecosysteem.

Statistisch gezien is het zo dat als iemand eenmaal een iPhone heeft gekocht, hij eerder geneigd is om andere Apple producten te kopen vanwege het gemak waarmee alle producten met elkaar samenwerken, of dat nu een Mac, iPad, Apple Watch, AirPods of een Apple TV is. De inkomstenstromen houden ook daar niet op. iPhone-gebruikers zullen zich waarschijnlijk abonneren op abonnementsdiensten van Apple (Apple muziek, cloudopslag, enz.), en alle telefoonapps in de App Store zijn verplicht Apple 40 procent aan commissie te betalen. Het is begrijpelijk dat veel financiële analisten boos waren toen Apple stopte met het rapporteren van het aantal verkochte iPhones, en alleen gegevens gaf over de omzet van de iPhone.

    1. Aantal maandelijkse actieve gebruikers – Dit kan vreemd lijken als een financiële maatstaf, aangezien het niet expliciet financiële informatie geeft. Wanneer een onderneming echter nog geen geld verdient, is het vaak moeilijk om haar potentieel om geld te verdienen te peilen. Dit was het geval voor veel sociale mediabedrijven in hun kinderschoenen. Sociale media worden vaak beschouwd als een ecosysteem. Hoe groter een ecosysteem wordt, hoe meer mogelijkheden er zijn om geld te verdienen (meestal in de vorm van reclame-inkomsten). Als zodanig werd deze financiële prestatie-indicator veel gebruikt op sociale media bedrijven zoals Facebook, Twitter, en Snapchat toen ze toewerkten naar winstgevendheid.
    2. Gemiddelde opbrengst per gebruiker – Dit is een andere financiële KPI die typisch wordt gebruikt in de technologiesector door bedrijven die diensten leveren op het gebied van communicatie, sociale media, en netwerken. In het verleden werd het gebruikt door bedrijven die abonnementsdiensten leverden om te bepalen hoeveel de inkomsten zouden stijgen door nieuwe abonnees toe te voegen. Nu heeft het zijn bereik uitgebreid tot de meer gevestigde sociale mediabedrijven die winst maken. Dit biedt investeerders een manier om de inkomsten te kwantificeren in verhouding tot het aantal maandelijks actieve gebruikers. Bedrijven als Facebook zijn ook begonnen met het rapporteren van ARPU over verschillende bedrijfssegmenten, waardoor investeerders inzicht krijgen in hoe goed Facebook in staat is om zijn overnames te gelde te maken.

Gemiddelde opbrengst per gebruiker = Totale opbrengst / # Abonnees (of actieve gebruikers)

  • Aantal nieuwe abonnees – Deze financiële KPI is een veelgebruikte prestatie-indicator voor start-ups die een abonnementsdienst aanbieden als hun primaire middel van inkomsten. Het is vooral belangrijk voor bedrijven als Netflix en Spotify, die grote hoeveelheden kapitaal spenderen om hun marktaandeel uit te breiden en nog geen winstgevendheid hebben bereikt.

 

Je hebt met succes een zeer intensieve spoedcursus doorlopen over de top 36 financiële KPI’s en maatstaven voor je rapportage in 2021. Je zou nu de basis moeten hebben die nodig is om nieuwe KPI’s te creëren, financiële maatstaven te beoordelen en je rapportage te stroomlijnen met financiële KPI-software.

Heb je nog vragen? Onze rapporteringsexperts bij insightsoftware beantwoorden met plezier al je vragen over financiële rapporteringsoplossingen of financiële KPI’s.

Top 5 Excel Tips & Tricks Every Finance Manager Should Know

View Guide Now

The post 35 beste voorbeelden van financiën-KPI’s en maatstaven voor rapportage over 2021 appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
https://insightsoftware.com/nl/blog/35-finance-kpis-and-metric-examples/feed/ 0
22 belangrijkste vastgoed-KPI’s en -maatstaven voor de rapportage over 2021 https://insightsoftware.com/nl/blog/real-estate-kpis-and-metrics/ Mon, 11 Jan 2021 15:55:09 +0000 https://insightsoftware.com/blog/real-estate-kpis-and-metrics/ Wat is een vastgoed-KPI? Een vastgoedkernprestatie-indicator (KPI) of -maatstaf is een kwantificeerbare maatstaf die wordt gebruikt om de prestaties van een onderneming in de vastgoedsector te beoordelen. Deze prestatiemaatstaven kunnen worden gebruikt om verschillende bedrijfssegmenten te analyseren, van de prestaties van individuele makelaars tot het potentieel van vastgoedbeleggingen. Vervolgens kan deze informatie worden gebruikt om […]

The post 22 belangrijkste vastgoed-KPI’s en -maatstaven voor de rapportage over 2021 appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
Wat is een vastgoed-KPI?

Een vastgoedkernprestatie-indicator (KPI) of -maatstaf is een kwantificeerbare maatstaf die wordt gebruikt om de prestaties van een onderneming in de vastgoedsector te beoordelen. Deze prestatiemaatstaven kunnen worden gebruikt om verschillende bedrijfssegmenten te analyseren, van de prestaties van individuele makelaars tot het potentieel van vastgoedbeleggingen. Vervolgens kan deze informatie worden gebruikt om zwakke punten in je onderneming te identificeren of om betere zakelijke beslissingen te kunnen nemen.

Door wie zouden vastgoed-KPI’s gebruikt moeten worden?

Aangezien onroerend goed één van de grootste sectoren ter wereld is, is het waarschijnlijk geen verrassing dat de meeste marktpartijen vastgoed-KPI’s gebruiken. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, worden deze maatstaven niet alleen gebruikt om de verkoopcijfers van onroerend goed bij te houden, die je weleens in het nieuws ziet. Ook data met betrekking tot de verhuur, het beheer en de ontwikkeling van onroerend goed worden bijgehouden. Er zijn dan ook veel marktpartijen die allemaal andere doelstellingen hebben en de vastgoedsector vanuit verschillende invalshoeken benaderen. In dit artikel kijken we naar drie verschillende participanten in de vastgoedsector, op welke manier vastgoed-KPI’s hen kunnen helpen en wat de voordelen zijn van het gebruik van een KPI-dashboardvoor vastgoed. Deze partijen zijn commerciële vastgoedondernemingen, vastgoedbeheerders, vastgoedbeleggingsfondsen, vastgoedbeleggers (particulieren en bedrijven), (vastgoed)makelaars en projectontwikkelaars.

Is Samplereports Realestatedash (1)

Real Estate Dashboard

Download Now:

KPI’s voor vastgoedbeleggers

De meeste mensen denken bij vastgoed aan het kopen van een huis om in te wonen. Maar een nog groter deel van de vastgoedmarkt bestaat uit belegging in onroerend goed en de verhuur ervan aan huurders om winst te maken. We noemen een paar KPI’s voor vastgoedbeleggingen die in overweging moeten worden genomen voor en na de aankoop van een beleggingsobject:

  1. Terugverdientijd – De KPI voor terugverdientijd is een van de belangrijkste maatstaven voor vastgoedbeleggingen. Deze KPI stelt het aantal jaren vast dat nodig is, voordat de initiële investering in een vastgoedobject is terugverdiend. Dit is een van de eerste berekeningen die je zou moeten doen bij het beoordelen van potentiële vastgoedobjecten.Terugverdientijd = Initiële investeringskosten voor project / Jaarlijkse besparingen van of inkomsten uit het project
  2. Rendement op Investering (ROI) – Als je ergens in investeert, wil je natuurlijk weten wat die investering oplevert. Of misschien wil je zien wat die investering eerder zou hebben opgeleverd. Deze maatstaf voor vastgoedbeleggingen doet precies dat.ROI = (Nettowinst / Totale investering) * 100%
  3. Huurdersverloop – Deze KPI voor vastgoedbelegging is erg belangrijk als je meerdere panden bezit. Je kunt eruit aflezen hoe vaak je huurders vertrekken. Een laag verloop is wenselijk omdat dat betekent dat je pand bezet is en geld oplevert. Er kan tussen het vertrek van een huurder en de komst van een nieuwe huurder veel geld verloren gaan. Dit is een belangrijke vastgoed-KPI en kan het best op jaarbasis worden berekend.Verloop = (aantal vertrokken huurders / totaal aantal huurders) * 100%
  4. Gemiddelde huurprijs per pand – Voor welk bedrag worden je units verhuurd? Wat is dit vergeleken met vorig kwartaal? Of vorig jaar? Deze vastgoedmaatstaf bepaalt de gemiddelde maandelijkse huurprijs om veranderingen per kwartaal of jaar beter te kunnen vergelijken.Gemiddelde huurprijs per pand = Totale maandelijkse opbrengst / Totaal aantal panden
  5. Exploitatiekostenratio – Hoeveel kost het je om al je panden te beheren en te onderhouden? Is het je tijd wel waard? Deze prestatiemaatstaf voor onroerend goed kan je helpen die beslissing te nemen door de exploitatiekosten te vergelijken met de huuropbrengsten. Idealiter is deze ratio lager dan 80%.Exploitatiekostenratio = ((Totale exploitatiekosten – Afschrijvingen) / Bruto-inkomsten) * 100%
  6. Loan-to-value-ratio (LTV) – Dit is een belangrijke prestatie-indicator die vaak door kredietverstrekkers wordt gebruikt bij het bepalen van het bedrag dat zij als aanbetaling verlangen bij een hypotheekaanvraag. Als vastgoedbelegger wil je zo weinig mogelijk aanbetalen en toch de best mogelijke rente krijgen. In de meeste gevallen kan de laagste rente worden verkregen met een LTV-ratio van 80% of lager.LTV-ratio = Hypotheekbedrag / Geschatte waarde van het onroerend goed
  7. Gemiddelde hypotheekrente – Als vastgoedbelegger is het belangrijk om de gemiddelde hypotheekrente over al je onroerend goed in de gaten te houden. Dit cijfer kan worden vergeleken met de huidige hypotheekrente-index om beter te kunnen beoordelen of panden al dan niet moeten worden geherfinancierd.Gemiddelde hypotheekrente = Som van hypotheekrenten / Aantal hypotheken
  8. Vermogenswaarderatio – Deze vastgoedmaatstaf is waarschijnlijk beter bekend onder de algemene naam, de vermogensratio, die kan worden toegepast op elke vorm van investering met hefboomwerking. De vermogensratio wordt gebruikt om te bepalen welke mate van hefboomwerking een onderneming kent. Bij onroerend goed wordt hiermee de hoogte van het eigen vermogen in een pand vergeleken met de taxatiewaarde. Een verhouding van minder dan 0,5 geeft doorgaans aan dat een bedrijf een hoge mate van hefboomwerking kent.Vermogenswaarderatio = Totaal eigen vermogen onroerend goed / Totale waarde onroerend goed

Hoewel dit geen uitputtende lijst van KPI’s is waar een vastgoedbelegger naar zou moeten kijken, bevat deze lijst wel de meest fundamentele KPI’s waar je regelmatig naar zou moeten kijken. Maar het aantal KPI’s dat je volgt, gaat uiteindelijk groeien en dat vraagt om een manier ze te beheren. Dit brengt ons bij ons volgende punt – rapportageoplossingen voor vastgoed.

How to Build Real Estate KPI Dashboards

View Guide Now

KPI’s voor vastgoedmakelaars

Vastgoedmakelaars spelen een essentiële rol in de vastgoedsector. Zij maken vastgoedtransacties mogelijk en sommige treden ook op als vastgoedbeheerder voor klanten. We noemen een paar vastgoedmaatstaven aan de hand waarvan de prestaties van een vastgoedkantoor of individuele makelaar beter kunnen worden vastgesteld:

  1. Verhouding notering tot gesprek – Deze vastgoedprestatie-indicator is een maatstaf van hoe effectief je je tijd besteedt bij het verwerven van noteringen. Bij deze verhouding wordt het aantal verworven noteringen vergeleken met het aantal gevoerde potentiële noteringsgesprekken. Deze maatstaf kan helpen om makelaars te stimuleren om aan hun verkoopverhaal te werken.Verhouding notering tot gesprek = Totaal aantal verworven noteringen / Totaal aantal verkoopgesprekken
  2. Gemiddelde courtage per verkoop – Hoeveel geld verdien je met elke verkoop? De verkoop van een pand kost veel tijd en moeite. Het is daarom efficiënter om hoger geprijsde panden te verkopen wanneer je courtage een percentage is. Idealiter stijgt deze vastgoedmaatstaf met de tijd.Gemiddelde courtage per verkoop = Totale waarde courtage / Aantal verkopen
  3. Aantal geadverteerde panden per vastgoedmakelaar – De meeste vastgoedmakelaars werken op een kantoor met andere vastgoedmakelaars en ondersteunend personeel. Deze vastgoed-KPI kan vriendschappelijke concurrentie op kantoor bevorderen en geeft een indicatie van welke makelaars zich beter inspannen om nieuwe klanten te werven.
  4. Verkochte woningen per beschikbare voorraad – Deze vastgoedmaatstaf kan helpen licht te werpen op de huidige marktomstandigheden voor een specifieke regio. Deze maatstaf analyseert hoeveel woningen worden verkocht en vergelijkt dit met het aantal genoteerde woningen in de betreffende regio.Verkochte woningen per beschikbare voorraad = Totaal aantal verkochte woningen / Totaal aantal genoteerde woningen
  5. Variantie in de gemiddelde verkochte prijs op jaarbasis (YOY) – De prestatiemaatstaf voor variantie op jaarbasis is een heel gebruikelijke manier om de toestand van een regionale markt te beoordelen. Een stijgend percentage op jaarbasis wijst erop dat de vraag in een regio toeneemt, terwijl een dalend percentage op jaarbasis kan wijzen op een afnemende vraag. Variantie in de gemiddelde verkochte prijs op jaarbasis = ((Gem. prijs huidige jaar – Gem. prijs vorig jaar) / Gem. prijs vorig jaar) * 100%
  6. Aantal dagen op de markt – Deze vastgoedkernprestatie-indicator wordt gebruikt om de marktomstandigheden in de gaten te houden of panden te identificeren waarbij ruimte zou kunnen zijn voor prijsonderhandelingen. Er is vaak meer ruimte voor onderhandeling met een verkoper als het pand al lang op de markt is, omdat wanhoop mogelijk kan gaan meespelen.
  7. Omzetgroei – Iedereen wil meer omzet. Een hogere omzet gaat doorgaans gepaard met een hogere nettowinst. Als zodanig is het belangrijk om de omzetgroei per maand, per kwartaal en per jaar bij te houden om je prestaties te volgen en te vergelijken met de marktomstandigheden.
  8. Aantal gevoerde gesprekken – Je verdient geen geld met niets doen. Deze vastgoedkernprestatie-indicator meet hoe actief makelaars zoeken naar potentiële kopers en hoe actief ze leads najagen.
  9. Beoordeling door klanten – Na het sluiten van een deal denk je dat het werk erop zit, toch? Niet zo snel. Feedback van klanten is erg belangrijk en moet worden geïntegreerd in het proces van het sluiten van een deal. Feedback van klanten is om twee redenen belangrijk: ten eerste, als je klant tevreden over je was, zal hij of zij waarschijnlijk andere potentiële klanten naar je doorverwijzen. Ten tweede bestaat een verrassend groot deel van het verkoopvolume uit terugkerende klanten.

De hierboven genoemde kernprestatie-indicatoren moeten nuttig zijn bij de beoordeling van de prestaties van vastgoedmakelaars en van de marktomstandigheden. Dit sluit direct aan bij de volgende marktpartij waar we naar gaan kijken: de vastgoedbelegger.

Stroomlijn je vastgoedrapportageprocessen

Het zou overduidelijk moeten zijn dat het bijhouden van KPI’s een bewerkelijke taak kan zijn die financiële middelen kost die anders hadden kunnen worden ingezet om meer inkomsten te genereren. insightsoftware biedt een eenvoudige oplossing voor dit probleem door het gebruik van gespecialiseerde rapportagesoftware. We geven je een paar voorbeelden van op welke manier onze software kan helpen:

  • Interface met andere diensten. Geen zorgen over een dure systeemrevisie en implementatie. Onze software voor vastgoedrapportage kan worden gekoppeld aan je bestaande ERP en kan automatisch gegevens verzamelen.
  • Gegevensconsolidatie. Ons dashboard maakt al je gegevens toegankelijk vanuit één eenvoudige interface.
  • Vooraf gebouwde KPI-sjablonen. De rapportageoplossingen van insightsoftware zijn ‘out-of-the-box’ klaar voor gebruik met vooraf gebouwde KPI-sjablonen.
  • Je kunt direct rapporten genereren. Doordat al je gegevens voortdurend automatisch worden bijgewerkt en op één centrale locatie worden opgeslagen, kun je met één druk op de knop actuele rapporten genereren.

Ongeacht of je onderneming groot of klein is, je ziet al snel de voordelen van het gebruik van een vastgoedrapportageoplossing om je rapportageproces te stroomlijnen.

Personalized Real Estate Reporting Software Demo

Request Demo Now

KPI’s voor vastgoedontwikkelaars

Voor vastgoedontwikkelaars staat veel op het spel wanneer zij een project aangaan. Het is voor hen dan ook van groot belang om de marktomstandigheden en de projectkosten grondig te analyseren. Dit zijn alvast een paar KPI’s voor vastgoedontwikkelaars die kunnen helpen bij het besluitvormingsproces:

  1. Interne opbrengstvoet (Internal rate of return, IRR) – Dit is een van de klassieke maatstaven voor vastgoedontwikkelaars die elk bedrijf in aanmerking moet nemen, voordat wordt overgegaan tot het ontwikkelen van onroerend goed. Deze maatstaf wordt gebruikt om de aantrekkelijkheid van een project te evalueren door te berekenen welke opbrengstvoet (IRR) zou leiden tot een netto contante waarde van nul. Als deze waarde hoger is dan de benodigde opbrengstvoet van de onderneming, moet het project worden overwogen.
  2. Rentedekkingsratio – De meeste projectontwikkelaars ontwikkelen hun onroerend goed niet met geld dat zij in kas hebben; zij gaan een lening aan. Het minimum dat je moet betalen is de rente over je lening. Deze KPI voor vastgoedontwikkelaars meet specifiek of een onderneming haar uitgaven kan dekken met inkomsten vóór aftrek van rente en belastingen (EBIT). Vanwege de complexe aard van de administratie is een van de beste manieren om deze KPI te volgen het gebruik van software voor financiële KPI’s.Rentedekking = EBIT/Rentelast
  3. Percentage verkocht bij voorverkoop – Deze KPI voor projectontwikkelaars houdt het percentage bij van units in een gebouw die worden geboekt tijdens een voorverkoop versus wanneer de bouw is voltooid. Terwijl deze KPI vaak door projectontwikkelaars wordt gebruikt bij het bepalen welke markt gunstige omstandigheden biedt, kan deze KPI ook interessant zijn voor makelaars of beleggers om marktomstandigheden te meten.
  4. Groei van de vraag naar onroerend goed – Marktomstandigheden zijn belangrijk. Je zou geen projecten starten in een regio zonder vraag. Dit is een van de fundamentele KPI’s voor vastgoedontwikkelaars die belangrijk is om te overwegen voordat je een project start. Hoewel de groei van de vraag moeilijk te voorspellen is, kan deze geschat worden aan de hand van hypotheekaanvragen, demografische trends en gegevens over bouwvergunningen.
  5. Bouwkosten per vierkante meter – Wanneer potentiële kopers geïnteresseerd zijn in een pand willen zij weten wat ze moeten betalen per vierkante meter. Het is dan ook niet verrassend dat projectontwikkelaars graag de bouwkosten per vierkante meter voor hun projecten willen bijhouden. Deze maatstaf voor vastgoedontwikkelaars is nuttig bij de begroting van projecten en het bepalen van de verkoopprijs per unit. Bouwkosten per vierkante meter = Totale bouwkosten / Totale oppervlakte

Wij hopen dat je deze 22 belangrijkste vastgoed-KPI’s en -maatstaven voor rapportage nuttig hebt gevonden bij het krijgen van inzicht in wat jouw bedrijf moet analyseren. Als je meer wilt weten over vastgoedrapportageoplossingen neem dan hier contact met ons op voor een persoonlijke demo.

 

The post 22 belangrijkste vastgoed-KPI’s en -maatstaven voor de rapportage over 2021 appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
Voorbeelden van de 35 beste operationele KPI’s en maatstaven voor de rapportage over 2021 https://insightsoftware.com/nl/blog/35-operational-kpis-and-metric-examples/ Fri, 08 Jan 2021 17:45:02 +0000 https://insightsoftware.com/blog/35-operational-kpis-and-metric-examples/ Wat is een operationele KPI? Een operationele kernprestatie-indicator (KPI) of maatstaf is een discrete meting die een bedrijf doet om de efficiëntie van de dagelijkse bedrijfsvoering te bewaken en te evalueren. Aan de hand van deze operationele KPI’s kan de directie zien welke operationele strategieën effectief zijn en welke contraproductief. Waarom jouw bedrijf operationele maatstaven […]

The post Voorbeelden van de 35 beste operationele KPI’s en maatstaven voor de rapportage over 2021 appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>
Wat is een operationele KPI?

Een operationele kernprestatie-indicator (KPI) of maatstaf is een discrete meting die een bedrijf doet om de efficiëntie van de dagelijkse bedrijfsvoering te bewaken en te evalueren. Aan de hand van deze operationele KPI’s kan de directie zien welke operationele strategieën effectief zijn en welke contraproductief.

Waarom jouw bedrijf operationele maatstaven zou moeten toepassen om concurrerend te blijven

De operationele afdeling heeft de ontmoedigende taak om de efficiëntie van de bedrijfsactiviteiten te verhogen om een zo hoog mogelijk bedrijfsresultaat te realiseren. Als je de operationele cijfers bijhoudt door het aantal vrachtwagens te tellen dat elke dag je fabriek verlaat of door te kijken hoeveel medewerkers er rondlopen, loop je waarschijnlijk achter op je concurrenten. Marktleiders maken gebruik van KPI’s en KPI-dashboards om de efficiëntie in real time te meten. Daardoor kan de directie snel weloverwogen beslissingen nemen die ondersteund worden door gegevens. In dit artikel bespreken we welke KPI’s het operationele team zou moeten gebruiken om de prestaties van de volgende afdelingen in de gaten te houden:

  • Financiën
  • Personeelszaken
  • Productie
  • Distributie
  • Marketing

Financiële KPI’s voor de operationeel manager

Hoewel operationeel managers en afdelingen zich over het algemeen bezighouden met het verhogen van de efficiëntie van de dagelijkse activiteiten, zijn hun inspanningen vaak direct terug te zien in financiële prestatiecijfers. Daarom hebben wij een lijst samengesteld van voorbeelden van KPI’s voor operationeel managers die zich verdiepen in de financiën van een bedrijf:

  1. Omloopsnelheid van debiteuren – Deze operationele maatstaf wordt gebruikt om te kwantificeren hoe effectief een onderneming haar vorderingen int. Financieel en operationeel managers gebruiken deze maatstaf vaak als een belangrijke indicator voor de marktomstandigheden.
  2. Debiteurentermijn (Days Sales Outstanding, DSO) – Wanneer je echt moet inzoomen op je accounts om erachter te komen welke klanten hun rekeningen niet betalen, moet je de DSO bijhouden. Deze maatstaf meet het gemiddelde aantal dagen dat een klant nodig heeft om na een aankoop te betalen. Deze maatstaf wordt gebruikt om de kwaliteit van klanten te bepalen en helpt bij het bepalen met welke klanten je in de toekomst zaken wilt blijven doen.
  3. Operationele kasstroom – Het is te verwachten dat de meeste ondernemingen winstgevend zijn in hun activiteiten. Als dat niet zo is, heeft een onderneming weinig kans om te overleven. Deze operationele KPI houdt bij hoeveel kasstroom wordt gegenereerd uit de dagelijkse bedrijfsactiviteiten.
  4. Quick ratio – De quick ratio is een financiële maatstaf waarmee elke operationeel manager bekend zou moeten zijn. Deze wordt gebruikt om snel de financiële gezondheid van een bedrijf te controleren door te bepalen in hoeverre het in staat is om zijn kortetermijnverplichtingen onmiddellijk te dekken.
  5. Omloopsnelheid crediteuren – Betaal jij je rekeningen altijd op tijd? De meeste mensen proberen dat te doen, net zoals ook bedrijven moeten proberen hun leveranciers op tijd te betalen. Deze operationele prestatie-indicator houdt bij hoe vaak een bedrijf in een bepaalde periode zijn crediteuren afbetaalt. Een hoger getal geeft aan dat een bedrijf tijdig aan zijn verplichtingen voldoet.
  6. Tegeldemakingscyclus (Cash Conversion Cycle, CCC) – De meeste operationeel managers houden de CCC-maatstaf in de gaten omdat die aangeeft hoe lang een bedrijf er over doet om de investering in voorraad weer om te zetten in geld uit de verkoop van die voorraad. Deze KPI is samengesteld uit drie andere KPI’s: wachttijd voorraad, debiteurentermijn en schuldendagen.
  7. Operationele winstmarge – De operationele winstmarge gaat uit van de netto-omzet en trekt hier de COGS en de bedrijfskosten van af. Deze geeft een betere indicatie van de winstgevendheid van het bedrijf, aangezien deze rekening houdt met de bedrijfskosten.
  1. Nettowinstmarge – De nettowinstmarge is wat er onder de streep op de resultaatrekening overblijft. Deze geeft aan hoeveel geld het bedrijf heeft verdiend na aftrek van alle kosten en het vergeleken te hebben met de inkomsten. Dit is waarschijnlijk één van de belangrijkste maatstaven voor operationeel managers om de financiële gezondheid van een bedrijf te bepalen.

Het is belangrijk om je financiële ratio’s altijd te onderzoeken en te verbeteren, maar je hoeft er niet door geobsedeerd te raken. Een ander, even belangrijk, element voor de onderneming is je personeel.

Whitepaper: Rapportages vergelijken & BI Solutions

Download Now

Operationele personeelszaken-maatstaven

Medewerkers zijn de ruggengraat van elke onderneming. Je ideeën kunnen nog zo goed zijn, maar zonder een team om ze te realiseren blijven ideeën dromen. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in de stemming onder je medewerkers en hoe zij presteren. Hier vind je een aantal KPI’s voor operationeel managers:

  1. Ziekteverzuimpercentage – Hoeveel dagen per jaar melden je medewerkers zich ziek of missen ze diensten? Aan de hand van deze operationele maatstaf identificeer je minder betrokken medewerkers op de werkvloer sneller en kun je ze weer motiveren. Betrokken medewerkers werken over het algemeen harder, blijven langer in dienst en dragen bij aan een goede werksfeer.
  2. Overuren – Afhankelijk van jouw situatie kan overwerk iets goeds zijn omdat het meer loon betekent, terwijl het voor anderen gewoon meer uren werken betekent voor hetzelfde loon. Deze operationele prestatie-indicator is de moeite waard om te volgen om te zien of er medewerkers zijn die overwerkt zijn of die vaak werk van collega’s moeten overnemen.
  3. Bezettingsgraad – Zijn jouw medewerkers altijd aan het werk? Of moeten ze wachten op werk? Voeren ze onbetaalde opdrachten uit? De bezettingsgraad geeft aan hoeveel werk een medewerker daadwerkelijk uitvoert, waarmee de onderneming geld verdient. Dit is een belangrijke maatstaf voor professionele dienstverleners en consultancybureaus.
  4. Tevredenheid medewerkers – Tevreden medewerkers werken harder. Het is natuurlijk onmogelijk dat elke medewerker altijd gelukkig is, maar het is belangrijk dat medewerkers enquêtes invullen en aangeven wat ze leuk vinden op het werk en waarover ze ontevreden zijn. Dit is cruciale informatie voor Personeelszaken en Operationele zaken.
  5. Personeelsverloop – De snelheid waarmee medewerkers moeten worden vervangen, kan per branche of zelfs per bedrijf in dezelfde branche fluctueren. Maar uiteindelijk is het wel van belang om te doorgronden waarom mensen moeten worden vervangen. Deze operationele maatstaf kan meestal het best in combinatie met de KPI voor medewerkerstevredenheid worden geanalyseerd.  
  6. Respons op openstaande vacatures – Met deze operationele kernprestatie-indicator kan worden geëvalueerd hoe goed vacatures bij de beoogde doelgroep terechtkomen en worden ontvangen. Dit wordt gemeten door het aantal gekwalificeerde sollicitanten te vergelijken met het totale aantal sollicitanten.

Het maakt niet uit in welke branche je actief bent, goed personeel aannemen is van essentieel belang. Maar stel dat je een deel van je personeel zou kunnen vervangen door robots? De industriële sector evolueert voortdurend in de richting van automatisering en stapt steeds meer af van handwerklieden.

Operationele kernprestatie-indicatoren voor de productie

De industriële sector is sinds de industriële revolutie voortdurend in ontwikkeling. De KPI’s die van toepassing waren toen Henry Ford met de productie van auto’s begon, zijn echter grotendeels dezelfde als die we vandaag de dag toepassen. We volgen ze alleen met grotere precisie en nauwkeurigheid met behulp van gespecialiseerde KPI-dashboards. We noemen hier wat voorbeeld-KPI’s voor operationeel managers in de industriële sector:

  1. Doorstroom – Dit is een van de meest elementaire operationele KPI’s voor de industriële sector. Hiermee wordt de productiesnelheid van een machine, lijn of fabriek over een bepaalde periode gemeten. Aan de hand daarvan kan de operationele afdeling beter bepalen of ze de productiedeadlines halen.
  2. First Pass Yield – Elke manager in de industriële sector zal deze operationele maatstaf kennen. Hiermee wordt gemeten welk percentage producten conform specificatie in één keer door het fabricageproces komt, zonder dat er extra werk aan verbonden is (of producten worden afgedankt).
  3. Vraagvoorspelling – De meeste mensen hebben geen glazen bol waarmee ze in de toekomst kunnen kijken, maar operationele afdelingen proberen vaak wel de toekomstige vraag in te schatten met behulp van prognoses. Deze operationele maatstaf wordt door bedrijven gebruikt om te schatten hoeveel grondstoffen ze nodig hebben om aan de toekomstige vraag van klanten te kunnen voldoen.
  4. Omschakeltijd – Voor een operationeel manager kan omschakeltijd een aantal verschillende operationele procedures inhouden. Het houdt echter in wezen de tijd in die nodig is om van de ene taak op de andere over te schakelen. Veelvoorkomende voorbeelden hiervan zijn wisseling van producten op een productielijn of van personeel tijdens een ploegenwissel.
  5. Takt Time – Met deze operationele maatstaf wordt de maximale tijd gemeten die kan worden besteed aan de productie van een product zonder de productiedeadline te missen. Operationeel managers gebruiken deze maatstaf in combinatie met andere maatstaven om te bepalen of ze een order moeten aannemen.
  6. Machine-uitval percentage – De meeste mensen associëren uitval met een machine die gerepareerd moet worden, maar deze operationele maatstaf is in feite een combinatie van zowel geplande uitval als ongeplande uitval. Deze maatstaf wordt vaak toegepast door de operationele afdeling om te bepalen wanneer activa aan vervanging toe zijn.
  7. Cyclustijd – De prestatiemaatstaf cyclustijd houdt de gemiddelde tijd bij die nodig is om een product te produceren. Deze maatstaf kan worden toegepast op een volledig product of de afzonderlijke onderdelen van een product. Wanneer je deze KPI op de onderdelen toepast, wordt het een krachtig hulpmiddel om de productie te stroomlijnen en de efficiëntie te verhogen.

Je voelt je nu waarschijnlijk nogal overweldigd door al die KPI’s. Dat is normaal. De meeste mensen gebruiken gespecialiseerde dashboards waarmee ze hun KPI’s en gegevens kunnen beheren.

5 Things Not to do When Choosing a KPI Reporting Tool

View Guide Now

Hoe een Dashboard voor operationele processen je rapportage kan stroomlijnen

Operationeel managers en operationele afdelingen hebben doorgaans veel verschillende KPI’s die ze moeten bijhouden om alle aspecten van een bedrijf te kunnen analyseren. De meeste bedrijven implementeren een vorm van ERP-software om grote hoeveelheden gegevens bij te kunnen houden, maar die ERP’s hebben niet altijd de beste functies of interface. Daarom heeft insightsoftware gespecialiseerde rapportagesoftware ontwikkeld die compatibel is met bijna elke ERP en de gegevens gebruikt om aangepaste KPI-dashboards te maken. We noemen een aantal manieren waarop een dashboard voor operationele processen je rapportage kan stroomlijnen:

  • Geautomatiseerde gegevensverzameling – De tijd van massaal gedumpte informatie is voorbij. Onze rapportageoplossingen zijn gebouwd om visueel aan te sluiten op uw bestaande ERP en automatisch in real time gegevens te verzamelen.
  • Gecentraliseerde gegevens – Onze dashboardoplossingen verzamelen automatisch al je gegevens en consolideren deze op een centrale plek voor snelle toegang.
  • Kant-en-klare sjablonen voor KPI’s en rapportage – Onze software wordt geleverd met out-of-the-box, kant-en-klare KPI-dashboards en sjablonen voor financiële rapportage, zodat je geen tijd hoeft te verspillen aan het opzetten ervan.
  • Direct genereren van rapporten – de rapportageoplossingen van insightsoftware zijn ontwikkeld voor gebruiksgemak en met een gebruikersinterface. Koppel dit aan automatische gegevensverzameling en kant-en-klare sjablonen en je krijgt met één druk op de knop actuele rapporten.

Operationele KPI’s voor het distributieteam

Distributie, toeleveringsketen en logistiek zijn een aantal van de meest fundamentele aspecten van het runnen van een bedrijf. Maar we zien duidelijk dat dit ook de meest complexe aspecten zijn. Om dit in de gaten te kunnen houden, hebben wij een uitgebreide lijst met voorbeelden van operationele KPI’s opgesteld die op de distributiesector moeten worden toegepast:

  1. Percentage perfecte orders – Niemand vindt het leuk om een order te ontvangen waar een fout in zit. De afzender is daar ook niet blij mee omdat dit extra kosten en een ontevreden klant betekent. Deze operationele KPI vergelijkt het aantal perfecte orders dat vanuit een magazijn wordt verstuurd en vergelijkt dit met het totale aantal orders.
  2. Accuratesse in het orderpicken – Deze operationele KPI heeft als doel het aantal fouten te verminderen dat wordt veroorzaakt tijdens het verzamel- en verpakkingsproces. Hiermee wordt het aantal correct verzamelde orders vergeleken met het totale aantal orders. Met de ontwikkeling van de technologie is handmatig verzamelen verdwenen. Het verzamelen wordt nu grotendeels door robots gedaan, waardoor deze maatstaf binnen de hele distributiesector gestaag verbetert.
  3. Voorraadopslagkosten – Ben je als operationeel manager op de hoogte van de voorraadopslagkosten in al je magazijnen? Dit wordt door operationele afdelingen vaak overgeslagen, aangezien het lastig kan zijn om deze KPI te volgen.  De voorraadkosten worden berekend door huur, nutsvoorzieningen, salarissen, opportuniteitskosten, voorraadkosten en verzekering bij elkaar op te tellen.
  4. Tijdige levering – De naam voor deze operationele KPI dekt de lading helemaal. Hiermee wordt het aantal leveringen dat op tijd bij de klant is afgeleverd vergeleken met het totale aantal leveringen. Veel operationele afdelingen in de distributiesector houden deze KPI bij, omdat deze een algemene indicatie geeft van hoe goed het distributienetwerk functioneert.
  5. Gebruikspercentage dockdeuren – Wanneer je een distributienetwerk analyseert, moet elk aspect worden onderzocht. Eén van deze aspecten is het gebruikspercentage van de dockdeuren. Deze operationele maatstaf meet hoe efficiënt de dockdeuren worden gebruikt. Een laag percentage kan erop wijzen dat er meer dockdeuren en magazijnruimte was dan nodig, terwijl een sterk fluctuerend percentage erop kan wijzen dat het wagenparkbeheer verbeterd moet worden.
  6. Ruimtegebruik – Een essentiële component van elk distributienetwerk is het magazijn. Hoe optimaliseer je een gebouw? De maatstaf voor het ruimtegebruik meet de hoeveelheid ruimte die de voorraad inneemt in verhouding tot de totaal beschikbare ruimte. Maar wat doe je als je geen plek meer hebt? Kijk naar de volgende maatstaf om dat uit te vinden.
  7. Opslagproductiviteit – Onze laatste operationele KPI meet het gebruik van de vloeroppervlakte, wat natuurlijk nuttig is maar het is duidelijk dat magazijnen vrij hoge gebouwen kunnen zijn. Met deze maatstaf wordt de omvang van de voorraad vergeleken met het vloeroppervlak, waardoor je de productiviteit kunt verbeteren door hoger te stapelen. Dit is één van de belangrijkste maatstaven voor magazijnbeheerders.
  8. Cyclustijd van binnenkomende orders – Een andere manier waarop magazijnoptimalisatie wordt gemeten is via de maatstaf cyclustijd van binnenkomende orders. Deze operationele kernprestatie-indicator bewaakt de gemiddelde tijd die het magazijn nodig heeft om een levering te verwerken.
  9. Gebruik van wagenparkactiva – De inzet van je wagenpark is een van de belangrijkste aspecten van distributie. Operationeel managers zorgen er graag voor dat hun wagenpark optimaal wordt benut. Deze operationele prestatie-indicator kan de vermogenskosten van een bedrijf helpen drukken en/of een indicatie geven wanneer vermogen moet worden aangesproken om het wagenpark uit te breiden.

Het distributieteam speelt een belangrijke rol bij het zorgen dat klanten hun producten krijgen. Maar hoe kunnen klanten van het bestaan van je producten weten? Hoe krijg je nieuwe klanten? Daarvoor heb je de marketingafdeling nodig.

Operationele KPI’s voor de marketingafdeling

Veel bedrijven geven exorbitante bedragen uit aan marketing, maar hoe weten ze of de campagnes ook werken? Wij zijn van mening dat dit de belangrijkste marketing-KPI’s zijn voor operationeel managers:

  1. Kosten per klik (Cost-Per-Click, CPC) – Je operationele marketingprestaties kunnen op veel verschillende manieren worden gemeten. De prestatiemaatstaf CPC wordt gebruikt voor het vergelijken van de kosteneffectiviteit van verschillende onlinecampagnes.
  2. Kosten per acquisitie (Cost-Per-Acquisition, CPA) – Hoewel het belangrijk is om te zien hoe vaak er op jouw campagne wordt geklikt, zie je daarmee niet echt hoe effectief de campagne is geweest. De operationele KPI CPA kijkt alleen naar hoeveel nieuwe klanten je campagne heeft opgeleverd en de kosten die daarmee gepaard gingen.
  3. Rendement op reclame-uitgaven – De meeste bedrijven zijn afhankelijk van een groot budget voor marketing om hun marktaandeel te vergroten of merkbekendheid te krijgen, maar hoe effectief is de marketing? Met deze operationele maatstaf worden de inkomsten vergeleken met de marketinguitgaven om de effectiviteit van je marketingafdeling te meten.
  4. Percentage door marketing geworven klanten – Operationeel managers gebruiken deze maatstaf vaak om de prestaties van de marketingafdeling te meten. Deze marketing-KPI kan echter het best worden gebruikt in samenhang met de maatstaf rendement op reclame-uitgaven. Door deze twee operationele maatstaven te combineren, kun je inzoomen op het rendement van je reclame.
  5. Percentage omzetting leads – Zet jij potentiële klanten om in betalende klanten? Deze operationele KPI houdt bij hoeveel leads worden omgezet in betalende klanten, zodat je de doeltreffendheid kunt zien.

Deze lijst van KPI’s die we in dit artikel hebben behandeld, was vrij uitgebreid en je hoeft ze niet allemaal te onthouden. Maar je moet wel proberen te onthouden welke operationele KPI’s relevant zijn voor jouw branche en hoe je ze efficiënt kunt volgen met business intelligence software. Als je vragen hebt over BI-software of KPI-dashboards, neem dan contact met ons op!

08 2021 Samplereport Operationalmarketing Kpi (1)

Operational KPIs Dashboard

Download Now:

The post Voorbeelden van de 35 beste operationele KPI’s en maatstaven voor de rapportage over 2021 appeared first on insightsoftware Netherlands.

]]>